Pityriasis alba tünetei és kezelése

2017.01.02. 16:47

 Szabó Emese

 dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Mi a pityriasis alba?

A pityriasis alba egy olyan ismeretlen eredetű bőrelváltozás, amely körülhatárolt, de nem éles szélű fehér foltok formájában jelenik meg. A leggyakrabban kiszáradt bőrön tűnik föl, a legtöbbször gyerekeknél. Nem betegségről van szó, inkább egyfajta melléktünetről.

A pityriasis alba előfordulása

Elég gyakori a pityriasis alba, de előfordulásáról pontos statisztikák nem állnak rendelkezésre. A legtöbbször gyerekeken jelentik meg, de gyakran érint fiatal felnőtteket is.

A pityriasis alba okai

A jelenség pontos okát nem tudják, de az ismert, hogy a leggyakrabban ekcémás hajlam talján alakul ki. A probléma általában az ekcémának egyfajta melléktünete. Egyes teóriák szerint a jelenség hátterében az áll, hogy az ekcémás gyulladás a bőr pigmentsejtjei ellen autoimmun reakciót indít be, emiatt fehéredik ki a bőr bizonyos helyeken. De ezt nem tudják pontosan. Olyan teóriák is vannak, amelyek szerint a pityriasis albát bizonyos esetekben baktériumok túlszaporodása, a bőr baktériumflórájának egyensúlybomlása okozza.

A pityriasis alba tünetei

A pityriasis alba fehér fontjai nem éles szélűek, de jól körülhatároltak. Kezdetben sokszor hámlanak, halvány vörösesek, olyanok, mintha gyulladtak lennének. Amikor meggyógyulnak, a helyükön tartósan fehér foltok maradnak vissza. Van példa arra is, hogy a fehér foltok elmúlnak, a terület pedig visszapigmentálódik. A panasz fiatal lányok arcán, vállán és a karján lehet a legfeltűnőbb, de a testen bárhol, például a combon is megjelenhet. Tüneteit a laikusok gyakran összekeverik gombás fertőzésekkel, aszerint kezelik. Ennek oka, hogy nagyon hasonlít a napgombához, a pityriasis versicolorhoz.

A pityriasis alba diagnózisa

A gyakorlott bőrgyógyászok a pityriasis alba diagnózisát a klinikai kép alapján állítják föl: ha összefolyó, nagyobb elemű elváltozás látnak, egyből erre gondolnak, lévén ez nagyon tipikus tünet, míg a pityriasis versicolor inkább sok pici, élesen körülírt foltból áll. Persze utóbbi is összefolyhat, de két kórképet egy jó bőrgyógyász ettől függetlenül el tudja különíteni, főleg mert a pityriasis versicolor kezdetben gyakran barnás, az utána visszamaradó fehér foltok határa pedig sokkal élesebb. A diagnózis felállítását a kiszáradásra hajlamos bőr, illetve az ekcémás hajlam ismerete mindig segíti: ha erről van szó, eleve valószínűbb, hogy pityriasis albáról van szó. Ha a bőr izzadtabb, ha látszik, hogy megborult a biológiai egyensúlya, valószínűbb, hogy pityriasis versicolorról van szó.

A pityriasis alba nagyon halvány fehér foltokkal kezdődik, gyakran jelenik meg a beteg arcán

A pityriasis alba nagyon halvány fehér foltokkal kezdődik, gyakran jelenik meg a beteg arcán

A pityriasis alba kezelése

A bőrgyógyászok gyulladáscsökkentő készítményekkel, visszazsírozókkal, kortikoszteroid tartalmú kenőcsökkel kezelik a problémát. Kezelésre csak külsőleg és csak átmenetileg van szükség. Ha a pityriasis alba hátterében a baktériumok túlszaporodását, a bőr baktériumflórájának egyensúlybomlását feltételezik, antibiotikumos kenőcsöket is rendelhetnek.

A pityriasis alba gyógyulási esélyei

Van olyan érintett, aki teljesen meggyógyul, míg másoknál a panasz elhúzódóan fennáll, sőt előfordul, hogy valaki maradandóan fehér foltos marad. Ez nagyon változó, de a kezelés általában több hétig tart.

A pityriasis alba megelőzése

Annak, aki tudja, hogy kiszáradásra, ekcémára hajlamos a bőre, érdemes már megelőző lépéseket is tennie annak érdekében, hogy bőre ne foltosodjon. Ez a gyakorlatban az ekcéma alapkezelését jelenti, tehát azt, hogy az érintettek állandóan zsírozzák a bőrüket, már a mosakodásnál megfelelő, visszazsírozást segítő készítményeket, tusfürdőket használjanak. Fontos, hogy tusolás után bőrüket azonnal kenjék be, ha pedig panaszok jelentkeznek, akkor egyből menjenek el bőrgyógyászhoz, és kérjenek receptre felírható készítményeket.

Szövődmények

A pityriasis albának szövődményei nincsenek, a probléma csak esztétikailag lehet zavaró.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosnak.

Kategória: Bőr- és nemi betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Pityriasis alba kezelésére! További kérdésem van Pityriasis alba témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-6, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt általában közepesen vagy erősen felhős időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag