-2° - +6°
Kettős front

Haemophilus baktérium-fertőzés tünetei és kezelése

2018. 06. 04.

 Szabó Emese

 dr. Kádár János infektológus, belgyógyász és immunológus szakorvos

Mi a Haemophilus baktérium-fertőzés?

A Haemophilus influenzae egy olyan kórokozó, mely a szervezetben normál állapotban is előfordulhat: megtalálgató a torokflórában, nagyon sokszor kimutatható a hörgőkben.

Betegséget főleg időseknél, dohányosoknál okoz: esetükben ismételten hörghurut, elhúzódó, krónikus bronchitis jelentkezhet. Gyerekeknél, különösen csecsemőknél és kisdedeknél az is előfordul, hogy a garatflórából a baktérium bejut az agykörüli folyadéktérbe, és agyhártyagyulladást okoz.

A Haemophilus baktérium-fertőzés előfordulása és okai

A kiváltó ok maga a Haemophilus influenzae baktérium. A kórokozó főként cseppfertőzés útján terjed emberről emberre, az orr- és torokváladékban hetekig, akár hónapokig is jelen lehet anélkül, hogy tüneteket okozna. Gondot főképp akkor okoz, ha bejut a véráramba vagy az agyhártyákra, a tüdőbe, esetleg egyéb szervekbe. A krónikus hörghurutoknak 30-40 százalékát okozza ez a kórokozó.

Magyarországon 1999-ben vezettek be ellene védőoltást. Azt megelőzően a fertőzés főként az 5 év alatti gyerekeknél okozott súlyos, életveszélyes betegséget. Mivel a gyermekek átoltottsága jelenleg több mint 98 százalékos, a megbetegedés csak szórványos előfordulású, az oltatlanokat, valamint a súlyos alapbetegségben, immunhiányban szenvedőket fenyegeti.

A Haemophilus baktérium-fertőzés diagnózisa

A Haemophilus jelenléte tenyésztéssel igazolható, vagy vérből, vagy köpetből, vagy agyvízből nyert minta felhasználásával. A baktérium nehezen tenyészthető ki a szokásos táptalajon. Míg ugyanis egy átlagos baktérium pár nap, vagy maximum egy hét alatt megmutatja magát, addig a Haemophilus csak két-három hét után azonosítható. Emiatt speciális laboratóriumi gondosság szükséges a kimutatásához. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyanú esetén az orvos megkéri a mikrobiológust, hogy a tenyésztést hosszabb ideig végezze, megfelelő táptalajt használjon.

Pusztán a tenyésztés nem elegendő a diagnózis felállításához, mert például Haemophilus úgy is kimutatható lehet krónikus hörghurutos beteg köpetében, hogy azt nem érdemes külön kezelni. Utóbbira csak akkor van szükség, ha a beteg fullad, romlik az életminősége, belázasodik. Ugyanígy nem feltétlen kezelendő a torokflórában kimutatott Haemophilus. Ez esetben is igaz: a betegség és a kórokozó jelenléte nem egy és ugyanaz, a betegség kimondásához nem elég pusztán a kórokozó azonosítása, ahhoz a szervezet válaszreakciója, azaz gyulladásos folyamat, illetve a tünetek megjelenése is hozzátartoznak.

A Haemophilus baktérium-fertőzés tünetei, kórlefolyása

Több betegséget okozhat a Haemophilus baktérium, ezek tünetei mindig attól függnek, mi az érintett szerv. A baktérium okozta ismételt hörghurut, elhúzódó, krónikus bronchitis miatt fennálló tartós gyulladás több hónapon át fennálló köhögést okozhat. A betegség gennyes köpetürítéssel is jár. A hörgő fala idővel elpusztul, heges, kötőszövetes átalakuláson megy át. Utóbbi miatt már felköhögni sem könnyű a váladékot, hörgőtágulat alakulhat ki. Ez a panasz gyakran jelentkezik dohányosoknál.

Egy másik, inkább gyerekekre jellemző, de felnőttekben is előforduló kórkép úgy alakul ki, hogy a garatflórából a baktérium feljut az agyat körülölelő folyadéktérbe, és speciális, bakteriális agyhártyagyulladást okoz. Ennek tünetei megegyeznek a gennyes agyhártyagyulladáséval. A Haemophilus fertőzés következménye tüdőgyulladást is lehet, ennek szimptómái azonosak a bakteriális tüdőgyulladásokéval.

A kórokozó bekerülhet a véráramba is, ott vérmérgezést okoz, aminek tünetei az elesettség és a láz, a hidegrázás, a fáradékonyság és a gyengeség.

A baktérium a szívbillentyűn megtapadva szívbelhártya-gyulladást is kiválthat. Ilyenkor a szív belhártyáján a baktériumok tömegéből egy csomószerű képlet jön létre, ez speciális szívultrahang-vizsgálattal ki is mutatható. A műbillentyűvel élő betegek különösen veszélyeztetettek, náluk az átlagnál gyakrabban okoz ilyen betegséget a Haemophilus.

A Haemophilus baktérium-fertőzés kezelése

A Haemophilus okozta betegség antibiotikummal jól kezelhető. Ennek módja mindig attól függ, milyen kórképről van szó: a hörghurut miatt egy-két hétig kell orális antibiotikumot szedni, de ha sürgős ellátásra és nagy koncentrációra van szükség - mert például szívbelhártya-gyulladásról van szó - akkor négy-hat hetes vénás infúzióban adják az antibiotikumot. Erre azért van szükség, mert a baktériumcsomó közepe kezdetben érintkezni sem tud a hatóanyaggal átitatott vérrel. Az ilyen kezelés értelemszerűen kórházi ellátást igényel.

Ha a csecsemőknek agyhártyagyulladása lesz, a Haemophilus-fertőzés lehetősége alapesetben felmerül. Esetükben meg sem várják a mikrobiológiai eredményt, hanem mihamarabb megkezdik a kezelést.

Vénás infúzióban adják az antibiotikumot

Vénás infúzióban adják az antibiotikumot

A Haemophilus baktérium-fertőzés gyógyulási esélyei

A gyógyulási esély minden esetben attól függ, milyen állapotban van az immunrendszer, el van-e nyomva a szervezet védekező képessége, illetve kialakult-e a fertőzés következtében maradandó károsodás. Például limfómás vagy HIV-fertőzött beteg esetében a fertőzés nagyon súlyos, életkilátásokat veszélyeztető állapotot eredményezhet. Alapesetben, ha a beteg egyéb okokból nem veszélyeztetett - nem cukorbeteg, nem leukémiás - a betegség jól kezelhető.

A Haemophilus baktérium-fertőzés megelőzése

A Haemophilus-fertőzés védőoltással megelőzhető. A csecsemők oltásán túl, felnőttek esetében beadása különösen immunhiányos, léphiányos, COPD-s, műbillentyűs, limfómás és daganatos betegeknek ajánlott. A vakcina nem feltétlenül védi ki magát a fertőzést, de az általa okozott szisztémás kórképeket enyhíti. Hörghurut például kialakulhat, de az nem vezet vérmérgezéshez, agyhártyagyulladáshoz.

A Haemophilus baktérium-fertőzés szövődményei

A baktérium okozta betegség a hörgőt teljesen tökre is teheti, ekkor a hörgőben fölgyülemlő gennytől a beteg tartósan már nem is tud természetes úton megszabadulni. Az agyhártyagyulladás epilepsziához vezethet, maradandó tüneteket okozhat. A szívbillentyűn képződő baktériumcsomó a billentyűt pusztíthatja el.

Hasznos tudnivalók

A baktérium ellen nem alakul ki immunitás, az érintettek többször is áteshetnek általa okozott betegségen.

Történeti érdekesség, hogy a baktérium azért kapta a Haemophilus influenzae nevet, mert régen azt gondolták, ez az influenza kórokozója. Ahhoz ugyanakkor semmi köze, vele összefüggésbe talán azért hozhatták, mert az influenzafertőzés mellett gyakori a Haemophilus fertőzés is.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kádár János infektológus, belgyógyász és immunológus szakorvosnak.

Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Haemophilus baktérium-fertőzés kezelésére! További kérdésem van Haemophilus baktérium-fertőzés témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag