Ideggyógyászati megbetegedések

Az idegrendszert az agy, a gerincvelő és az egész testet behálózó idegek összessége alkotja. Bonyolultsága messze meghaladja a legnagyobb teljesítményű számítógépekét is, az agy működését évtizedek óta kutatják, de még csak pár százalékát sikerült megismerni. Az idegrendszert két nagyobb részre osztjuk: a központi idegrendszert az agy és a gerincvelő alkotja, a környéki idegrendszer pedig azon ideghálózatokat jelenti, amelyek az agy és a gerincvelő összeköttetéseit biztosítják a szervezet többi részével. Az idegrendszer bonyolultsága miatt betegségei igen gyakoriak - a lakosság nagy részét érinti valamelyik formájuk.

Wernicke-féle enkefalopátia tünetei és kezelése

Mi a Wernicke-féle enkefalopátia?

Az agy különböző eredetű globális működészavarait orvosi nyelven encephalopathiának nevezik. A Wernicke-féle encephalopathiát (röviden Wernicke encephalopathia) a thiamin, más néven a B1-vitamin, elégtelen mennyisége, hiánya okozza a szervezetben. Thiamin-hiány esetében egy az agyban található fontos enzim nem tud működni, ennek következménye lesz az agyi működészavar, amely delirium (zavartság, dezorientáltság), nystagmus (szemgolyók rezgése) és ataxia (egyensúly- és járászavar) tünetek formájában nyilvánulhat meg. Esetenként kétoldali a VI. agyideg, az ún. nervus abducens bénulása is kialakul.

Tünetek

A Wernicke-féle enkefalopátia előfordulása

Alkoholbetegeknél fordul elő leggyakrabban, de előfordulhat minden olyan esetben is, amely a B1-vitamin hiányához vezet.

A Wernicke-féle enkefalopátia okai

Wernicke encpehalopathia - B1-vitamin hiány okán - leggyakrabban a mennyiségi és minőségi értelemben egyaránt alultáplált alkoholbetegeknél, anorexia nervosában szenvedő betegeknél, gyomorműtötteknél, továbbá dializáltaknál és a valamilyen oknál fogva tartósan hányó betegeknél lép fel. A thiamin-hiány következtében az agy középvonalában, a III. és IV. agykamra, illetve a két agykamrát összekötő csatorna mentén fekvő, idegsejtekből álló szürkeállomány pontszerűen bevérzik, és károsodnak mindazok a funkciók, amelyek az itt lévő idegsejtek működéséhez köthetők.

A Wernicke-féle enkefalopátia tünetei

Ritka az, hogy mind a Wernicke-encephalopathia három jellegzetes tünete egyidejűleg forduljon elő,
- leggyakrabban kizárólag delirium (nyugtalansággal, fokozott késztetésekkel és magatartásváltozással járó állapot),
- illetve delirium és ataxia (abnormális járás) vagy
- delirium és nystagmus (szemteke rezgés) tünetek formában lép fel a betegség.

A Wernicke-féle enkefalopátia diagnózisa

A Wernicke-encephalopathia diagnózisa nem nehéz, amikor az anamnézis és a beteg megjelenése kapcsán az orvosban felvetődik a B1-vitamin elégtelen bevitelének, illetve felszívódási zavarának gyanúja. Nehezebb lehet a Wernicke-encephalopatiát követően gyakran kialakuló Korsakoff-szindróma észrevétele, tekintve, hogy az ebben szenvedő betegek felületes beszélgetés alapján teljesen egészségesnek tűnhetnek. Korsakoff szindrómában ugyanis a kognitív működések - mint például a számolás, beszéd, logikus következtetések levonása, absztrahálás, morális érzék - a rövidtávú memória súlyos zavarától eltekintve kifogástalanul működnek. Amikor a Wernicke és Korsakoff szindróma egyidejűleg fordul elő, Wernicke-Korsakoff szindrómáról beszélünk.

A Wernicke-féle enkefalopátia kezelése

A Wernicke encephalopathia kezelése rendszerint pszichiáter vagy neurológus szakorvos által történik. A Wernicke encephalopathia gyanított vagy igazolt eseteiben injekció, illetve infúzió formájában thiamint (vitamin-B1-et) adnak, amire a betegek rendszerint gyorsan javulnak. Kezelés nélkül, a Wernicke encephalopathiás betegek kómába (alváshoz hasonló, de felébredés nélküli, mély tudatzavar) állapotába kerülhetnek, és meg is halhatnak.

A Wernicke-féle enkefalopátia gyógyulási esélyei

Az injekcióban vagy infúzióban adott thiamin által előidézett tünetjavulás gyakran gyors és teljes, a nystagmus órákon, delirium és ataxia tünetek pedig napokon belül megszűnhetnek. A beteg állapotának javulásával párhuzamosan át lehet térni a B1-vitamin tabletták szedésére. Sajnos nem minden beteg gyógyul meg a Wernicke encephalopatiából maradéktalanul, előfordul, hogy a betegeknél úgynevezett Korsakoff szindróma alakul ki. A Korsakoff-tünetegyüttest a betegség kezdetéhez viszonyított anterograd amnézia (nem képes új dolgot megjegyezni), retrograd amnézia (nem képes régen történt dolgot felidézni) és a confabulatio (témához nem kapcsolódó, csapongó, kitalált részleteket tartalmazó mesélés) jellemzi. A confabulatio ebben az esetben nem szándékos hazudozás, a Korsakoff-beteg ilyenkor valószínűleg a memóriájában lévő foltokat próbálja kitalált elemekkel kipótolni a beszélgetés során. Korsakoff-szindróma krónikus alkoholbetegeknél kifejlődhet lassan, észrevétlenül is, anélkül, hogy előtte Wernicke-encephalopathia is kialakult volna.

A Wernicke-encephalopathia nem, vagy későn kezelt esetekben potenciálisan halálos betegség, ezért a betegség gyanújakor minél hamarabb pszichiáter vagy neurológus szakorvoshoz kell fordulni. Hasznos lehet, megelőzésként, a Wernicke-encephalopathia rizikójának kitett betegek étrendjének rendszeres kiegészítése B1-vitaminnal.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Nyugat felől az északi, északnyugati megyékben, valamint az ország középső részén megnövekszik, néhol megvastagszik a felhőzet, délnyugaton, illetve délkeleten csak átmeneti felhőzet-növekedés zavarja meg a derült időt. Az Észak-Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar. A déli szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és időnként megélénkül. Erősebb szél csak zivatarok környezetében fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.