Csontnekrózis tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2016.08.08.10:38

 Szabó Emese

 

 prof. dr. Szendrői Miklós ortopéd főorvos, tanszékvezető egyetemi tanár, klinikai igazgató

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a csontnekrózis?

Csontnekrózis alatt azt értjük, amikor a csontok területén kisebb-nagyobb mértékben elhalás történik. Ez létrejöhet közvetlenül az ízületi felszín alatt, de kialakulhat a szivacsos csontállományban is. A probléma a leggyakrabban a combcsont fejében jelentkezik, méghozzá azért, mert ezt a területet már csak végartériák látják el: ha ezek elzáródnak, szinte biztosan csontelhalás alakul ki.

A csontnekrózis előfordulása és okai

A csontnekrózis oka olyan helyi vérellátási zavar, amely mögött sokféle betegség meghúzódhat, de állhat mögötte olyan sérülés vagy törés is, amely károsítja a csont vérellátását.

A fiatalkori és az időskori csontelhalást mindenképpen el kell egymástól választani, lévén a betegség megjelenése és lefolyása teljesen más az egyes esetekben: a fiatalkori az úgynevezett Perthes-kór , amely 3 és 12 éves kor között, de többségében 3-6 éves korban alakul ki. A Perthes-betegség előfordulása 0,1-1 százalékosra tehető. A fiúknál a betegség háromszor gyakoribb, mint a lányoknál. Felnőttkorban idiopátiás femurfej (combfej) nekrózis fordul elő, aminek érintettjei főképp 30-50 éves emberek. A betegség gyakorisága 1-5 ezrelékre becsülhető. Az ilyen csontelhálás hátterében az esetek kétharmadában tartós szteroidszedés vagy alkoholizmus áll. Mindez arra vezethető vissza, hogy a szteroidok és az alkohol hatására csökken a csontépítés folyamata és növekszik a lebomlásé, ezzel párhuzamosan pedig megnövekszik a kis erekben a trombóziskészség, túlteng a zsírszövet. Mindezeknek következménye a combfej egy részének elhalása.

A csontelhalást okozó szteroid többnyire gyógyszerként kerül be a szervezetbe, lévén ez rengeteg autoimmun, daganatos és reumás betegség terápiájának része, de a transzplantációk után is szükség van tartós szteroidszedésre. Ezek csontelhalást akkor okozhatnak, ha tartósan kényszerül szedni a beteg nagy dózisban a szteroidot. A csontnekrózis hátterében ritkán, de állhat keszonbetegség vagy sarlósejtes anémia, illetve egyéb olyan betegség is, amely a kis erek elzáródását okozhatja.

A csontnekrózis diagnózisa

A diagnózist a tünetekből és a klinikai képből kiindulva kétirányú röntgenfelvétellel és MR-vizsgálattal állítják fel. Utóbbi nagyon fontos, mert sokszor a röntgenvizsgálaton még semmi nem látható akkor, amikor az MR már megmutatja a tipikus, v-alakú elhalt területeket. Emiatt ezzel a vizsgálattal a betegség nagyon korán felismerhető.

A csontnekrózis tünetei, kórlefolyása

A gyerekkorban jelentkező Perthes-betegségnél a növekedésben lévő combfej csontosodási magjában alakul ki az elhalás, a csontosodási mag károsodik. Érintettjeinél elsősorban terhelésre jelentkezik fájdalom: a gyerek jellemzően elkezd arra panaszkodni, hogy fáj a csípője, sántikálva kezd el járni. Fájdalma jellegzetesen a térd irányába sugárzik ki. Nemritkán térdfájdalom a vezető tünet, de ilyenkor is gondolni kell a csípő érintettségére. A kórlefolyás 1-2 évig tart: a combfej csontosodási magja ennyi idő alatt feltöredezik és elhal, majd pedig átépül. Az combfej több-kevesebb maradvány deformitással gyógyul.

A betegség leggyakrabban a combcsont fejében alakul ki

A betegség leggyakrabban a combcsont fejében alakul ki

A felnőttkori csontnekrózis tünetei a gyerekkorihoz nagyon hasonlóak: csípőtáji fájdalom jelentkezik, amely kisugárzik a térd felé. Míg azonban gyerekkorban a combfej, ha torzult formában is, de átépül, addig felnőttkorban ez másképp történik. Rendszerint a csontelhalás a terhelési felszín alatt alakul ki és többnyire nem, vagy csak nagyon ritkán következik be spontán regeneráció. A folyamat halad előre, a combfej beroppan, majd súlyos, másodlagos ízületi kopás alakul ki.

A csontnekrózis kezelése

A csontnekrózis kezelése minden esetben stádiumfüggő: felnőttkorban, amikor az ízületi felszín még nem roppant be, a tehermentesítés és az érintett terület felfúrása a legfontosabb. Utóbbinál a combnyakon keresztül egy drótot fúrnak a combfej állományába, az érintett területre, ami egyfajta biológiai ingerként hat, segíti annak átépülését. Ilyenkor tehát külső segítség hatására a szervezet maga segíti elő a spontán gyógyulást. A kezelést ki lehet egészíteni azzal, ha az érintett területre vérlemezkékben gazdag saját plazmát injekcióznak be. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felfúrás elvégzését követően az elhalt területet kitöltik a beteg véréből nyert, megfelelően előkezelt plazmával. Ha a beteg állapota már súlyosabb, a csontfej pedig a saját testsúly alatt beroppan, akkor már nem lehet felfúrni, hanem protézissel kell pótolni. Ilyesmi akkor gyakori, ha a betegség nem derül ki időben, és a betegek pedig csak későn fordulnak orvoshoz.

Gyerekeknél, amennyiben ez indokolt, konzervatív kezelést szoktak alkalmazni: ez tehermentesítést és járógép használatát jelenti. Ritkább esetekben (ha a combfej fedettsége nem megfelelő) a nagytompor és a kistompor között úgynevezett oszteotomiát (csontátvésést) végeznek, méghozzá egy ék alakú szegmens kivételével. Ezzel a beavatkozással egy kedvezőbb terhelési helyzetet hoznak létre, maga a csontátvésés pedig biológiai ingerként hat, serkenti a gyógyulást. A csontnekrózis kiegészítő kezelésként fizikoterápiára és gyógytornára van szükség. A teljes gyógyulási folyamat gyerekeknél és felnőtteknél is hosszú ideig tart, akár 1-3 évig is elhúzódhat.

A csontnekrózis gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek mindig stádiumfüggőek: ha a gyerekek csontnekrózisa enyhe stádiumú, akkor jók a gyógyulási esélyek, de maradvány deformitásra rendszerint még ez esetben is számítani kell. Ha felnőtt korban felfúrást végeznek, akkor a gyógyulási esély 30-60 százalékos. Előrehaladottabb stádiumnál a folyamat rendszerint továbbhalad, combfej beroppan, súlyos ízületi kopás alakul ki. Ilyenkor az ízületi véget eltávolítják, csípőprotézist ültetnek be.

A csontnekrózis megelőzése

A betegség súlyosbodását úgy lehet megelőzni, hogy azt a lehető legkorábban felismerik és kezelik. Ha lehet, kerülni kell a szteroidok szedését.

Szövődmények

A szövődmény gyerekeknél a jelentős mozgáskorlátozottság lehet, illetve náluk az ízületi deformáltság miatt évtizedekkel hamarabb kialakulhat porckopás, másodlagos csípőízületi arthrózis.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Szendrői Miklósnak, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika igazgatójának.

Kategória: Ortopédia

Orvost vagy magánrendelőt keresek Csontnekrózis kezelésére! További kérdésem van Csontnekrózis témában
Aktuális
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. László Gáborreumatológus és fizioterápiás főorvos


Kérdezek tőle

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag