Az izzadásról

Az izzadás manapság sokszor indokolatlanul is elfogadhatatlan, kellemetlen és gusztustalan életjelenségnek minősül. Tény, hogy létezik kóros izzadás is, de ennek eldöntése szakorvosi feladat, és nem is olyan egyszerű.

A szakorvosok azt tapasztalják, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban fordulnak hozzájuk kellemetlen izzadási panaszokkal. A tünet maga általában összetett jellegű, gyakran alkati adottságokkal, időnként a háttérben fennálló hormonális (pajzsmirigy- vagy mellékvesekéreg-) problémával és nagyfokú pszichés szorongással társul. Emiatt kezelésében is jó, ha együttműködik a belgyógyász, esetleg a bőrgyógyász és a pszichiáter, pszichológus is.

Első lépésként feltétlenül annak kell utánajárni, hogy egy esetleges hormonális elváltozás része-e a problémának. Ha igen, akkor ennek rendezése a belgyógyász feladata.

A bőrgyógyász elsősorban lokális izzadásgátlókkal segíthet, valamint olyan készítményekkel, melyek csökkentik a fokozott kiválasztást. Erről azonban tudni kell, hogy igazából csak tüneti segítség, csökkentheti az izzadást, de az alapproblémát nem oldja meg, az alapprobléma ugyanis a legtöbb esetben a szorongás. Ugyanakkor az emiatt jelentkező izzadásos tünet vált ki másodlagosan olyan fokú pluszszorongást, amely aztán meghatványozza magát az izzadást is. (A tünettől való félelem: mit szólnak, mit gondolnak mások, ha észreveszik.)

A pszichiáter abban tud segíteni, hogy az alapszorongást, illetve a plusz-, a másodlagosan gerjesztett szorongást oldja. Ez részben pszichoterápiával érhető el - pl. kognitív terápiával -, a tünet fölértékelt jelentőségének "helyreállításával", kiküszöbölve az emiatti másodlagos szorongást. (Pl. ha valaki el tudja fogadni, hogy néha izzad a tenyere, már ez is lényegesen csökkenti a tünet jelentkezésének mértékét.) Ha kideríthető a szorongás forrása, gyakran viselkedésterápiával is csökkenthető a szorongás, és ezáltal maga a tünet is. Pl. szociális helyzetekben való jártasság elsajátítása, az önérvényesítés technikáinak fejlesztése stb.

Szintén eredményes lehet a relaxáció, az autogén tréning, mellyel a páciens önmagát tudja ellazítani, a szorongást oldani.

A szorongás oldásában manapság egyre nagyobb teret nyernek az új, modern szorongáscsökkentő gyógyszerek. Ezek a szorongás biokémiai hátterében levő anyagcserezavart rendezik. Sokan feleslegesen tartanak a gyógyszer szedésétől.

Fontos tudni, hogy a korszerű szorongáscsökkentők nem a hagyományos értelemben vett nyugtatók. Nem tompítják a gondolkodást, és nincs álmosságot okozó mellékhatásuk.

A hosszú ideig fennálló, a szorongás következtében kialakult, megváltozott anyagcsere-működésnek, ha nem rendezik, súlyos következményei lehetnek. IX. évf. / 5. szám

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: