Hormonbetegségek

A hormonok a szervezet kémiai hírvivői, amelyek összehangolják a különböző szervek működését. Olyan fehérjék, amelyekből sokszor a gramm ezredrészénél is kevesebb kerül a vérkeringésbe, mégis jelentős változásokat okoznak. A hormonok alapvetően négy területen fejtik ki hatásukat. Ezek a következők: a szaporodás, a növekedés és a fejlődés, a szervezet belső egyensúlyának fenntartása és az energiatermelés, - felhasználás valamint - raktározás szabályozása. A hormonokat többféle szerv termeli, eEzek az úgynevezett belső elválasztású szervek, irányításukat az agyalapi mirigy végzi. A hormonokat termelő szervek elváltozásai, a hormonok termelődésének zavarai számos betegséget okozhatnak.

Prolaktin-túltermelés és prolaktinhiány tünetei és kezelése

Mi a prolaktin-túltermelés és a prolaktinhiány?

A prolaktin-túltermelődés (hyperprolactinaemia) azt jelenti, hogy a tejtermelést serkentő prolaktin hormonból túl sok termelődik; ez nehezíti a teherbeesést, emiatt kezelni kell.

Tünetek

Prolaktin-hiány jellemzően akkor alakul ki, amikor az azt termelő agyalapi mirigy sérül például fejsérülés miatt, vagy azért, mert eltávolítják. Egyes kutatások szerint az alacsony prolaktinszint férfiakban impotenciát, libidócsökkenést okozhat. Nőknél hiányának az lehet a következménye, hogy az anyukák nem tudnak szoptatni, mert nem termelődik tejük.

A prolaktin-túltermelés és a prolaktinhiány előfordulása

A prolaktin-túltermelés nőknél 20 és 50 éves kor között a leggyakoribb, férfiaknál inkább 50 éves kor fölött fordul elő. Az előfordulásról szóló statisztikák nagyon eltérőek, ezek alapján a gyakoriság 2 és 20 százalék közötti lehet.
A prolaktinhiány jóval ritkább, előfordulásáról megbízható statisztikák nem elérhetők. Az ilyen jellegű eltérések a nőknél gyakoribbak, és mivel eleve csak náluk okoznak szembetűnő panaszokat, a férfiaknál általában ki sem derülnek.

A prolaktin-túltermelés és a prolaktinhiány diagnózisa

A hormonszintet vérvételből határozzák meg, emellett az agyalapi mirigyet CT-vel vagy MRI-vel vizsgálják.

