Ultrahangvizsgálatok

Hüvelyi ultrahang

Rövid leírás

A hüvelyi ultrahang a kismedencei szervek egyszerű, gyors és részletgazdag vizsgálatát teszi lehetővé. Igazi előnye ezen túl, hogy nem jár sugárterheléssel, így, mind a páciens, mind a magzat, mind az orvos számára veszélytelen eljárás.

Mikor alkalmazzák/Mikor van rá szükség?

Az anatómiai közelség miatt a hüvelyi ultrahanggal jól vizsgálható a méh, a petefészkek, a hólyag és a hüvely, de a terhességek is sokkal koraibb stádiumban ismerhetőek fel, mint hasi ultrahanggal. A vizsgálattal jól megítélhetőek a petefészekképletek (érőben lévő tüszők, ciszták, esetleges rosszindulatú folyamatok), éppúgy, mint a méh alaki és szerkezeti rendellenességei (például fejlődési rendellenességek, miómák, méretbeli eltérések). Terhességek már néhány napos menstruációs késés esetén ábrázolódnak, a hatodik hét környékén pedig már magzati szívműködést is láthatóvá lehet tenni hüvelyi ultrahang segítségével.

Milyen betegség szűrhető vele?

Gyulladások a hüvelyi ultrahanggal nem felismerhetők, az eszköz inkább csak olyan folyadékot mutathat, ami utalhat gyulladásra. Ciszták viszont láthatók az ultrahanggal, ahogyan tumorok és miómák is. Láthatók az ultrahangképen a nyálkahártya-eltérések, a nyálkahártya-túlburjánzás és a túl vékony nyálkahártya is. A méh fejlődési, alaki rendellenességei szintén kiderülnek a vizsgálat során. Korai terhességnél észrevehetők hüvelyi ultrahanggal az esetleges beágyazódási rendellenességek.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

A nőgyógyász az ultrahangfejre steril óvszert húz, alá és fölé pedig zselét tesz. A páciens szokásos módon helyezkedik el a vizsgálóasztalon, lehetőleg üres hólyaggal. Ezt követően a hüvelyi fejet felvezetik a hüvelybe, monitor segítségével ellenőrzik a látott képet. A szükséges méretek lemérése után általában írásos és fotódokumentáció rögzíti a vizsgálat részleteit.

Mennyi időt vesz igénybe?

A hüvelyi ultrahang lehet akár néhány perces is, de ha eltérést találnak, akkor annak pontosabb vizsgálata hosszabb ideig is eltarthat. Vannak olyan esetek, amikor szükség van a méhüreg folyadékkal való feltöltésére is, vagy meddőségi kivizsgáláshoz kell petevezeték-átjárhatóságot nézni. Ilyenkor hosszadalmasabb a hüvelyi ultrahang-vizsgálat.

Milyen szakorvos végzi?

Szülész-nőgyógyász, radiológus és szonográfus egyaránt végezhet hüvelyi ultrahangot, de megteheti ezt bármely erre képzett szakember, aki az ehhez szükséges licencvizsgával rendelkezik.

Hogyan kell rá készülni?

A hüvelyi ultrahangvizsgálat előkészületei egyes speciális esetet leszámítva megegyeznek a rutin nőgyógyászati szűrővizsgálat előkészületeivel. Azaz szokásos napi higiéniára, általában üres hólyagra, lehetőség szerint vérzésmentes időszakra van szükség. Ha betegség miatt van szükség a hüvelyi ultrahangra, az elvégezhető bármikor.

Mire kell utána figyelni?

Nincs különösebb teendő a hüvelyi ultrahang után, egyesül a zselé letörlésére kell figyelni.

Jár sugárterheléssel?

A hüvelyi ultrahang sugárterheléssel nem jár.

Jár vele fájdalom?

A hüvelyi ultrahangvizsgálat semmilyen fájdalmat nem okoz, maximum kellemetlenséget jelent.

Kinél nem végezhető?

Ha a hüvelyi fej nem vezethető fel (szűzhártya vagy hüvelyi rendellenesség miatt), vagy a beteg nem jól kooperál (fájdalom, félelem vagy vaginizmus miatt), a vizsgálat nem kivitelezhető.

Hasznos tudnivalók

Sokan azt gondolják, hogy hüvelyi ultrahanggal annyira korai terhességet is ki lehet mutatni, ami alapján az esemény utáni tabletta szükségességéről dönteni lehet, de a valóságban erre nincs lehetőség. Még igen jó felbontású ultrahangnál is csak a várható menstruáció 1-3 napos késése esetén lehet legkorábban sejteni a terhességet.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyásznak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció