Tumoros megbetegedések

A szervezetben a sejtek, szövetek rendellenes növekedése, burjánzása növedékek, tumorok képződéséhez vezethet. Tumor, illetve daganat sokféle lehet, valamennyi szervünket megbetegítheti. Két alapvető formáját szokták elkülöníteni: a jóindulatú és a rosszindulatú daganatokat. A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás, valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak. A környezeti tényezők közül ki kell emelni a dohányzást, amely minden rákfajta kialakulásának valószínűségét növeli. A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a ráknak. A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kifejezetten fiatalkori rákok is.

Vakbéldaganat tünetei és kezelése

Mi a vakbéldaganat?

A vakbélben képződő jó- és rosszindulatú kóros szövetszaporulatot vakbéldaganatnak nevezzük, bár a hétköznapi nyelvben gyakorlatilag csak a rákot értjük alatta.

Tünetek

A vakbéldaganat előfordulása

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Magyarországon évente nagyságrendileg 5000-5500 embernél diagnosztizálnak vastagbéldaganatot, ennek nagyjából 2,5-4,5 százaléka vakbéldaganat. Ebből következően a vakbéldaganat nem gyakori. A betegség általában csak nagyon idős embereknél fordul elő, nemek közti megoszlása szinte azonos.

A vakbéldaganat okai

A daganatok kialakulását a legtöbbször számos különböző károsító hatás és hajlamosító tényező egymással egyidejű, hosszabb ideig történő fennállására vezetik vissza. A vastagbéldaganat kialakulására öröklött genetikai eltérések, az élet során szerzett génhibák, bizonyos fajta gyulladások (ilyen például a colitis ulcerosa), a táplálékokban lévő rákkeltő anyagok, illetve a belélegzett és nyálban oldott cigarettafüst hajlamosíthat. Ezek mellett a cukorbetegség is növeli a kockázatát, valamint a jelentős súlyfelesleg, a rostszegény táplálkozás is emeli a rizikót.

A vakbéldaganat tünetei

A vakbélbe a vékonybélből teljesen folyékony béltartalom érkezik, ami a tünetek jellegére mindenképp hatással van. Ha ugyanis a széklet még teljesen folyékony, akkor egész szűk bélszakaszon átpréselve - egész nagyra nőtt daganat mellett - sem kell erőlködnie a bélnek. Így a betegség sokáig tünetmentes maradhat, hacsak nem vérzik nagyon látványosan. Ha mégis jelentőssé fokozódik a szűkület, akkor görcsös hasi fájdalmak és puffadás jelentkezhet. Teljes bélelzáródáskor egyebek mellett heves hasi fájdalmak, feszülő has, hányás alakul ki: ilyenkor sürgős műtétet kell végezni. A vakbéldaganattal szemben a vastagbéldaganatok - ennél a bélszakasznál a széklet már nem teljesen folyékony - első jele gyakran a vérzés és/vagy az, hogy görcsök jelentkeznek azért, mert a tumor növekedésével szűkíti a belet, ezért a bél erőlködik, görcsöl, hogy átnyomja magán a tartalmát. Emiatt ismerik fel hamarabb ezt a típusú daganatot.
A vakbéldaganat rendszerint idős embereknél fordul elő
A vakbéldaganat rendszerint idős embereknél fordul elő

A vakbéldaganat diagnózisa

A még kicsi, korai stádiumú vakbéldaganat nagyon enyhe, szemmel nem észlelhető vérzése a széklet vizsgálatával (úgynevezett székletvér-teszttel) kimutatható. A szűrővizsgálattal igazolható vagy kizárható vérzés mellett az ilyen jellegű elváltozások gyanúja képalkotó vizsgálatnál, CT-nél, hasi ultrahangnál is felmerülhet. Ha ez történik, akkor vastagbéltükrözést kell végezni: az orvos a kolonoszkópia során a monitoron is látja a tumort, másrészt mintát is tud belőle venni. A diagnózis ennek szövettani vizsgálatát követően állítható fel. Emellett szükséges MR- vagy CT-vizsgálat is, ezekkel lehet megnézni, hogy kialakult-e távoli áttét, illetve hogy a daganat a hasüreg környező szerveire ráterjedt-e.

A vakbéldaganat kezelése

Ha ennek nincs ellenjavallata, akkor a vakbéldaganatot elsődlegesen sebészileg kell kezelni. Operációja bár nagy műtétnek számít, ugyanakkor rendszerint a kevésbé komplikált vastagbélműtétek közé tartozik. Laparoszkóppal is végzik, aminek lényege, hogy a kisebb műtéti sebzés miatt a gyógyulás is gyorsabb lehet.
Az operációt követően a legtöbbször alkalmaznak onkológiai kezelést is amiatt, mert feltételezni kell vagy igazolva van, hogy a sebészi beavatkozás előtt a daganatról már váltak le olyan tumorsejtek, amelyek a véráramba, illetve a nyirokrendszerbe jutottak, és távoli áttéteket okozhatnak. A kemoterápiától csak nagyon korai stádiumban lehet eltekinteni.

A vakbéldaganat gyógyulási esélyei

Akkor van a páciensnek a legnagyobb esélye a teljes gyógyulásra, ha a vakbéldaganatot egészen korai stádiumban felfedezik és meg tudják operálni. A műtétet követő felépülés után a legtöbbször korlátozások nélküli teljes életet élhet az érintett. Ha a tumort időben kórismézték, nem terjedt még rá a környezetére és még távoli áttétek sem képződnek, a gyógyulás akár teljes is lehet. Ha már májáttét is jelentkezett (ez a leggyakoribb), akkor annak viselkedése, kezelhetősége határozza meg a túlélési esélyeket.

A vakbéldaganat megelőzése

A vakbéldaganatot megelőzni még nem lehet. Létrejöttét végső soron a korlátlan és szabálytalan sejtosztódást beindító génhibák okozzák, amelyek létrejöttének rizikóját megfelelő életmóddal csak csökkenteni lehet. A daganatmegelőző állapotokat és a tünetmentes tumorokat szűrővizsgálatokkal lehet időben felfedezni.

A vakbéldaganat szövődményei

A szövődmény a súlyos vérzés, a bélelzáródás és a bélátfúródás lehet. A vakbéldaganat más vastagbéldaganatokhoz hasonlóan gyakran ad májáttétet, de képezhet áttétet a hasüregben, a tüdőben, az agyban és a csontokban is.

A vakbéldaganat hasznos tudnivalói

Maga a vakbél a vastagbél része. Utóbbi egy nagyjából csuklónyi vastagságú, tágulékony és hosszú cső, amely "vakon", zártan kezdődik nagyjából a köldök vonalában, a jobb oldali medencecsont között félúton. A cső kezdeti, nagyjából ökölnyi zárt bugyrát nevezzük vakbélnek. Innen a cső egyenesen felfelé halad a máj alá (felszálló vastagbél), ott 90 fokos kanyart vesz a test bal oldala irányába. Innen körülbelül vízszintesen húzódik fel a bal oldali bordák mögé (haránt vastagbél), a rekeszizom bal széle alá. Innen függőlegesen lefelé fordul (leszálló vastagbél), és a test vonalát követve (sigmabél) majdan végbélként nyílik a külvilágba. A vakbélről lóg le keskeny vak járatként a féregnyúlvány, amelynek gyulladását a köznyelv vakbélgyulladásnak nevezi. A vakbélbe a vékonybél utolsó szakasza a test bal oldala felől, oldalról egy billentyűszerű képződménnyel (az úgynevezett a Bauhin-billentyűn keresztül) szájadzik. A vakbél a páratlan ujjú patásokban lényeges szerv, az emberekben már csökevényes.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Réti András sebésznek.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Ott vastagabb fátyolfelhőzet is lehet. A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ott több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani.