Nyelésröntgen

Egyéb megnevezés:
Nyelésvizsgálat

 Dr. Szabó Noémi - radiológus

 

 Dr. Kökény Zoltán

 

Célja

A nyelőcső és a garat nyálkahártyáján lévő fekélyes, gyulladásos folyamatok, e szervek falaiból kiinduló daganatok, illetve egyéb elváltozások röntgenvizsgálattal történő kimutatása.

Leírás

Azok a szervek, melyeken a röntgensugár akadálytalanul halad át, nem adnak röntgenárnyékot. Ha ezeket a szerveket röntgennel akarjuk vizsgálni, akkor valamilyen módon meg kell tölteni, röntgenárnyékot adó sugárfogó anyaggal. Ezek az anyagok a kontrasztanyagok. A vizsgálat során képerősítő képernyőjén folyamatosan követhető a lenyelt kontrasztanyag útja, de természetesen egy-egy adott időpillanatban hagyományos felvétel, állókép is készíthető. Több felvételsorozatból álló, időigényes vizsgálat, miközben a pácienst testhelyzet változtatásra kérhetik. A nyelésröntgenhez a betegnek ízesített, bárium tartalmú kontrasztanyagot kell lenyelnie, kis mennyiségben, amely kirajzolja a nyelőcső, majd a gyomor redőzetét. Követhető az útja egészen a nyombélbe.

Előkészítés

A vizsgálathoz a betegnek nem feltétlenül szükséges üres gyomorral érkeznie, és a mindennaposan szedett gyógyszereit (pl. szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, asztma ellenes szerek, cukorbetegségre szedett szerek) is beveheti.

Figyelem!

Terhességet vagy annak gyanúját jelezni kell a vizsgálat előtt. A fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra!

Jó, ha tudja

A használt kontrasztanyag hashajtó hatású lehet.

Veszélye

Bár a vizsgálattal járó sugárterhelés alacsony, elvégzése mellett mégis csak akkor döntenek, ha az általa nyert információ feltétlenül szükséges a kezeléshez, esetleg megváltoztatja az alkalmazott terápiát. A sugárzással járó kockázat eltörpül a nyerhető információkból származó előnyök mellett. Ha a bárium a nyelőcső sérülésén keresztül a mellhártyára vagy a hashártyára kerül, az igen súlyos gyulladást okoz. Ilyenkor azonnali műtétre van szükség. Épp ezért ha a nyelőcső, garat falának kilyukadásának, perforációjának gyanúja merül fel, akkor a vizsgálatot úgynevezett felszívódó (gyulladást nem okozó) kontrasztanyaggal végzik.

Fájdalom

A vizsgálat fájdalmatlan.

Lelet

Rendszerint könnyen és jól értelmezhető. Tartalmazza annak leírását, hogy miként haladt át a kontrasztanyag a nyelőcsövön, milyen az elhelyezkedése, van-e a nyálkahártyán fekélyre utaló tapadó folt vagy telődési többlet, netán a falból kiinduló daganat, milyen a garatképletek alakja, mozgása, miként ürül a kontrasztanyag a gyomor felé.

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt sok lesz felettünk a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag