Tumoros megbetegedések

A szervezetben a sejtek, szövetek rendellenes növekedése, burjánzása növedékek, tumorok képződéséhez vezethet. Tumor, illetve daganat sokféle lehet, valamennyi szervünket megbetegítheti. Két alapvető formáját szokták elkülöníteni: a jóindulatú és a rosszindulatú daganatokat. A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás, valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak. A környezeti tényezők közül ki kell emelni a dohányzást, amely minden rákfajta kialakulásának valószínűségét növeli. A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a ráknak. A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kifejezetten fiatalkori rákok is.

Oszteokondróma tünetei és kezelése

Mi az oszteokondróma?

Az oszteokondróma egy olyan jóindulatú csonttumor, amelyből jellemzően egy-egy alakul ki a csontokon. Ritkábban, de kialakulhat többszörösen is: ez esetben számos csontkinövés jelenik meg a hosszú csöves csontok ízület felőli végén, ott, ahol már szivacsos a csontállomány.

Tünetek

Az oszteokondróma előfordulása

A jóindulatú csonttumoroknak hozzávetőlegesen 40-50 százaléka oszteokondróma. Az érintettek számáról pontos adat nem áll rendelkezésre, mivel a probléma gyakran tünetmentes. Az oszteokondrómát jellemzően a korai gyerekkorban fedezik fel, és csak addig növekszik, amíg a csontok növekedése tart. Leggyakrabban a combcsonton, a sípcsonton és a felkarcsonton fordul elő.

Az oszteokondróma okai

Az egyszeres oszteokondróma kialakulásárának oka nem ismert, arról csak hipotézisek vannak. Az egyik ilyen elmélet szerint a növekedés során a növekedési porcból leszakad egy porccsíratelep, messzebb kerül a növekedési porctól, majd ott folytatja növekedését. A többszörösen jelentkező oszteokondróma genetikailag determinált, dominánsan öröklődik.

Az oszteokondróma tünetei

Az egyszeres oszteokondrómánál egyetlen, jól tapintható csontkinövés érzékelhető, míg a többszörös formánál nagyon széles határok mentén jelenhetnek meg a csonttumorok: helyenként csak néhány, de akár 5-20, vagy akár 100 csontkinövés is kialakulhat. Ilyenkor a beteg térdhez közeli csontjaiból buzogányszerű csonttüskék állnak ki. A csontkinövés amellett, hogy tapintható, nyomhatja az izmokat és az idegeket is. Az oszteokondrómák már születéskor is megvannak, de a szülők jellemzően később észlelik őket, tapintani csak 3-4 éves korban tudják.
Az oszteokondróma a felkarcsonton is kialakulhat
Az oszteokondróma a felkarcsonton is kialakulhat
Az oszteokondróma rosszindulatú elfajulásnak az a jele, hogy a növekedés befejezte után hirtelen kezd el növekedni a csontnövedék. Emiatt ha az érintettek ilyesmit tapasztalnak, sürgősen orvoshoz kell fordulniuk, különösen akkor, ha többszörös formáról van. Annál ugyanis nem tudnak minden egyes csontkinövést eltávolítani.
Annak esélye, hogy a többszörös oszteokondrómák egyikéből valódi porcos daganat alakuljon ki, 3-5 százalékos - ilyenkor már másodlagos kondroszarkómáról beszélünk. Az egyszeres formánál ez csak igen ritkán, 1-4 ezrelékes arányban fordul elő.

Az oszteokondróma diagnózisa

Maga az oszteokondróma jól tapintható, a betegek beszámolója is elég egyértelmű: jellemzően arról számolnak be, hogy a kinövés eret vagy ideget nyom, felette pedig elcsúszik vagy átugrik az izomzat. Magát a diagnózist a klinikai kép alapján, képalkotó vizsgálatok segítségével állítják fel az orvosok. Általában elegendő a röntgenfelvétel is, ha viszont felmerül annak gyanúja, hogy a porcsapka porc sejtjeiből daganat is kialakulhat, akkor MR-vizsgálatra is szükség van.

Az oszteokondróma kezelése

Az oszteokondróma kezelése

A jóindulatú oszteokondrómát elég levésni, ez már önmagában is megoldja a problémát. A többszörös formánál az orvosok nem törekszenek az összes kinövés levésére, csak azt távolítják el, amelyik panaszt okoz. Az oszteokondróma nagyon ritkán újul ki, rendszerint elég egyszeri műtéti eltávolítása.

Az oszteokondróma rehabilitációja

Mivel a csontkinövést műtéttel, az izomállományon keresztül távolítják el, előnyös, ha azt gyógytornával , úszással vagy kerékpározással történő izomerősítés követi.

Az oszteokondróma gyógyulási esélyei

Ha a levésés sikeres, akkor a gyógyulás teljes lehet. A gyógyulási esély akkor is jó, ha az oszteokondróma elfajul: ilyenkor is többnyire alacsony malignitású tumor alakul ki, ami könnyen eltávolítható, jól kezelhető. Ennek 5 éves túlélése 95 százalék feletti.

Az oszteokondróma megelőzése

Nincs módja a megelőzésnek.

Az oszteokondróma szövődményei

Szövődmény az lehet, hogy a kinövés ideget nyom, ami átmeneti vagy tartós idegfunkció-kiesést okozhat, nyomhat akár eret is. Ennek hatására az érfal elvékonyodhat, ki is szakadhat, ami miatt úgynevezett álaneurizma (nem valódi ütőértágulat) alakulhat ki. Az oszteokondróma ritkán, de elfajulhat rosszindulatúan - ennek esélye egyedi eseteknél 0,5 ezrelék, a többszörös formánál 3-5 százalék.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Szendrői Miklósnak, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika igazgatójának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +23 °C

Általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén, kétharmadán - erőteljes gomolyfelhő-képződéssel. Délelőtt helyenként, délután viszont egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés, jégeső is kísérheti, néhol heves zivatar sem kizárt. A Dunántúl nyugati felén nem valószínű csapadék, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy csapadékgóc. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten élénk, néhol erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében továbbra is előfordulhatnak 40 fok körüli értékek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.