Izzasztó?

Járjuk körbe az izzadás kérdését! Egyáltalán mi is pontosan a verejték, és hogy termelődik? Mikor izzadunk fokozottan? Mitől lehet rossz szagú a verejték? Milyen készítmények segítenek az izzadtságszag eltüntetésében? Válaszok a cikkben!

A verejték színtelen, sós folyadék, amelynek 99%-a víz, de tartalmaz még többek között nátrium-kloridot, nitrogén tartalmú bomlásterméket is. A friss izzadság szaga nem, vagy alig érezhető, csak a bakteriális bomlás során válik a szaga kellemetlenné. Bőrünkben kétféle verejtékmirigy található: az ekkrin és az apokrin mirigy. Az ekkrin mirigyek a bőr irharétegében találhatók, és mintegy 0,5 cm hosszú csatornán át ürítik a verejtéket a felhám részén keresztül a bőr felszínére. Az apokrin mirigyek a hónaljban, a végbél, és a nemi szervek környékén találhatók.

Tejszerű váladéka a szimpatikus vegetatív idegrendszer hatására ürül, kivezető csatornája a szőrtüszőbe nyílik. A hiperhidrózis, a fokozott verejtékezés sokaknak okoz problémát. A helyi izzadás általában hónaljban, a talpon, a tenyéren a leggyakoribb, mivel itt található a legtöbb verejtékmirigy. A helyi izzadást fokozhatja az izgalom, a vegetatív idegrendszer működésének zavarai, de a rosszul szellőző ruha is. A fokozott izzadást különböző gyógyszerek, betegségek (pl. köszvény, ízületi gyulladás, stb.) is előidézhetik, de nem ritka elhízott, túlsúlyos embereknél sem. A kellemetlen, erős szagú verejtékezést a verejték bakteriális bomlása okozza. Az erős izzadással járó magas pH-érték elősegíti a baktériumok szaporodását, de B-vitamin, fokhagyma is okozhat bűzös verejtékezést.

Az izzadás kellemetlen tünetei ma már számos készítménnyel kezelhetők, megszüntethetők. A legismertebb kozmetikumok az izzadásgátló készítmények, amelyek pórusösszehúzó hatásúak, és az antiszeptikus (baktériumölő), enzimgátló vegyületeket tartalmazó dezodorok. A dezodorokban általában csak baktériumölő anyagok vannak, míg az enzimgátló anyagokat tartalmazó termékek nem pusztítják el a baktériumokat, csak időlegesen megállítják, blokkolják az anyagcseréjüket. Az intenzív verejtékezést gyógynövényekből készült teákkal (csalán, diólevél, tölgyfakéreg, zsurlófű, zsályalevél) is enyhíthetjük. Ezek a teák a nyári forróságban is üdítőbben hatnak, mint a jéghideg italok.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció