Tumoros megbetegedések

A szervezetben a sejtek, szövetek rendellenes növekedése, burjánzása növedékek, tumorok képződéséhez vezethet. Tumor, illetve daganat sokféle lehet, valamennyi szervünket megbetegítheti. Két alapvető formáját szokták elkülöníteni: a jóindulatú és a rosszindulatú daganatokat. A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás, valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak. A környezeti tényezők közül ki kell emelni a dohányzást, amely minden rákfajta kialakulásának valószínűségét növeli. A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a ráknak. A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kifejezetten fiatalkori rákok is.

Prekancerózisok tünetei és kezelése

Mik a prekancerózisok?

Rákot megelőző állapotokat, más néven a prekancerózisokat két fő csoportra osztjuk: (1) Az obligát ("kötelező") prekancerózisok esetében csak idő kérdése a valódi rákos invázió megindulása. (2) Fakultatív ("nem kötelező") prekancerózisok csak az esetek néhány százalékában alakulnak rákká. A szeméremtest fakultatív prekanzerózisai között két kórképet kell megemlíteni: (1) A kraurózis az esetek harmadában, (2) A Bowen-kór az esetek negyedében, (3) Paget-kór az esetek közel 100%-ában alakul rákká.

Tünetek

A prekancerózisok előfordulása

Bár a szeméremtest rákjai jellemzően idős asszonyok betegsége, a rákot megelőző állapotok már fiatal, ritkán tizenéves korban is megjelenhetnek. A szeméremtest prekancerózisai között három kórképet szokás elkülöníteni: (1) kraurózis, (2) Bowen-kór (3) Paget-kór (e: pedzset-kór). Gyakoriságuk ismeretlen, egyes adatok szerint a 70 év feletti asszonyok 1-5%-a lehet érintett valamilyen fokban.

A prekancerózisok okai

A Bowen-kór és a Paget-kór hámon belüli ráknak tekinthető, mely még nem lépi át a szöveti határokat. Kialakulásuk okát, mint a rákos betegségek többségénél, nem ismerjük.
A kraurózis eredete ismeretlen. Sokan ösztrogénhiányos állapotnak tekintették. Ez ellen szól, hogy jóval ritkábban fordul elő, mint az ösztrogénhiány. Ilyen alapon valamennyi változókoron túli asszonynál várhatnánk a megjelenését és a fiatalkori formák eredetére semmilyen magyarázat nem lenne kielégítő. A legáltalánosabban elfogadott vélemény szerint a kraurózis a szeméremtest kollagén kötőszöveti rostjainak autóimmun eredetű betegsége, és mint ilyen, a reumás ízületi gyulladáshoz hasonló az oka és sok tekintetben a szövettani megjelenése is. Az autóimmun elméletet erősíti, hogy a betegek 21 százalékának legalább egy másik autóimmun betegsége van (leggyakrabban autóimmun pajzsmirigy-gyulladás. A kraurózissal sújtott betegek 44 százalékánál egy vagy több autóantitestet lehet kimutatni. Indirekt bizonyítékként azt is fel szokták emlegetni, hogy az autóimmun betegségek gyógyításában kiterjedten hasznos szteroid gyulladásgátlók segítségével a beteg tünetei jelentősen javíthatók.

A prekancerózisok diagnózisa

A szeméremtest prekancerózisai csak szövettani vizsgálattal azonosíthatók.
A szeméremtest prekancerózisai csak szövettani vizsgálattal azonosíthatók
A szeméremtest prekancerózisai csak szövettani vizsgálattal azonosíthatók
Kraurózis esetén a kimetszett szövetben a nyiroksejtes beszűrődés, a hám és a kollagénrostok sorvadása, töredezettsége degenerációja figyelhető meg. A szövettani vizsgálatra, a rák fokozott kockázata miatt akár évente is sor kerülhet. A kritikus területeket kolposzkópos nagyítás mellett választjuk ki A Bowen-kórra és a Paget-kórra különféle elszarusodási zavarok jellemzők és az esetleg már megmutatkozó laphám-, illetve mirigyrák szövettani képe.

A prekancerózisok tünetei, kórlefolyása

A kraurózis heveny gyulladással, a szeméremtest vérbőségével és vizenyőjével kezdődő betegség, melyet krónikus sorvadás követ. A sorvadás során a kisajkak és a csikló szinte eltűnik, a hüvelybemenet beszűkül, a közösülés fájdalmas. A hegesen zsugorodó szövet gyakorta bereped, fájdalmas, erősen viszket. A kevésbé elszarusodó hámon fokozott elszarusodásra utaló fehérfoltok (leukoplákia) jelennek meg. Ha a leukoplákiát csipesszel leemeljük, pontszerű bevérzések láthatók az alapján. Ez már a kezdődő rák jele lehet.
A Bowen-kór rendszerint egyedül álló, lassan növekvő sárgásbarna foltok. Korai stádiumban a felszínük pikkelyes, a bőrből kissé kiemelkednek. A Bowen-kór a nyálkahártyán szemölcsös formában is megjelenhet. Szövettanilag nagyon hasonlít a csak hámra lokalizálódó rosszindulatú elfajulásra. A Bowen-kórból, az esetek 25%-ában, öt éven belül valódi rák alakul ki.
A Paget-kór leginkább ekcémára emlékeztető gyulladással, erős hámlással és viszketéssel járó bőrbetegség. A Paget-kóros terület alatti mirigyekben már valódi rák is előfordul. Olykor nehéz elkülöníteni a Bowen-kórtól. Talán a legfontosabb különbség, hogy a Bowen-kór laphámrákká alakulhat, míg a Paget-kór alatt valódi mirigyrák figyelhető meg.

A prekancerózisok kezelése

1. Kraurózis Gyógyszeres kezelés: Kraurózis esetén a kezelés szteroid gyulladásgátlók adásával kezdődik, melyet adhatunk kenőcs, súlyosabb esetben hámba adott depó injekció formájában is. Az ösztrogének adásának nincs értelme, csak csökkenti a faggyúelválasztást, ami a beteg szenvedéseit súlyosbíthatja. Az erős viszketésre helyileg antihisztamin (pl. Fenistil gél) is adható. Éjszakára a szájon át adott antihisztamin nemcsak az ágymelegben fokozódó viszketés enyhítésére, de a beteg éjszakai nyugalmának biztosításában is hasznos lehet. Súlyosabb viszketés enyhítésére helyi érzéstelenítő (például lidokain) is adható kenőcs vagy injekció formájában.
  • Konzervatív műtét: Ha a beteg panaszai gyógyszerekkel nem csökkenthető, idős korban szóba jön a bőr beigedzéseinek átmetszése (Horn-műtét).
  • Radikális műtét: Konzervatív kezelésre nem reagáló, magas kockázatú vagy már rákos esetekben a szeméremtest eltávolítása (vulvectomia) és sugárkezelés javasolt.
2. Bowen- és Paget-kór esetében gyógyszeres kezelésre nincs lehetőség. Az elváltozás sebészi eltávolítása, illetve helyi ("kontakt") besugárzással rendszerint gyógyítható. Ha a műtét utáni szövettani vizsgálat valódi karcinómát igazol, a gyógyítást radikális műtéttel és sugárkezeléssel, a nemzetközileg is elfogadott terápiás protokollok szerint kell folytatni.

A prekancerózisok gyógyulási esélyei

A kraurózis korai szakaszában a helyi szteroid, antihisztamin és érzéstelenítő kezeléssel jól karban tartható. Súlyos sorvadás esetén, mint szükséges rossz jön szóba a szeméremtest eltávolítása. Amennyiben a rák még prekancerózis formájában kerül felismerésre, a rák jó eséllyel megelőzhető. Kialakult szeméremtestrák esetén a daganat gyorsan ad áttéteket a lágyéki nyirokcsomók felé, így a prognózis ma még nem biztató. A rossz prognózis egyik oka természetesen a betegek magas átlag életkora.

A rákszűrő vizsgálatnak minden esetben ki kell térnie a szeméremtest elváltozásainak megtekintésére is. Különösen 60 éves kor felett kell számolnunk a szeméremtest betegségeivel, melyek igen jelentős arányban alakulnak terápiásan nehezen befolyásolható rákos daganattá.
Idős korban a bőr és mirigyeinek sorvadása miatt gyakori panasz a bőrviszketés. Ha ez a szeméremtestet is érinti, feltétlenül indokolt a nőgyógyászati szakvizsgálat.
A fiatal korban jelentkező kraurózis Magyarországon többször nevezik lichen sclerosus et atrophicus-nak. Ez nem jelent minőségi különbséget a két kóros folyamat között.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. Az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között alakul, de a felhősebb, csapadékosabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.