Ultrahangvizsgálatok

Fibroscanvizsgálat

Mi az a fibroscanvizsgálat?

A fibroscanvizsgálattal a máj kötőszövet- és zsírtartalma mérhető: ebben a két kérdésben kiváltható vele a májbiopszia. Bár az eljárás hasonlít az ultrahanghoz, nem képalkotó eljárásról van szó. A módszer olyan krónikus májbetegségeknél alkalmas a májfibrózis mértékének meghatározására, amilyen a krónikus hepatitis B vagy hepatitis C, az alkoholos vagy gyógyszeres májkárosodás, a zsírmáj vagy éppen az autoimmun hepatitis. A vizsgálat alkalmas a májcirrózis igazolására vagy kizárására, az állapotromlás vagy -javulás követésére is.

Mikor van szükség fibroscanvizsgálatra?

A fibroscan a májbetegségek kivizsgálásának ugyanolyan alapvető része, mint a hasi ultrahang és a részletes laborvizsgálat. Elsősorban akkor végzik el, ha a májkárosodás mértékéről, a májbetegség súlyosságáról akarnak tájékozódni. Ebben a vonatkozásban a fibroscan kiválthatja a szövettani vizsgálatot. Ilyenkor a hegesedés, azaz a fibrózis mértékéről a fibroscan fontos információt ad.
A módszert a májbetegségek követésére is használják, segítségével határozzák meg, hogy a beteg állapota romlik-e vagy javul. Az eljárást tervezett műtétek vagy gyógyszeres kezelések (különösen kemoterápia, illetve májkárosító gyógyszerek) alkalmazása előtt a máj állapotának felmérésére is használhatják. Segítségével el lehet dönteni azt is, hogy az adott gyógyszeres kezelés vagy életmódváltás megfelelő-e. Utóbbit jól jellemzi a fibrózis mértékének és a máj zsírtartalmának változása.

Mit diagnosztizálnak vele?

A fibroscanvizsgálat a mechanikus lökéshullámok terjedési sebességének mérésével ad információt arról, hogy valakinek milyen mértékben károsodott a mája, milyen fokú a májszövetének pusztulása. Erre az ad lehetőséget, hogy a lökéshullámok terjedési sebessége annál nagyobb, minél keményebb, azaz minél hegesebb, fibrotikusabb a máj. Ez tulajdonképpen a kötőszövet-tartalom mértékét jelzi, és arra mutat rá, hogy egy májbetegség milyen stádiumú, illetve kialakult-e már májzsugor.
A vizsgálat során a máj zsírtartalmát is meghatározzák, ami a metabolikus szindróma és a zsírmáj kórisméjéhez nyújt alapvető segítséget. Ehhez a készülék ultrahanghullámokat használ. Fontos tudni, hogy a fibroscanvizsgálat eredményeit mindig a kórelőzménnyel és egyéb vizsgálati eredményekkel, laboreredményekkel együtt értékeli az orvos.

Mi zárható ki vele?

A vizsgálat alapján ki lehet mondani, ha valakinek a májában nincs hegesedés (fibrózis) és kóros zsírraktározás, de más probléma nem zárható ki az elvégzésével. Egy heveny mérgezés okozta májkárosodás például nem mutatható ki fibroscan segítségével. Hogy adott esetben sem fibrózis, sem kóros zsírraktározás nem állapítható meg, még nem bizonyítja, hogy nem áll fenn májbetegség, vagyis az eljárás nem helyettesíti a részletes szakorvosi vizsgálatot.

Milyen betegségeknél végzik a fibroscanvizsgálatot?

Egyebek mellett hepatitis B és hepatitis C miatti krónikus májgyulladásnál, alkoholos vagy gyógyszeres májkárosodásnál, zsírmájnál, májcirrózisnál és autoimmun hepatitisnél végeznek fibroscanvizsgálatot. A vizsgálat gyakorlatilag minden idült diffúz májbetegségnél indokolt akár a súlyosság fokának felmérése, akár a kezelés hatékonyságának meghatározása miatt.

Hogyan végzik a fibroscanvizsgálatot?

A fibroscan leginkább egy hasi ultrahanghoz hasonlítható, viszont ez esetben nem képalkotó vizsgálatról van szó, a vele nyert információ is teljesen más, mint a hasi ultrahang esetében. Maga a készülék ettől függetlenül hasonlatos az ultrahanghoz, a beteg is ugyanúgy egy ágyon fekszik, az orvos pedig egy vizsgálófejet érint az oldalához (a jobb alsó bordák területén), majd ezzel végez tíz mérést. A beteg a mérés közben csak apró nyomásokat érez, a vizsgálat teljesen hangtalan.
Maga a fibroscan tulajdonképpen a máj elaszticitását, azaz rugalmasságát méri. Ez azért fontos információ, mert az elpusztult májszövet helyét kötőszövet (hegszövet) foglalja el, amely "keményebb", rugalmatlanabb, mint az ép májszövet. Ebből adódóan minél nagyobb a májsejtpusztulás mértéke, annál keményebb, rugalmatlanabb a máj.

Mennyi időt vesz igénybe?

A mérés ideális esetben 3-4 perc alatt elkészül, de ha a beteg nehezebben vizsgálható, akkor sem tart tovább 10-15 percnél.

Hogyan kell felkészülni rá?

Nem kell különösebben készülni a fibroscanvizsgálatra, de előtte két órával már nem szabad enni - inni viszont igen.

Mire kell figyelni utána?

A vizsgálat után semmire nem kell figyelni: a beteg a távozás után folytathatja napi tevékenységeit.

Milyen veszélyei lehetnek a fibroscanvizsgálatnak?

A fibroscanvizsgálatnak semmilyen veszélye nem lehet.

Jár sugárterheléssel?

A fibroscan a beteg számára semmilyen terhelést nem jelent, a gép csak a mechanikus lökéshullámok terjedési sebességét méri a máj szövetében, amihez ultrahanghullámokat használ. A gép szoftvere ez utóbbiak gyengülését, elnyelődését is méri.

Fáj a fibroscanvizsgálat?

A vizsgálat fájdalmatlan, a beteg gyakorlatilag semmilyen kellemetlenséget nem érez.

Milyen szakorvos végzi?

A fibroscanvizsgálatot jellemzően gasztroenterológus szakorvos végzi, de végzése, illetve értékelése külön szakképzéshez, speciális licenchez is kötve van.

Kinél nem végezhető?

A vizsgálat akkor nem végezhető, ha kivitelezésének mechanikus akadálya van. Ez általában akkor van így, ha májelégtelenség miatt jelentős mennyiségű folyadék van a hasüregben, amely a máj és a mellkas közé kerül. Ilyenkor fizikai akadályt képezve ellehetetleníti a mérést. Akadályt jelenthet a komoly túlsúly, bár a készülékhez beszerezhető olyan vizsgálófej is, amelyet kifejezetten a nagy testsúlytöbblettel rendelkező betegek számára fejlesztettek ki.

Hasznos tudnivalók a fibroscanvizsgálatról

A fibroscanvizsgálat nem minden esetben helyettesíti a biopsziát: ha a szövettani mintavételre azért van szükség, mert nem tudják, mi okozza a májbetegséget, akkor a fibroscan - leszámítva, ha zsírmájról van szó - nem ad érdemi információt. A fibroscan nem képalkotó vizsgálat, ezért sem daganat(ok) kimutatására, sem azok jó- vagy rosszindulatú jellegének megállapítására nem alkalmas.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Horváth Gábor belgyógyásznak, gasztoenterológusnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.