Ultrahangvizsgálatok

Hüvelyi ultrahang

Rövid leírás

A hüvelyi ultrahang a kismedencei szervek egyszerű, gyors és részletgazdag vizsgálatát teszi lehetővé. Igazi előnye ezen túl, hogy nem jár sugárterheléssel, így, mind a páciens, mind a magzat, mind az orvos számára veszélytelen eljárás.

Mikor alkalmazzák/Mikor van rá szükség?

Az anatómiai közelség miatt a hüvelyi ultrahanggal jól vizsgálható a méh, a petefészkek, a hólyag és a hüvely, de a terhességek is sokkal koraibb stádiumban ismerhetőek fel, mint hasi ultrahanggal. A vizsgálattal jól megítélhetőek a petefészekképletek (érőben lévő tüszők, ciszták, esetleges rosszindulatú folyamatok), éppúgy, mint a méh alaki és szerkezeti rendellenességei (például fejlődési rendellenességek, miómák, méretbeli eltérések). Terhességek már néhány napos menstruációs késés esetén ábrázolódnak, a hatodik hét környékén pedig már magzati szívműködést is láthatóvá lehet tenni hüvelyi ultrahang segítségével.

Milyen betegség szűrhető vele?

Gyulladások a hüvelyi ultrahanggal nem felismerhetők, az eszköz inkább csak olyan folyadékot mutathat, ami utalhat gyulladásra. Ciszták viszont láthatók az ultrahanggal, ahogyan tumorok és miómák is. Láthatók az ultrahangképen a nyálkahártya-eltérések, a nyálkahártya-túlburjánzás és a túl vékony nyálkahártya is. A méh fejlődési, alaki rendellenességei szintén kiderülnek a vizsgálat során. Korai terhességnél észrevehetők hüvelyi ultrahanggal az esetleges beágyazódási rendellenességek.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

A nőgyógyász az ultrahangfejre steril óvszert húz, alá és fölé pedig zselét tesz. A páciens szokásos módon helyezkedik el a vizsgálóasztalon, lehetőleg üres hólyaggal. Ezt követően a hüvelyi fejet felvezetik a hüvelybe, monitor segítségével ellenőrzik a látott képet. A szükséges méretek lemérése után általában írásos és fotódokumentáció rögzíti a vizsgálat részleteit.

Mennyi időt vesz igénybe?

A hüvelyi ultrahang lehet akár néhány perces is, de ha eltérést találnak, akkor annak pontosabb vizsgálata hosszabb ideig is eltarthat. Vannak olyan esetek, amikor szükség van a méhüreg folyadékkal való feltöltésére is, vagy meddőségi kivizsgáláshoz kell petevezeték-átjárhatóságot nézni. Ilyenkor hosszadalmasabb a hüvelyi ultrahang-vizsgálat.

Milyen szakorvos végzi?

Szülész-nőgyógyász, radiológus és szonográfus egyaránt végezhet hüvelyi ultrahangot, de megteheti ezt bármely erre képzett szakember, aki az ehhez szükséges licencvizsgával rendelkezik.

Hogyan kell rá készülni?

A hüvelyi ultrahangvizsgálat előkészületei egyes speciális esetet leszámítva megegyeznek a rutin nőgyógyászati szűrővizsgálat előkészületeivel. Azaz szokásos napi higiéniára, általában üres hólyagra, lehetőség szerint vérzésmentes időszakra van szükség. Ha betegség miatt van szükség a hüvelyi ultrahangra, az elvégezhető bármikor.

Mire kell utána figyelni?

Nincs különösebb teendő a hüvelyi ultrahang után, egyesül a zselé letörlésére kell figyelni.

Jár sugárterheléssel?

A hüvelyi ultrahang sugárterheléssel nem jár.

Jár vele fájdalom?

A hüvelyi ultrahangvizsgálat semmilyen fájdalmat nem okoz, maximum kellemetlenséget jelent.

Kinél nem végezhető?

Ha a hüvelyi fej nem vezethető fel (szűzhártya vagy hüvelyi rendellenesség miatt), vagy a beteg nem jól kooperál (fájdalom, félelem vagy vaginizmus miatt), a vizsgálat nem kivitelezhető.

Hasznos tudnivalók

Sokan azt gondolják, hogy hüvelyi ultrahanggal annyira korai terhességet is ki lehet mutatni, ami alapján az esemény utáni tabletta szükségességéről dönteni lehet, de a valóságban erre nincs lehetőség. Még igen jó felbontású ultrahangnál is csak a várható menstruáció 1-3 napos késése esetén lehet legkorábban sejteni a terhességet.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyásznak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Erősen felhős vagy borult, párás idő várható, délutántól a nyugati részeken szakadozgathat a felhőzet. A csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik, estére a keleti határszélről is levonul. Az Északi-középhegység térségében végig, de a főváros, illetve az Észak-Alföld környezetében is tartós havazás lesz a jellemző, másutt már inkább havas esőre, esőre számíthatunk. Kora délelőttig ónos eső is előfordulhat, főként a délnyugati tájakon. A szél elsősorban az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg helyenként, amely a magasabban fekvő helyeken hordhatja a friss havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +3 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon enyhébb lehet az idő, Sopronban akár +7 fokig is felmelegedhet a levegő. Késő este -5, +2 fok valószínű. A következő front vasárnap érkezik, így addig nem kell fronthatástól tartani.