Ideggyógyászati megbetegedések

Az idegrendszert az agy, a gerincvelő és az egész testet behálózó idegek összessége alkotja. Bonyolultsága messze meghaladja a legnagyobb teljesítményű számítógépekét is, az agy működését évtizedek óta kutatják, de még csak pár százalékát sikerült megismerni. Az idegrendszert két nagyobb részre osztjuk: a központi idegrendszert az agy és a gerincvelő alkotja, a környéki idegrendszer pedig azon ideghálózatokat jelenti, amelyek az agy és a gerincvelő összeköttetéseit biztosítják a szervezet többi részével. Az idegrendszer bonyolultsága miatt betegségei igen gyakoriak - a lakosság nagy részét érinti valamelyik formájuk.

Narkolepszia tünetei és kezelése

Mi a narkolepszia?

A narkolepszia az alvás-ébrenlét szabályozásának egyik zavara. Legfőbb jellemzője az állandó fáradtság és álmosság érzés leküzdhetetlen nappali alvásrohamokkal. További tünetek lehetnek: a kataplexia - erős érzelmek által kiváltott izomtónus csökkenés -, az alvási paralízis, amikor félálomban a narkolepsziás mozgásképtelen marad néhány másodpercre, vagy a hipnagog hallucinációk, amikor az ébredés körüli időben komplex hallucinációkat él át. A tünetek mögött az alvás álomfázisának néhány pillanatos "soron kívüli" megjelenése áll. A betegség meglepően gyakori, minden 2-3 ezer ember közül egy szenved tőle, és többnyire 10-15 év telik el a helyes diagnózisig, és ezzel a kezelés megkezdéséig. A narkolepsziának csak tüneti kezelése van, de a tünetek gyógyszerekkel és életmód terápiákkal jelentősen enyhíthetőek.

Tünetek

A narkolepszia előfordulása

Az adatok szerint körülbelül minden kétezredik ember narkolepsziás, de többségüket nem diagnosztizálják.

A narkolepszia okai

A narkolepszia a REM alvás, vagyis az ún. álom fázis szabályozásának zavara. A fiziológiás alvásnak lényegében két formája van: a "nem-REM" és a "REM" alvás. A "nem REM" alvás során az agy fölött az alvás mélyülésével egyre lassabb frekvenciájú hullámokat lehet regisztrálni, ez az ún. lassú hullámú alvás. A REM egy angol kifejezés, a Rapid Eye Movements, vagyis "gyors szemmozgások" rövidítése, ez az alvás álom fázisa. Ilyenkor az agy felett szapora frekvenciájú hullámok regisztrálhatóak, az alvó csukott szemhéja mögött, pedig a szemgolyók láthatóan mozognak. Az álom fázisban az izomtónus megszűnik.
A narkolepszia lényege az álom - vagyis a REM- fázis soron kívüli betörése az éber agyműködésbe, a legfontosabb tüneteknek is ez a magyarázata.
A betegség okait csak részben ismerjük. Okozhatja örökletes genetikai hiba, ugyanis elég gyakran mutat családi halmozódást. Egyes kutatók szerint a narkolepszia az autóimmun betegségek egy formája. Egy újonnan felfedezett agyi neurotranszmitter rendszer, az orexinek működési zavara is fontos szerepet játszhat: az orexinek az alvás és az étvágy szabályozásában vesznek részt.

A narkolepszia tünetei

A narkolepszia leggyakoribb tünete az állandó fáradtság és álmosság, míg a legjellemzőbb a leküzdhetetlen nappali elalvási roham.
E rohamok néhány másodpercig vagy maximum néhány percig tartanak, és a poliszomnográfiás EEG vizsgálatok tanúsága szerint a REM alvás, vagyis az alvás álomfázisának hirtelen fellépéséből állnak. Ritkább tünet a kataplexia, amikor erős érzelem hatására a narkolepsziában szenvedő izomtónusa hirtelen megszűnik, és összeesik, hasonlóan az ijedtség okozta összeeséshez, de ez a jelenség pozitív érzelmek hatására is előfordul. A hipnagog hallucinációk főleg ébredés körül fordulnak elő, az álmokhoz hasonlóan komplexek és valóságszerűek lehetnek, és szintén a REM fázis betörése okozza őket.
A narkolepszia legjellemzőbb tünete a leküzdhetetlen nappali elalvási roham
A narkolepszia legjellemzőbb tünete a leküzdhetetlen nappali elalvási roham

A narkolepszia diagnózisa

A narkolepszia biztos diagnózisát alvászavarokra specializált centrumokban, poliszomnográfiás vizsgálattal lehet felállítani. A REM fázisok nappali megjelenése a vizsgálattal jól látható, és ha az egyéb tünetek is előfordulnak -alvási paralízis, kataplexia, hipnagog hallucinációk - akkor a szakember számára a diagnózis nem jelent problémát.

A narkolepszia kórlefolyása

A narkolepszia többnyire fiatal felnőttkorban kezdődik, de az esetek túlnyomó többségében annyira jellegtelenül, hogy depressziónak, krónikus fáradtság szindrómának tartják, és a helyes diagnózisig 10-15 év is eltelik. Az intellektus megtartott, de az iskolai és munka teljesítményt az állandó álmosság és fáradtság érzés súlyosan gátolja. A tünetek intenzitása a korral változhat, a kezdet után akár két-három évtizedig is romolhat, de 60 év után a tapasztalatok szerint többnyire enyhül.

A narkolepszia kezelése

A narkolepsziának nincs ismert oka, és ezért oki kezelés sem lehetséges, csak tüneti. A nappali elalvásokat stimulánsokkal, a kataplexiát, a hipnagog hallucinációkat a REM fázist késleltető antidepresszánsokkal lehet befolyásolni.
Sokat segít, ha a páciens 2-3 óránként nappal is tervezetten alszik 10-15 percet, és ugyanabban az időben kel és fekszik. A kezelés sikeréhez idő és türelem kell pácienstől és orvostól egyaránt. A cél hogy a tünetek az élet minőségét lényegesen ne befolyásolják.

A narkolepszia gyógyulási esélyei

A narkolepszia nem gyógyul meg, de a tünetek nagy része megszüntethető.

Magyarországon több alvás centrum is van alvási rendellenességekre specializált orvosokkal.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.