Miért szopogassunk lidocaint?

A kínzó torokfájástól azonnal szabadulnánk, hiszen nemcsak a nyelést nehezíti, de általános közérzetünkre is rossz hatással van. Mivel a kiváltó ok nem szüntethető meg azonnal, a tünetek enyhítésére érdemes koncentrálni.

A vírusok, baktériumok nem űzhetők ki egyik napról a másikra szervezetünkből, ám annál többet tehetünk közérzetünk javításáért, ha a tünetek mérséklésére koncentrálunk. A váladékürítés könnyítése mellett a legnagyobb gond mindig a torokfájás mihamarabbi megszüntetése, hiszen az égető, szúró, kaparó érzés fájdalmassá teheti a nyelést, emellett pedig étvágytalanság is jelentkezhet.

Fájó torok? Gyors megoldás kell!

A torokfájás mérséklésére számtalan házi praktikát tudnánk említeni, elég, ha csak a gyakran ajánlott sós vizes gargalizálásra vagy a teázásra gondolunk, esetleg felidézzük, hogy a nagymamánk milyen gyakran kínált bennünket gyógycukorkákkal (pl. zsálya, pemetefű stb.), ha utolért minket a megfázás.

A bőséges folyadékfogyasztás és ágynyugalom mellett ilyenkor lehetnek hatékonyak a helyileg alkalmazott, fájdalomcsillapító hatású készítmények is. A tünetenyhítés szempontjából például jótékony szolgálatot tehetnek gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt azok a tabletták, cukorkák, spray-k, melyeknek egyik legfőbb hatóanyaga a lidocain.

A lidocainról

Az egyik legszélesebb körben alkalmazott helyi érzéstelenítő, amely gyorsan fejti ki hatását. Kémiai képlete C14H22N2O. Ez az amidkötést tartalmazó szer többé-kevésbé az összes idegsejtet eltompítja, pontosabban az érzékelő idegvégződéseket, így pedig bizonyos időre felfüggeszti az idegszövet ingerületvezető képességét. Hatására először a fájdalomérzés szűnik meg.

Leginkább a fogászati kezelésekről lehet ismert a neve, hiszen ott alkalmazzák általánosan a nyálkahártya érzéstelenítésére. Mivel innen kifejezetten jól szívódik fel, helyi fájdalomcsillapítóként torokgyulladás esetén is hatásos.

Jó tudni! A lidocainnal szemben túlérzékenységi, allergiás reakciók is felléphetnek, azaz bizonyos esetekben a szer nem alkalmazható. Ha a lidocaint nem "tűri" a szervezet, arra utalhat a bőrkiütés, esetleg a száj és a torok duzzanata.

Lángolás helyett zsibbadás

Szopogatott már torokfertőtlenítő tablettát? Emlékszik a kellemes zsibbadásra, amit utána érzett? Könnyen lehet, hogy a lidocain áldásos tevékenységének köszönhetően vált elviselhetőbbé a lábadozás időszaka, hiszen szopogató készítmények hatóanyagaként, a fertőtlenítő szerek mellett alkalmazva zsibbasztva szünteti meg a fájdalmat.

Sosem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy ilyenkor csupán tünetenyhítésről van szó, hiszen a torokfájás okát a tabletta egymaga nem szünteti meg. Éppen ezért megfázás, nátha esetén mindig komplex terápiát kell alkalmazni, azaz a helyi fájdalomcsillapítás mellett az immunrendszer erősítésére, bakteriális fertőzés esetén pedig az antibiotikumos kezelésre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció