Röntgenvizsgálatok

Gyomorröntgen

Célja

A vizsgálat célja a gyomor nyálkahártyáján lévő fekélyes, gyulladásos folyamatok, a gyomor falából kiinduló daganatok, illetve egyéb elváltozások röntgenvizsgálattal történő kimutatása.

Leírás

Azok a szervek, melyeken a röntgensugár akadálytalanul halad át, nem adnak röntgenárnyékot. Ha ezeket a szerveket röntgennel akarjuk vizsgálni, akkor valamilyen módon meg kell tölteni azokat röntgenárnyékot adó sugárfogó anyaggal. Ezek az anyagok a kontrasztanyagok. A vizsgálat során képerősítő képernyőjén folyamatosan követhető a lenyelt kontrasztanyag útja, de természetesen egy-egy adott időpillanatban hagyományos felvétel, állókép is készíthető. Több felvételsorozatból álló, időigényes vizsgálat, miközben a beteget testhelyzet-változtatásra kérhetik. A betegnek a gyomor vizsgálatánál ízesített, bárium tartalmú kontrasztanyagot kell lenyelnie, kis mennyiségben, amely kirajzolja a nyelőcső, majd a gyomor redőzetét. Követhető az útja egészen a nyombélbe. A felvételek elkészítése közben megkérhetik a pácienst, hogy tartsa vissza a lélegzetét.

Előkészítés

A gyomorban sem étel, sem ital nem lehet, ezért a vizsgálatot reggel, teljesen üres gyomorral kell végezni. A páciens nem fogyaszthatja el reggeli kávéját sem, és dohányozni sem tanácsos, mert az ilyenkor fokozott mennyiségben termelődő emésztőnedvek nyálkássá teszik a gyomor felszínét. Általában a mindennaposan szedett gyógyszereit (pl.: szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, asztmaellenes szerek, cukorbetegségre szedett szerek) sem veheti be. Ha a vizsgált inzulinos cukorbeteg, ne adja be magának a reggeli inzulint, mert a vizsgálat előtt nem ehet! Ha a páciensnek a gyógyszerei szedésével kapcsolatban kételye lenne, kérdezze meg inkább a vizsgálatot végző orvost.

Figyelem!

A terhességet vagy annak gyanúját jelezni kell a vizsgálat előtt. A fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra! Tájékoztatni kell a vizsgálatot végző orvost arról is, ha a páciens cukorbeteg, mert szükség lehet a gyógyszer- vagy inzulinadagjának kihagyására. Érdemes ezt azért is elmondani, mert sok helyen a cukorbetegeken - épp a gyógyszer-, inzulinadagolás, illetve az étkezés kötöttségei miatt - végzik el előbb a vizsgálatot.

Jó, ha tudja

A gyomortükrözés (gasztroszkópia) az esetek jó részében több információt ad a gyomorban lévő elváltozásokról. Általában nem helyettesíthető a gyomorröntgennel, már csak azért sem, mert a gyomortükrözés közben mód van például szövettani mintavételre, vérző fekély injekciós kezelésére, stb. Amennyiben a kezelőorvos inkább tükrözést javasol, azt a beteg érdekében teszi! A kontrasztanyag hashajtó hatású.

Veszélye

Bár a vizsgálattal járó sugárterhelés alacsony, mégis csak akkor végzik el, ha az általa nyert információ feltétlenül szükséges a kezeléshez, esetleg megváltoztatja az alkalmazott terápiát. A méhen belüli magzat fokozottan érzékeny a röntgensugárra. Ha a bárium a hashártyára kerül, az igen súlyos hashártyagyulladást okoz. Ilyenkor azonnali műtétre van szükség. Épp ezért ha a gyomor falának kilyukadásának, perforációjának gyanúja merül fel, akkor a vizsgálatot úgynevezett felszívódó (hashártyagyulladást nem okozó) kontrasztanyaggal végzik.

Fájdalom

A vizsgálat fájdalmatlan.

Lelet

Rendszerint könnyen és jól értelmezhető. Tartalmazza annak leírását, hogy miként haladt át a kontrasztanyag a nyelőcsövön, mekkora a gyomor, milyen az elhelyezkedése, van-e a nyálkahártyán fekélyre utaló tapadó folt vagy telődési többlet, netán a falból kiinduló daganat, hogy milyen a gyomorszáj, miként ürül ezen keresztül a kontrasztanyag a gyomorból, és vanÓe fekély, egyéb elváltozás a nyombélben.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és elsősorban ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. Késő estére 7 és 14 fok közé hűl le a levegő. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.