Panasz vagy igazi fáradtság?

Tudjuk-e a fáradtságot mérni, vagy higgyük el, ha valaki kimerültségre panaszkodik?

Van, aki jobban bírja, más hamarabb feléli energiatartalékait. Akad, aki sokáig fáradhatatlannak tűnik, majd egyszerre kifullad. A fáradtság tünetei is olyan sokfélék lehetnek, mint az egyéni okai.

A fáradtság oka

A fáradtság okaira nincsenek egyértelmű magyarázatok. Tudjuk, hogy az intenzív izommunka során tejsav (laktát) képződik és szabadul fel. A tejsav oxigénhiány mellett, vércukor (glukóz) égetésekor keletkezik a szervezetben, és a vérrel távozik az izmokból. A tejsav különösen a viszonylagos oxigénhiánnyal járó megterhelés, például az élsportolók teljesítménye közben gyülemlik fel.

Tipp Egyáltalán nem érzi magát fittnek és túl gyorsan kimerül? Néha ez valamilyen betegség tünete, de előfordulhat, hogy maga a fáradékonyság a betegség. Részleteket itt talál, kattintson !

Tudjuk azt is, hogy a szellemi fáradtság akkor jelentkezik, amikor kimerülnek agyunk energiakészletei. De még mindig keveset tudunk arról, ezért csupán találgathatunk, miért kísér fáradtság egy sor betegséget is, például a szklerózis multiplexet, a szívelégtelenséget vagy a magas vérnyomást.

Hogyan mérhető?

Orvosi szempontból a fáradtságot szubjektív tünetnek tartják, azaz olyan panasznak, amelyet mindenki pontosan érzékel, ugyanakkor csak nehézségek árán lehet vizsgálattal igazolni vagy mérni. Ezért csupán annyit tehetünk, hogy figyelünk néhány pontosan meghatározott biológiai funkciót, és ezek különböző terhelési helyzetekben való összehasonlításával következtetünk a fáradtság fokára is.

Modern műszerek használatával - ergometria - vagy pontosan meghatározott fizikai terheléssel (pl. lépcsőteszttel, ismételt lépcsőjárással vagy szorításteszttel: egy kis műszer ismételt összenyomásával a tenyérben) megállapíthatjuk a fizikai teljesítményt, gondosan kidolgozott pszichológiai tesztek segítségével pedig megítélhetjük a szellemi képességeket, magát a fáradtságot azonban továbbra sem tudjuk objektíven mérni. Itt többnyire nincs más lehetőség, mint hinni annak, aki fáradtságra panaszkodik.

A szellemi és a testi fáradtság általában egyszerre jelentkezik

A szellemi és a testi fáradtság általában egyszerre jelentkezik

A fáradtság tünetei

A fáradtságnak mint összetett jelenségnek az okai is összetettek. Fajtája szerint megkülönböztethetünk testi és szellemi fáradtságot , a gyakorlatban azonban ezek általában összefüggnek, és együtt jelentkeznek.

A testi fáradtság jellemzői:

 • Gyengeség
 • Izmok fájdalma, izomláz
 • Izmok merevsége
 • Elnehezült végtagok
 • Izomremegés, izomgörcs
 • Izomerő gyengülése
 • Mozdulatok lelassulása
 • Kéz és szemhéj remegése
 • Mozdulatok bizonytalansága
 • Szédülésérzés, ájulás
 • Fülzúgás, szemkáprázás

A szellemi fáradtság jellemzői:

 • Kimerültségérzés
 • Koncentrációzavar
 • Emlékezet romlása
 • Álmosság

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: