Fül-orr-gégészeti vizsgálatok

Hallásvizsgálat

Célja

Az újszülött hallásának megítélése.

Leírás

Az újszülött hallásának vizsgálatához a baba fülétől 1-2 méter távolságban és az ellenkező irányban, mint amerre a baba feje néz, megrázhatunk egy halk csengőt. Ha ekkor a hang forrását keresve a csengő irányába fordul, akkor megnyugodhatunk. Ugyanezt a vizsgálatot később, amikor már a szülők hangját is meg tudja különböztetni, suttogó beszédhanggal is megismételhetjük. A síró csecsemő a nyugodt beszédre, zenére, halk ritmusos énekre megnyugszik. Ez is a hallás épségét bizonyítja. Soha se kiabáljunk a kis csecsemő vagy gyermek jelenlétében, mert ez nagyon megijesztheti. Kezdetben állatot, kutyát nem szabad a közelébe engedni. Tilos a hangos rádió vagy TV hallgatás, még a klasszikus zene is csak halkan szóljon. Az egészséges hallású csecsemő hangérzékelése olyan finom, hogy a nagyon magas és halk hangokat is meghallja, amiket a felnőtt nem, és ezért nagyon zavarhatja.

Figyelem!

Bizonytalan hallás vagy figyelem esetén mutassuk meg gyermekorvosnak, majd hallással foglalkozó szakembernek, audiológusnak!

Jó, ha tudja

A legkisebb súlyú, koraszülött csecsemő is képes a hangok érzékelésére. Az erős hangra összerezzenéssel, átkaroló mozdulattal, esetleg sírással reagál. Ez mind természetes védekező reakció, amivel anyját hívja segítségül.

Veszélye

Nincs.

Fájdalom

Nincs.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.