Röntgenvizsgálatok

Natív veseröntgen

Célja

A hagyományos röntgenképek röntgensugár segítségével készülnek. Ez az erős sugárzás áthatol a testen és csak bizonyos szervekben, legfőképpen a csontokban nyelődik el, szóródik szét. Az áthatoló, szétszóródó sugarak a test mögé helyezett filmre érkeznek. A filmeken tulajdonképpen a szervek röntgenárnyéka jelenik meg. A natív vesetáji vizsgálat olyan röntgenfelvétel, melyen a vese- és a húgyvezeték árnyéka és e szervek bizonyos eltérései ábrázolódnak. Így pl. a meszet tartalmazó, és ezért árnyékot adó vese- és húgyvezeték-kövek. A csontok és mésztartalmú képletek árnyéka fehér, a levegőé fekete, a többi szövet árnyéka a képen a szürke különböző árnyalataiban jelenik meg. A felvételek néhány nap különbséggel történő ismétlése során bizonyos betegségek időbeni lefolyása, rosszabbodása, javulása, pl. húgyvezeték-kő mozgása kísérhető figyelemmel.

Leírás

(natív - kontrasztanyag nélkül készült) A vizsgálat közben a beteg rendszerint fekszik. Testalkatától függő sugárdózis alkalmazásával röntgenképet készítenek. Az asszisztens megkéri, hogy vegyen nagy levegőt, tartsa vissza a lélegzetét, és ne mozogjon. Ekkor készíti el a röntgenfelvételt. A felvétel elkészítése után várni kell. A filmeket hívórendszeren keresztül előhívják, rendszerezik. Pontos adminisztratív munka biztosítja, hogy az adott betegről készült felvételek biztosan az ő anyagát tartalmazó kartonhoz kerüljenek. A felvételeket a radiológus orvos átnézi, elolvassa a betegséggel kapcsolatos dokumentációt, majd megírja a véleményét.

Előkészítés

Előkészületre általában nincs szükség. Az erős bélgázosság zavarhatja a vizsgálatot, ezért a vizsgálatot megelőző napokban kerülje a puffasztó ételek fogyasztását. Ha a betegnél az előző napokban kontrasztanyaggal történő gyomor-, bélrendszeri röntgenvizsgálat, pl. gyomorröntgen, vastagbélröntgen (irrigoszkópia) történt, úgy azt jeleznie kell a röntgenorvosnak vagy asszisztensnek, mert a belekben maradt kontrasztanyag árnyéka zavarhatja a vizsgálatot.

Figyelem!

A terhességet vagy annak gyanúját jelezni kell a vizsgálat előtt. A terhesség első 3 hónapja alatt a fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra!

Jó, ha tudja

Előfordulhat, hogy a felvételt technikai hiba vagy a beteg elmozdulása miatt meg kell ismételni. Nagyon gyakran a natív vizsgálat nem nyújt kellő információt. Ilyenkor vénás injekció formájában kontrasztanyagot juttatnak a vérbe. Ezt a vese kiválasztja, és így pontosan láthatóvá válik a vese-üregrendszer és a húgyvezeték.

Veszélye

Bár a kapott sugárdózis alacsony, a felvételt csak akkor érdemes elkészíteni, ha érdemi információ várható tőle vagy befolyásolhatja a kezelés menetét. A méhen belüli magzat fokozottan érzékeny a röntgensugárra.

Fájdalom

Nem fájdalmas.

Lelet

A lelet leírja a vesék nagyságát, elhelyezkedését, a röntgenárnyékot adó, meszes kövek esetleges jelenlétét.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.