Fül-orr-gégészeti vizsgálatok

Hangvilla-vizsgálat

Célja

Kvalitatív jellegű hallásvizsgálat, melynek során a jobb és a bal fül, a hangok lég- és csontvezetésének, valamint az ép hallású vizsgáló személy és a beteg hallásának összehasonlítása történik.

Leírás

A vizsgálatokhoz mély és magas hangú hangvillákat használnak. Az ún. Wéber-féle vizsgálatnál megpendített mély hangvillát helyeznek a beteg feje tetejére vagy a homloka közepére, és azt kérdezik tőle, hogy mindkét fülével egyforma erősségűnek hallja-e a hangot. Az ún. Rinné-féle vizsgálat során a hangok lég- és a csontvezetését vizsgálják, és a megpendített hangvillát először a fül elé, a levegőbe tartják, majd a hangvilla talpát a fül mögött, a koponyának a fül mögött kitapintható csecsnyúlványára szorítják. A vizsgálatot mindkét fülön elvégzik. Az ún. Schwabach-féle vizsgálat során a megpendített hangvilla talpát a csecsnyúlványra szorítják, majd a vizsgáló a saját füle mögé helyezi a hangvillát. Így hasonlítja össze a páciens csontvezetéses hallását a saját, feltételezetten ép hallásával.

Előkészítés

Előkészítésre nincs szükség.

Figyelem!

A vizsgálatok nem adnak adatot a halláscsökkenés mértékéről, csak annak fajtájáról, minőségéről (kvalitatív jellegű vizsgálat) tájékoztatják az orvost. További vizsgálatokra, elsősorban audiometriára lehet szükség.

Jó, ha tudja

A halláscsökkenésnek két fajtája van. Az idegi vagy percepciós halláscsökkenés, amikor a hallóideg, hallópálya, hallókéreg vagy a belső fül (csiga) idegelemei károsodnak. Vezetéses halláscsökkenés a hangvezető (mechanikai) rendszer elemei (pl. a dobhártya, a hallócsontok, a hallójárat) betegek például hallójárat-gyulladás, heveny és krónikus középfülgyulladás, dobhártyasérülés következtében. A hangrezgéseket a belső fül felé nemcsak a dobhártya és a hallócsontocskák továbbíthatják (légvezetés), hanem a koponyacsontok rezgései is (csontvezetés). Ezen alapul a hangvillavizsgálatok egy része.

Veszélye

Veszélytelen vizsgálat.

Fájdalom

Nem fájdalmas vizsgálat.

Lelet

A Wéber-féle vizsgálatnál normális esetben a két fülben egyforma erősséggel hallhatók a hangok. A Rinné-féle vizsgálat során normális esetben sokkal erősebben hallható a fül elé helyezett hangvilla hangja, mint amikor a koponyához nyomják. A Schwabach-féle vizsgálat során - feltételezve azt, hogy a vizsgáló hallása ép, - a beteg halláscsökkenés esetén a halláscsökkenés fajtájától függően rövidebb (idegi halláscsökkenés), vagy éppen hosszabb ideig (vezetéses halláscsökkenés) hallja a hangvilla hangját, mint a vizsgáló személy.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.