A prolaktin-túltermelés és a prolaktinhiány okai és tünetei

A prolaktin az agyalapi mirigyben, a hipofízisben termelődik. Szintje széles sávon belül mozog, befolyásolják a napszakok, az éhezés és az evés, de leginkább a stressz. Utóbbi a hormon szintjét nagyon megemeli. A magas prolaktinszint viszont csak kismamánál fontos, esetükben ennek hatására termelődik tej. Egyéb esetben a túl sok hormon gátolhatja a peteérést, a megtermékenyült petesejt beágyazódását, hatással lehet a menstruációra. Emiatt fordulhat elő az, hogy aki komoly stresszben él vagy például gyászol, annak megemelkedik a prolaktinszintje, emiatt pedig nem tud teherbe esni. A túltermelés miatt csökken a libidó is, rendszertelen lehet a menstruáció. Férfiaknál a libidócsökkenés mellett a fáradékonyság a jellemző tünet.
A stressz mellett ok lehet az agyalapi mirigy gyulladása és fertőződése is, de ilyen hatása lehet a kábítószereknek és a túlzott alkoholfogyasztásnak is. A prolaktin szintjét az antidepresszánsok és a fogamzásgátlók is megemelhetik. Utóbbinak az áll a hátterében, hogy ezek a gyógyszerek terhességet szimulálnak, emiatt a hormontermelésre is olyan hatásuk van, mint a terhességnek.
A prolaktin szintje a policisztás ovárium szindrómánál (PCOS) is magas, főleg a ciklus második felében - gyakran ez a típusú hormonzavar a PCOS első jele.
A hormon szintje akkor is magas lehet, ha az agyalapi mirigy megnagyobbodik. Ezt sokszor okozza a mirigy jóindulatú daganata (prolaktinoma). Utóbbi az az egyik leggyakoribb hormontermelő-daganat, hatására a megnagyobbodott mirigy értelemszerűen rengeteg prolaktint termel, a tej pedig elkezd csorogni a mellből függetlenül attól, hogy az érintett nem kismama. Ez a jelenség férfiaknál is előfordulhat. Mivel az agyalapi mirigy a látóideg mögött helyezkedik el, ahogy nagyobbodik, úgy nyomja azt egyre jobban. Emiatt az előrehaladott megnagyobbodás tünete már látásromlás is lehet.
Ha az agyalapi mirigy hiányzik vagy sérül - például baleset vagy sérülés, esetleg operáció miatt -, akkor a prolaktin hiányozhat. Ezt alapesetben észre sem veszik, csak akkor derül ki, ha szoptatásnál nincs vagy kevés a tej. Férfiaknál gyakorlatilag semmilyen következménye nincs a hormon hiányának. Esetleg csökkenhet a libidó vagy romolhat a férfi ivarszervek működése, de ez sem jellemző.

A prolaktin-túltermelés és a prolaktinhiány kezelése

A prolaktin-túltermelést normál esetben - tehát az agyalapi mirigy jóindulatú megnagyobbodásakor - gyógyszeresen kezelik. Ezzel nem csak a prolaktin termelődés szintje, hanem a mirigy mérete is csökkenthető. Ha az agyalapi mirigy nagyon nagyra nő, akkor orrjáraton keresztül végzett idegsebészeti műtétre is szükség van. Ez azért fontos, mert az agyalapi mirigy a látóideg mögött helyezkedik el, ha pedig nagyon megnagyobbodik, akkor elkezdi azt nyomni, ami vaksághoz vezet. Mivel az agyalapi mirigy a prolaktin mellett pajzsmirigyhormont, mellékvesehormont, nemi hormonokat is termel, ezeket a műtétet követően gyógyszeresen kell adagolni a betegeknek.
A prolaktinhiányt nem lehet kezelni, lévén ennek a hormonnak a pótlása nem megoldható.

A prolaktin-túltermelés és a prolaktinhiány gyógyulási esélyei

A magas prolaktinszint gyógyszeresen kezelhető. A gyógyulási esélyek nagyon jók, és ha a panaszt sikerül kezelni, akár két hónapon belül is teherbe eshet az érintett. Ha az agyalapi mirigy MR-vizsgálattal igazolt nagyfokú megnagyobbodása miatt műtét jön szóba, elkerülhető, hogy a látóidegeket nyomni kezdje a megnagyobbodott szerv. Ezt követően a panaszok szintén megszűnnek. Ezért is fontos, hogy a kismama terhesség előtt körültekintő kivizsgáláson vegyen részt. Így a sikeres teherbeesés esélye nő.

A prolaktin-túltermelés és a prolaktinhiány megelőzése

Nincs mód a megelőzésre, de fontos a stresszmentes élet, a stressz kerülése. Mivel vannak gyógyszerek, amelyek emelhetik prolaktinszintet, gyerekvállalás előtt érdemes erről konzultálni endokrinológussal vagy nőgyógyásszal is.

A prolaktin-túltermelés szövődményei

A prolaktin-túltermelés következménye meddőség, a nemi vágy csökkenése. Ha az agyalapi-mirigy megnagyobbodásával nem foglalkoznak, akkor látásromlás, vakság is kialakulhat.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Koppány Viktória endokrinológus főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Ott vastagabb fátyolfelhőzet is lehet. A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ott több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani.