Lepra tünetei és kezelése

 Dr. Elek Csaba, Dr. Szemerédy Viktória

 

 Dr. Mészner Zsófia

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a lepra?

A lepra a bibliai idők óta ismert fertőző betegség. Súlyosan torzító bőrgyulladás, perifériás idegkárosodások és progresszív testi és szellemi leépülés jellemzi.

A lepra előfordulása

Elsősorban a fejlődő országokban, a trópusi vidékeken fordul elő, mint nyomorbetegség, de az Egyesült Államokban is mintegy 100 új esetet regisztrálnak évente. A világon jelenleg mintegy 10-12 millió leprás beteg él, döntő többségükben a trópusi országokban, különösen Afrikában és Dél-Amerikában. A betegeket a társadalomtól többnyire elkülönítik. Ennek részben járványügyi okai vannak, másfelől a társadalom mindenhol megköveteli az elkülönítésüket. Hazánkban legfeljebb véletlenszerűen behurcolt esetekkel lehet számolni.

A lepra okai

A betegség kórokozója a Mycobacterium leprae nevű saválló baktérium szövetkultúrában nem tenyészthető. A leprát sokáig csak emberben előforduló betegségnek tartották, de újabban Afrikában csimpánzokban, az Egyesült Államokban pedig a kilencöves tatuban figyelték meg. A betegség nehezen fertőz, jellemzően szoros és tartós érintkezés útján terjed zsúfolt, rossz higiénés körülmények között élő közösségekben. Terjedéséhez az igen hosszú lappangási idő - 3-5 év - is hozzájárul. A betegség vélhetően már ez idő alatt is fertőzhet. A gyermekek érzékenyebbek a fertőzésre.

A lepra tünetei

A leprának két alapformája küldöníthető el, a (1) lepromatózus, és (2) a tuberkuloid forma, a kétféle klinikai megjelenés között azonban átmeneti esetek is előfordulnak.

A lepromatózus forma számít a rosszindulatúbb betegségnek, kiterjedtebb szöveti károsodásokat okoz, könnyebben terjed.

A leggyakoribb tünetek a következők:
  • A bőrben gümőkórhoz hasonló csomók keletkezése. A pigmenthiányos bőrfelületek érintésre, hőre vagy fájdalomra nem érzékenyek. A bőr károsodásai hónapok alatt sem gyógyulnak be.

  • A környéki idegek károsodása, amely érzéskiesésekben és izomgyengeségben nyilvánul meg. Az érzéskiesés legjellemzőbb formája a végtagokban megjelenő állandó zsibbadás. Az izommozgásokat koordináló mélyérzések kiesése miatt gyakoriak az ujjak, kezek, lábak, lábujjak elveszítése. Ehhez járul a környéki idegrendszer izomtápláló hatásának kiesése is.

  • A baktérium megtámadja az orrcsontokat, amelynek következtében az orrszövet eltűnik. A betegség terjedésében fontos szerepet játszik az, hogy az orrváladék igen sok leprabaktériumot tartalmaz.

  • A szemben az üvegtest gyulladása - kezeletlen esetben vaksággal jár - és a szemhéjak bénulása jön létre.


Súlyosan torzító bőrgyulladás, perifériás idegkárosodások és progresszív testi és szellemi leépülés jellemzi.

Súlyosan torzító bőrgyulladás, perifériás idegkárosodások és progresszív testi és szellemi leépülés jellemzi.

A lepra diagnózisa

  1. A fertőzöttség lepromin-próbával állapítható meg. A diagnosztikus anyag reagensét a lepromás beteg bőrelváltozásaiból nyert, hőkezelt baktériumokból állítják elő. Az érzékeny egyénben a bevitelt követően 48 órával túlérzékenységi reakció figyelhető meg.

  2. A szövettani vizsgálat jellemző, gümőkórszerű képet mutat.

A lepra kórlefolyása

A lepra krónikus betegség. A beteg akár 20 évig is élhet. Életkilátásait a szervezet általános legyengülése, a sebek elfertőződése és a higiénés körülmények szabják meg.

A lepra kezelése

A lepra kezelésére 1982-ig a dapsont alkalmazták monoterápiaként, de miután megfigyeltek rezisztens baktériumokat, ma már kombinált kezelést, dapsont és rifampicint írnak elő. A leggyakrabban használt antimikróbás gyógyszerek:

  • dapson

  • rifampicin

  • clofazimine

  • etionamid

Kiegészítő kezelésként szalicilátok, szteroid gyulladásgátlók jöhetnek szóba. A kialakult deformitásokat sebészileg kell eltávolítani, a vakság megelőzésére rifampicint alkalmaznak szemcsepp formájában.

A lepra terjedése legnagyobb részt annak tudható be, hogy ezek a gyógyszerek éppen a világ kritikus pontjaira nem jutnak el.

A lepra gyógyulási esélyei

A kórokozó kiirtása rendszerint nem jelent problémát. Annál fontosabb a torzító hegek, csonkolások megelőzése érdekében a gyors felismerés és hatékony gyógyszeres kezelés. Ezek teljesülése esetén a lepra ma már szelíd betegségnek tekinthető - de egyelőre csak a fejlettebb országokban. A gyógyult beteg teljes értékű emberi életet élhet.

A lepra megelőzése

A lepra ellen nem létezik vakcina, de megfigyelték, hogy a BCG oltás a leprával szemben is védelmet nyújt; ez közös antigén-eredetre utal.

Az általános hiedelemmel szemben a leprás beteg, különösen a korán kezelt esetek, nem veszélyesek a környezetükre. Ezért ma már a leprás betegeket gondozók sincsenek komoly veszélyben. Természetesen a fertőző betegekkel kapcsolatos higiénés szabályok betartása alapvető követelmény. Ha valaki mégis hosszú időt kénytelen fertőzöttek között rossz higiénés körülmények között eltölteni, antibiotikumokkal védekezhet.

Hasznos tudnivalók

A leprától való össztársadalmi félelem az emberiséggel egyidős. Olykor szárnyra kapnak olyan hírek, hogy déli gyümölcsökkel, élelmiszerekkel, egyéb árukkal az országba kórokozó érkezett és az megbetegedést okozott. Ezek a félelmek teljesen indokolatlanok, mert a betegség csak tartós és szoros testi kontaktus útján képes fertőzni. Trópusi országokban észlelt csomós bőrbetegségek, érzéskiesések esetén a lepra lehetőségére gondolni kell, és mielőbbi orvosi vizsgálattal kell a betegséget kizárni.

Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Lepra kezelésére! További kérdésem van Lepra témában
Aktuális
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Nagy Éva bőrgyógyász-kozmetológus


Kérdezek tőle

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt eleinte a legtöbb helyen erősen felhős lesz az ég, majd nyugat felől elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag