Brucellózis tünetei és kezelése

 Szabó Emese

 

 dr. Kádár János belgyógyász, infektológus, allergológus és klinikai immunológus főorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a brucellózis?

A brucellózis olyan baktérium okozta betegség, amely eredetileg állatokat érint, de hét típusa közül négy emberekre is átterjedhet. Legsúlyosabb esetben vérmérgezésszerű állapotot okoz, de előfordulhat miatta vetélés is. A fertőzés lehet tünetmentes, de okozhat influenzára és reumás betegségre emlékeztető panaszokat is. Kezelése könnyű, de felismerése nem egyszerű.

A brucellózis előfordulása és okai

A brucellózist egy Gram-negatív baktérium, a brucella okozza. Eredetileg állatbetegségről van szó, de az eddig ismert hét brucellafaj közül négy embert is megfertőzhet. Ezek a Brucella melitensis, a Brucella abortus, a Brucella suis és a Brucella canis. A baktérium viszonylag sokáig életképes, de a hőt nem bírja. Emberbe jellemzően a fertőzött állat nyers tejével kerülhet, de lehet fertőzési forrás a sajt vagy a nem kellően átsütött hús is. Történhet fertőződés akkor is, ha az állatok testnedvei sérült bőrfelületre, vagy akár szemre, nyálkahártyára kerülnek, de a kórokozó belégzés útján is bekerülhet a szervezetbe. Állatorvosok szüléskor, a fertőzött állatok hüvelyváladéka által, illetve fedeztetéskor az ondón keresztül is megfertőződhetnek. Azokon a területeken, ahol a brucellózis előfordul, vannak veszélyeztetett szakmák is. Az állatorvosi mellett ilyen az állattenyésztői és a vágóhídi dolgozói.

A Brucella abortus fő gazdája a szarvasmarha, de megtelepedhet kisebb kérődzőkben, így például juhokban, bivalyban, őzben és szarvasban is. Ez a típus világszerte megjelenhet, de Magyarországon egy ideje már nem fordul elő, a tehénállomány mentes tőle, emiatt a kór az embereket sem érinti. Hasonló a helyzet az iparilag fejlett országok többségében: ezek jelentős része már megszabadult a betegségtől, illetve jól áll a mentesítéssel. Egyebek mellett megszabadult tőle Skandinávia, Nagy-Britannia, Hollandia, Svájc, Ausztria, Csehország, Szlovákia, de jól áll a mentesítéssel Németország, Franciaország és az Egyesült Államok is. Szerbiában 2015-ben sok gazdaságban okozott problémát a brucella. A magyarországi szarvasmarha-állományok brucellamentesítése az 1970-es évek elején kezdődött, és 1985 végére fejeződött be. Az 1990-es évek elejétől sem szarvasmarhában, sem pedig sertésben nem állapítottak meg brucellózist, így azok az emberek, akik azóta estek át a betegségen, szinte biztosan külföldi útjukon fertőződtek.

A brucella típusától függően kialakulhat hastífuszra emlékeztető betegség is

A brucella típusától függően kialakulhat hastífuszra emlékeztető betegség isA Brucella melitensis főleg kecskében és juhban fordul elő, de megjelenhet szarvasmarhában és tevében, ritkán pedig megtelepszik kutyában és nyúlban is. Ez a forma Európában a Földközi-tenger és a Fekete-tenger vidékén fordul elő, de jelen van Ázsiában, Afrikában, illetve Közép- és Dél-Amerika sok területén. A mediterrán országokból időnként behurcolják Németországba és Svájcba. Mentes a fertőzéstől Észak- és Közép-Európa, valamint Észak-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland. A betegség Magyarországon sohasem fordult elő.

A Brucella suisnak négy biotípusa van, ezek típustól függően sertésben, mezei nyulakban, kutyában, rénszarvasban és vadon élő húsevő fajokban telepedhetnek meg. Az utóbbi két évtizedben e betegség az iparilag fejlett országok állatállományaiból eltűnt, Magyarország 1985 óta mentes tőle, bár igaz, hogy vaddisznókban szórványosan még az 1990-es évek elején is kimutatták.

A Brucella canis kutyákban fordulhat elő, világszerte előfordul, az Egyesült Államokban és Nyugat-Európa országaiban főleg nagyobb kutyatenyészetekben észlelik. Magyarországon a betegség még nem fordult elő.

A brucellózis tünetei

A brucella a kórokozó típusától és az érintettek általános állapotától függően különböző kórképeket okozhat. Lehet tünetmentes, de kialakulhat miatta hastífuszra emlékeztető betegség, amelynek tünete az étvágytalanság és a láz, a fejfájás és a gyengeség, az ízületi és torokfájdalom, a székrekedés vagy ritkábban a hasmenés, a hasi fájdalom és a nyomásérzékenység. Jelentkezhet miatta olyan influenzaszerű állapot, amely lázzal, izzadással, fejfájással, borzongással és hidegrázással, fényérzékenységgel, étvágytalansággal és hasfájással jár. Ezek a panaszok 1-2 napra elmúlhatnak, de aztán visszatérnek, az állapot akár vérmérgezésszerű is lehet. A tünetek nagyon hosszú ideig elhúzódhatnak: megnagyobbodnak a nyirokcsomók, a máj és a lép, fáradékonyság és fogyás is jelentkezhet. Van a brucellának olyan típusa is, amelynél főleg az ízületek fájnak - a nagy ízületek, változó helyeken. Ilyen esetben a brucellafertőzés reumás betegséget utánoz. Jelentkezhet tüdőbetegség, de megbetegedhet, begyulladhat a szem is. Ugyancsak tünet lehet a bőrkiütés. A brucella egyik legsúlyosabb következménye a vetélés lehet, ezt több típusa is okozhatja.

A brucellózis diagnózisa

A diagnózist elég nehéz felállítani, mert a tünetek nagyon általánosak, így az orvosok nem gondolnak a brucellózisra, hiszen a hazai állatállomány mentessége miatt a betegség itthon csak elvétve, behurcoltan fordul elő. Gyanúja inkább akkor merül föl, ha a fertőzésről már jelennek meg hírek - például 10 éve történt ilyen a déli határnál -, így az orvosok tudják, hogy gondolni kell a brucellára. A kórokozó a vérből tenyészthető ki, de csak a fertőzés elején: ha már beeszi magát a szervekbe, a véráramból nem lehet kimutatni, csak ellenanyagpróbákkal lehet azonosítani, a miatta termelődő antitesteket lehet kimutatni szerológiai vizsgálattal.

A brucellózis kórlefolyása

Ha a brucellózis akut vérmérgezéses, hastífuszra emlékeztető formájáról van szó, a betegek belei pedig ki is lyukadnak, akkor az érintettek akár életüket is veszthetik. Ha a brucellózis elhúzódó, ízületeket érintő formájáról, akkor akár hónapokon át fennállhatnak reumás panaszok. Ha az enyhébb formákról van szó, akkor az influenzaszerű tünetek állandósulhatnak, kis szünetekkel újra és újra visszatérhetnek. A panaszok attól is függnek, hogy az érintettek mennyi idősek, milyen az általános állapotuk, immunrendszerük, és van-e egyéb szervi bajuk.

A brucellózis kezelése és gyógyulási esélyei

A brucellózis antibiotikummal nagyon könnyen kezelhető, a gond inkább az, hogy nehezen ismerik fel. Ha megtörténik, akkor a betegek egy hét alatt meggyógyíthatóak. Ha a brucellózist nem ismerik fel, a betegségnek pedig szövődményei lesznek, akkor azok nem visszafordíthatóak. Ha a legsúlyosabb formát nem sikerül időben azonosítani, akkor a betegség végzetes is lehet.

A brucellózis megelőzése

A megelőzést az állatállományok mentesítése teszi lehetővé, illetve ha az állattartók, állatokkal foglalkozók ügyelnek a higiéniai szabályok betartására. Emellett forralatlan nyers tejet nem tanácsos fogyasztani, nem mentesített területeken pedig óvatosnak kell lenni a sajtokkal, nem kellően átsütött húsokkal is.

Hasznos tudnivalók

A brucellanemzetségbe besorolt 7 baktériumfaj közül az elsőt, a legsúlyosabb formát okozó Brucella melitensist David Bruce izolálta Málta szigetén megbetegedett és elhunyt angol katonák lépéből 1886-ban - a kórokozó róla kapta a nevét. A betegség ezen típusának neve a felfedezés helyszíne miatt máltai láz. Csak 1905-ben derült ki, hogy a katonák kecskék tejétől fertőződtek meg. Az abortuszban leginkább szerepet játszó Brucella abortust 1896-ban izolálták Dániában, vetélt szarvasmarha-magzatokból.

A Brucella suist 1914-ben tenyésztették ki az Egyesült Államokban,  míg a Brucella ovit 1956-ban izolálták Új-Zélandon és Ausztráliában, juhokból (ez a fajta embert nem betegít meg). A  Brucella neotomae fajt egy sivatagi patkányfajban azonosították 1967-ben, szintén az Egyesült Államokban (embert ez a fajta sem betegít meg). Ugyancsak itt izolálták a Brucella canist kutyákban, 1966-ban. A legújabb brucellafaj a Brucella maris, amelyet fókákból, delfinekből és bálnákból izoláltak 1997-ben (emberekre ez sem jelent veszélyt).

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kádár János belgyógyász, infektológus, allergológus és klinikai immunológus szakorvosnak.

Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Brucellózis kezelésére! További kérdésem van Brucellózis témában
Aktuális
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Gyetvai Viktóriamentálhigiénés szakember, transzperszonális terapeuta, meddőség-tanácsadó


Kérdezek tőle

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, az ország északkeleti harmadát leszámítva eső, zápor várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag