Hormon hatására vásárolunk többet éhesen

Vajon miért vagyunk hajlandók többet fizetni az ételért, amikor éhesek vagyunk? A folyamatért a grelin a felelős, az a bélrendszerünkben termelődő hormon, amely az agyra hatva jelzi az éhséget.

Az étkezési és ivási viselkedés elemzésével foglalkozó Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB) éves konferenciáján bemutatott tanulmány szerint a bélrendszerben előforduló hormon, a grelin, fokozza a hajlandóságunkat arra, hogy fizessünk az élelmiszerekért, ugyanakkor csökkenti a hajlandóságunkat arra, hogy nem élelmiszer jellegű termékekért adjunk ki pénzt.

A folyamatért a grelin a felelős, az a bélrendszerünkben termelődő hormon, amely az agyra hatva jelzi az éhséget. A grelin egyrészt úgy fejti ki a hatását, hogy fokozza az agy "jutalmazási" központjainak működését, amikor az emberek élelmiszerek képeit látják. A mostani kutatásban a szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy a grelin befolyásolja-e az emberek hajlandóságát arra, hogy fizessenek az élelmiszer és a nem élelmiszer jellegű termékekért. Az agyi aktivitást MR-vizsgálattal követték nyomon az egészséges testsúlyú alanyokban. Az önkéntesek grelin injekciót illetve sóoldatot kaptak.

A grelinkezelés jelentős mértékben növelte az emberek hajlandóságát arra, hogy fizessenek az élelmiszerekért, ugyanakkor kevésbé lettek hajlandók nem élelmiszer jellegű termékekért fizetni. A sóoldatot kapott alanyok esetében az agy jutalmazási központjainak aktivitása összefüggésben állt az élelmiszerekre és a nem élelmiszer jellegű termékekre adott árajánlatokkal az alanyokban. Ezzel szemben amikor az alanyokat grelinnel kezelték, ez az összefüggő aktivitás egy bizonyos agyi területre, a nucleus accumbensre korlátozódott.

Az eredmények tehát arra utalnak, hogy a grelin részben azáltal fokozza az éhséget és az evést, hogy különösen a nucleus accumbensben növeli a jutalmazási jelzést. Az agyi jutalmazási jelzőmechanizmus jobb megértése pedig az étvágy szabályozásának és az elhízás visszaszorításának hatékonyabb módszereihez vezethet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső