Egy éve nem jön össze a baba? Ez lehet az oka

Amikor úgy érezzük, elérkezett az idő, hogy bővüljön a család, akkor szerencsés esetben néhány hónapon belül meg is fogan az új élet. Előfordulhat azonban, hogy hosszú hónapok, akár évek is eltelnek anélkül, hogy pozitív lenne a terhességi teszt. Mutatjuk, mi állhat a hátterében.

Meddőségről akkor beszélhetünk, ha 1 évig tartó, fogamzásgátlástól mentes, rendszeres nemi élet mellett nem jön létre terhesség” – ismertette dr. Hunka Rezső, a Budai Egészségközpont nőgyógyásza. Mint mondta, ilyenkor meddőségi vizsgálatokra van szükség, amelyek segítségével megállapítható, hogy mi áll a sikertelenség hátterében. A meddőségnek számos oka lehet, ezek egyike a korai petefészek-kimerülés.

A meddőség kevésbé ismert oka: a fel nem fedezett pajzsmirigy-rendellenesség.

Mit jelent a korai petefészek-kimerülés?

A petefészkek a születésünkkor meghatározott mennyiségű petesejtet tartalmaznak. Ezek a kor előrehaladtával egyre csak fogynak, majd egy idő után teljesen kiürülnek a petefészkek. A 45 éves kor előtt jelentkező menopauzát nevezzük korai petefészek-kimerülésnek (ami nem összekeverendő az elsődleges petefészek-elégtelenséggel (POI), amelynek leggyakoribb oka genetikai rendellenesség – a szerk.). A petefészekben ilyenkor nem vagy csak nagyon ritkán történik peteérés.

A petefészek-kimerülésnek számos oka lehet, leggyakrabban az alábbiak idézik elő:

  • műtéti beavatkozás,
  • autoimmun betegség,
  • kromoszómás eltérés,
  • sugárkezelés vagy kemoterápia,
  • mérgező anyagoknak való kitettség,
  • genetikai okok.
meddőség, negatív terhességi teszt, szomorú pár
Meddőségről akkor beszélhetünk, ha 1 éves próbálkozás után sem jön létre terhesség. Fotó: Getty Images

Milyen tünetei vannak?

A korai petefészek-kimerülés tünetei eléggé változatosak. Hasonlóak a menopauza tüneteihez, így előfordulhat éjszakai izzadás, hangulatingadozás, hüvelyszárazság, ingerlékenység vagy libidócsökkenés is. Tünet lehet a még fogamzóképes nőknél a menstruáció rendszertelenné válása, de az is lehetséges, hogy csupán akkor derül rá fény, amikor hosszabb idő után sem történik meg a fogantatás. Mivel a petefészek-kimerülés esetén nem vagy csak nagyon ritkán fordul elő peteérés, így az egyik legsúlyosabb tünete a teherbeesési nehezítettség vagy meddőség. 

Kiket érint?

Míg a menopauza nagyjából 50 éves kor felett jelentkezik, addig a petefészek-kimerülés 40 éves korban, vagy akár még korábban is előfordulhat. Ez alapján azt lehet mondani, hogy a termékenység és az életkor nem mindig függ össze.

Hogyan kezelhető?

A betegség különböző laboratóriumi vizsgálatokkal diagnosztizálható. A korai petefészek-kimerülés folyamata sajnos nem fordítható vissza, csupán bizonyos hormonkezelések segítségével lassítható. A kezelés módja és sikeressége attól is függ, hogy a betegség melyik fajtájával van dolgunk, valamint milyen mértékű a kimerültség. A betegség bizonyos stádiumában még visszaállítható lehet a termékenység, ezért a korai diagnózis mindenképpen fontos. A még megmaradt petesejtekből bizonyos kezelések segítségével létrejöhet a várandósság.

„A korai petefészek-kimerüléssel akkor is kell foglalkoznunk, ha már nem szeretnénk gyermeket vállalni, ugyanis a betegségnek az említett panaszokon kívül számos negatív egészségügyi hatása lehet” – figyelmeztetett a szakorvos. Mint mondta, a petefészkek csökkent hormontermelése miatti alacsony ösztrogénszint fokozza a csontritkulás, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: