Nőgyógyászat

A nőgyógyászat feladata a női nemi szervek működészavarainak, betegségeinek megelőzése, felismerése, kezelése, illetve a szülészettel együtt a gyermekvállalás, családtervezés segítése, a terhesség és a szülés figyelemmel kísérése. A szakterülethez tartozik a változás kora körüli kritikus időszak, a klimaktérium ellenőrzése és szükség esetén kezelése is. A nőgyógyászati betegségeket általában vérzészavar, hüvelyi folyás, fájdalom, gyulladásos eredetű megbetegedések esetén láz, esetleg a szexuális élet zavarai jelezhetik.

Rektovaginális sipoly tünetei és kezelése

Mi a rektovaginális sipoly?

Rektovaginális sipoly alatt azt értjük, amikor kóros összeköttetés, járat alakul ki a hüvely és a végbél között, majd azon keresztül béltartalom jut a végbélből a hüvelybe. Ilyenkor a széklet jelenléte akadályozza a gyógyulást is, mivel állandó gyulladást és bakteriális fertőzést tart fent.

Tünetek

A rektovaginális sipoly előfordulása

A probléma pontos előfordulási gyakoriságáról adatok nem állnak rendelkezésre. Régebben a sipolyok több mint fele szülészeti eredetű, körülbelül negyede nőgyógyászati, negyede onkológiai, illetve gyulladásos eredetű volt. Mára a szülészeti eljárások finomodása, a gátvédelem elterjedése következtében a fejlett egészségüggyel rendelkező országokban az ilyen típusú szülészeti szövődmények száma jelentősen csökkent. Az elmaradott országokban azonban mind a mai napig sok sipoly alakul ki szülési sérülésként. Afrikában például jelenleg is több 10 ezer nő él nehéz szülések után kialakult sipollyal, melynek gyógyítására esélyük sincsen.

A rektovaginális sipoly okai

Rektovaginális sipolyt alapvetően tályogok, krónikus gyulladások, sérülések vagy daganatok hozhatnak létre. A krónikusan fennálló, elhanyagolt gyulladás talaján létrejövő tályog az adott testüreg falán törhet át a szomszédos testüregbe, azaz a végbélből a hüvelybe, vagy fordítva. Ennek hátterében bármilyen gyulladásos bélbetegség - például krónikus bélgyulladás vagy Crohn-betegség - állhat. Ugyan ritkán, de sipoly kialakulhat elhanyagolt diverticulitis (a vastagbélfal kiboltosulásának gyulladása) talaján is.
A rektovaginális sipoly szülészeti szövődményként is kialakulhat
A rektovaginális sipoly szülészeti szövődményként is kialakulhat
Ennél jóval gyakrabban okoz rektovaginális sipolyt baleset, illetve műtéti sérülés, régen pedig sokszor alakult ki szülészeti szövődményként is ez a probléma. Ennek oka, hogy korábban kevésbé védték a gáttáji szerveket, ami miatt komplikáltabb szüléseknél létrejöhetett olyan (IV. fokú) repedés, amely a hüvely és a végbél falának összes rétegét érintette. Ennek hiányos ellátása vagy szövődményes gyógyulása nyomán kóros sipoly jöhetett létre a hüvely és a végbél között.
Nőgyógyászati beavatkozások során, helyreállító műtéteknél, így például hüvelyplasztikánál, hüvelysérülés, gátrepedés, gátmetszés ellátásánál vagy méhsüllyedés miatti operációnál mélyre helyezett, végbél falán áthaladó öltés nyomán is kialakulhat szövődményként sipoly. Ritkán, de arra is van példa, hogy előrehaladott nőgyógyászati vagy végbéldaganat tör át a szomszédos testüregbe. Régebben daganatok kezelésekor előfordulhatott az is, hogy az ezen régióban alkalmazott sugárkezelés okozott hasonló szövődmény. Ma már a célzott sugárkezelés megelőzi ennek kialakulását.
Idegentest is okozhat sipolyt, melyek egy része trauma során alakul ki, de ritkán hüvelyi eszközök, így például pesszárium okozhatja.

A rektovaginális sipoly tünetei

A legfőbb tünet a hüvelyen keresztül történő nem akaratlagos székletürítés, a bélgázok távozása, illetve a bűzös hüvelyfolyás. Jellemző tünet a sipoly miatti gyulladás következtében kialakult fájdalom és a környező bőr gyulladása is. Ha a sipoly kis átmérőjű, akkor előfordulhat az is, hogy a tünetek nem állandóak, hanem csak időszakosak.

A rektovaginális sipoly diagnózisa

Ritkán, de előfordul, hogy a rektovaginális sipoly látható: ez esetben az orvosok már a nőgyógyászati vizsgálat vagy a végbélvizsgálat során azonosítani tudják. Ha a sipolynyílás nem látszik - ami a gyakoribb -, akkor felismeréséhez kontrasztanyagos röntgenvizsgálatra van szükség.

A rektovaginális sipoly kezelése

A kezelés műtéti, ennek kivitelezése pedig mindig attól függ, hogy a járat pontosan honnan indul és hova vezet. Az operáció minden esetben bonyolult, csak gyulladásmentes időszakban, alapos előkészítés és béltisztítás, antibiotikus kezelés után végezhető el. Arra van tehát szükség, hogy a sipoly nyugodt legyen, a körülmények pedig tiszták. Előfordulhat, hogy ahhoz, hogy a sérült terület a műtét után meg tudjon gyógyulni, fel kell helyezni egy ideiglenes, hason keresztüli bélkivezetést, úgynevezett sztómát. Ez a székletet tereli el a frissen műtött területről, zárni általában 6 hét után lehet.
A műtét során mindig a gyulladásos szöveteket távolítják el, majd az érintett területek kimetszése után a végbélnyálkahártyát, az izomréteget és a hüvelynyálkahártyát is egyesítik. Amennyiben a műtét nem sikeres - ami a krónikus gyulladásos környezet miatt gyakran előfordul - minimum három hónapnyi várakozás után meg lehet ismételni a beavatkozást.

A rektovaginális sipoly rehabilitációja

A műtétet követően speciális diétára van szükség, különösen akkor, ha hasfalon keresztüli bélkivezetés nem történt. A szexuális kontaktus három hónapig tiltott, viszont az intim torna hasznos lehet.

A rektovaginális sipoly gyógyulási esélyei

Ha a rektovaginális sipoly nem daganatos eredetű, teljes lehet a gyógyulás, bár a műtét ez esetben is nehéz, gyakran megesik, hogy a beavatkozást ismételni kell. Ritkán, többszörös szövődmények esetén fordulhat csak elő, hogy bélkivezetésre nem csak átmenetileg, hanem végleg szükség van - viszont ezt általában az alapbetegség, nem pedig konkrétan a sipoly indokolja. Fontos tudni azt is, hogy rektovaginális sipoly műtéte után hüvelyi szülés nem történhet, csakis császármetszés.

A rektovaginális sipoly megelőzése

A személyi higiénia nagyon fontos, ahogy a körültekintő nőgyógyászati és szülészeti ellátás is. Ha valakinek gyulladásos bélbetegsége vagy bármilyen kismedencei gyulladása van, akkor fontos annak mielőbbi felismerése és kezelése. Az esetleges balesetek megelőzése érdekében szintén meg kell tenni mindent.

A rektovaginális sipoly szövődményei

Szövődményként nőgyógyászati, bőrgyógyászati és húgyúti fertőzések, gyulladások alakulhatnak ki. Ezek mind abból adódnak, hogy a folyamatos váladékozás akadályozza a terület tisztán tartását.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Harasta Edit sebész, gasztroenterológus főorvosnak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: