Fül-orr-gégészeti vizsgálatok

Gégetükrözés

Célja

A gége és a hangszalagok vizsgálata. Láthatóvá válik a gégefő, a gége, a hangszalagok, értékelhető ez utóbbiak mozgása, a hangrés nagysága, szimmetriája. Fejlődési rendellenességek, gyulladás, jó- és rosszindulatú polipok, daganatok, esetleges idegentestek ismerhetők fel a segítségével. A fül-orr-gégészeti alapvizsgálatok közé tartozik.

Leírás

A páciens összezárt térdekkel, leengedett, laza vállakkal, kezeit az ölében tartva, a vizsgálószékben ül, az orvossal szemben. Száját kinyitja, nyelvét kinyújtja, amit az orvos egy gézlappal megfog, és kissé kihúz, hogy ne zavarja a látást. Lehet, hogy arra kérik a vizsgált személyt, hogy jobb kezével húzza ki a nyelvét. Az apró, nyeles gégetükröt először - például borszeszégő lángja felett - megmelegítik, hogy ne csapódjék ki rá a kilélegzett levegő páratartalma, ami elhomályosíthatná a képet, majd az orvos a lágy szájpadhoz érinti, és segítségével megnézi a vizsgálandó képleteket. Fontos, hogy eközben nyugodtan, lassan, nyitott szájon át kell lélegezni. Ilyenkor a hangszalagok félig feszes állapotban vannak, a hangrés félig nyitott. Az orvos megkéri a pácienst, hogy hosszan ejtse ki az "í" vagy "e" hangot. Ekkor a hangszalagok megfeszülnek, a hangrés maximálisan kinyílik, ilyenkor a gége ürege is láthatóvá válik.

Előkészítés

Előkészítést nem igényel. A kivehető műfogsort a vizsgálat előtt célszerű eltávolítani.

Figyelem!

A vizsgálat mindössze néhány másodpercig tart, de nagyon fontos a beteg együttműködése az orvossal, mert az öklendező betegnél a vizsgálat nem végezhető el, illetve ha a hangrés nem nyílik meg eléggé, illetve nem marad nyitva kellő ideig, úgy a hangszalagok alatti területről értékelhető információ nem vagy alig nyerhető. Előfordulhat, hogy az öklendezést okozó garatreflex kikapcsolása érdekében garatot spray-vel elérzéstelenítik. Aki érzékeny a helyi érzéstelenítőkre (pl. lidokain), feltétlenül jelezze a vizsgálatot végző orvosnak!

Jó, ha tudja

Az indirekt - vagyis közvetett - jelző arra utal, hogy a képleteket tükörből látja a vizsgáló orvos. Az ún. direkt laringoszkópia hajlékony, üvegszálas endoszkóppal vizsgálja a gégét, ami egyéb endoszkópokhoz hasonló elven működik, és lehetőséget ad szövettani mintavételre is. A garat, nyelvgyök érintése normális esetben garatreflexet vált ki, ami hányingert, öklendezést idézhet elő. A hangszalagok feletti terület viszonylag jól látható, azonban a hangszalagok alá csak egy-egy pillanatra tud betekinteni a gégész. Előfordulhat, hogy az orvos a vizsgálatot egymás után több alkalommal is megismétli, hogy teljes képet kapjon a gégéről.

Veszélye

Veszélytelen vizsgálat. Ha garatérzéstelenítésre kerül sor, akkor a gyógyszerre érzékeny betegeknél allergiás reakciók léphetnek fel.

Fájdalom

Nem fájdalmas vizsgálat. A garat, nyelvgyök érintése hányingert, öklendezést válthat ki.

Lelet

Normálisan a gégét borító nyálkahártya békés, rajta növedék, daganat nem látható, a hangszalagok jól mozognak, szimmetrikusak, a hangrés kellően tág, szimmetrikus.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól délnyugat, dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen kisüthet a nap. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható eső, zápor. A levonuló csapadékzóna mögött kevés helyen előfordulhat zápor, délnyugaton zivatar sem kizárt. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél melegebb is lehet az idő. Késő este 5, 11 fok közötti értéket mérhetünk. Időjárási frontok csütörtökön sem okoznak majd kellemetlenséget.