Fül-orr-gégészeti vizsgálatok

Timpanometria

Célja

A fülkürt működéséről és a dobüregben lévő légnyomásról, a középfül működéséről ad felvilágosítást. Vizsgálja a dobhártya működését, azt érzékeli, hogy légnyomásváltozás mellett miként változik a dobhártya mozgása, és méri a középfülben lévő nyomást. Segít kimutatni a középfülben lévő folyadékot, a dobhártya hegesedéseit és többek között azt, ha a hallócsontocskák nem érintkeznek egymással rendesen, és nem vezetik megfelelően a hangot a belsőfül felé.

Leírás

A vizsgálat közben a páciens kényelmesen ül a székben. A vizsgálat speciális készülékkel történik, a készüléknek több típusa is létezik. A külső hallójáratot egy légmentesen záró dugóval elzárják. A dugón több furat is lehet. Az egyiken meghatározott energiával rendelkező hanghullámokat bocsáthatnak a dobhártyára, a másikban apró mikrofon érzékeli a dobhártyáról visszaverődő hangokat, míg a harmadik furaton keresztül a külső hallójárat légnyomása változtatható. Minél nagyobb (kóros) a nyomás a középfülben, annál merevebb a dobhártya, és annál több energia verődik vissza a dobhártyáról az érzékelő furat felé. A készülék grafikont rajzol, melyen a visszaverődött hangok erősségét tünteti fel, a hallójáratban lévő nyomás függvényében.

Előkészítés

Nem igényel.

Figyelem!

A vizsgálat csak ép dobhártya mellett végezhető, ezért annak épségéről a vizsgálat előtt meggyőződik az orvos.

Jó, ha tudja

Normális esetben a dobhártya két oldalán - a külső hallójáratban és a középfülben - azonos a nyomás. Ez, különböző kórállapotokban megváltozhat.

Veszélye

Veszélytelen vizsgálat.

Fájdalom

Nem fájdalmas vizsgálat.

Lelet

Többek között a dobüregi légnyomásról és a normálistól való eltérés fokáról tájékoztat.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.