Laborvizsgálatok

Vérgázvizsgálat

Célja

Légzés során a szervezet oxigént vesz fel, valamint az anyagcsere-folyamatok során keletkező széndioxidot leadja. A vérben oldott oxigén és szén-dioxid mennyisége ezzel a vizsgálattal mérhető. A vérgázvizsgálat elvégzésére légzési elégtelenség gyanúja esetén, annak súlyosságának megállapításához, az oxigénkezelés beállításához, annak ellenőrzéséhez van szükség. Mellkassebészeti beavatkozások előtt az altatóorvosok ennek alapján döntik el, alkalmasÓe a beteg a tervezett műtétre. Intenzív osztályokon, a lélegeztetett beteg állapotának ellenőrzésére használják. Esetenként a kardiológiai terheléses vizsgálatokat is kiegészítik a vérgáz ellenőrzéssel. Belgyógyászaton a cukorbetegek, vesebetegek vagy az ionháztartás zavarai esetén (pl. hányás) mérik a fenti értékeket.

Leírás

A vizsgálatra vett vérmintát gép elemzi. A vérben oldott gázok mennyiségét parciális nyomásukkal mérhetjük, ennek mértékegysége a higanymilliméter (Hgmm) vagy kilopaszkál (kPa) (1 Hgmm=0,133 kPa). A levett 100 mikroliternyi vérmintából meg lehet állapítani többek között a vér kémhatását, speciális oxigén- és szén-dioxid nyomásértékeit (ún. parciális nyomás), valamint a vér bikarbonátszintjét.

Előkészítés

Különösebb előkészítést nem igényel, nem kell éhgyomorra maradni. Fülcimpáját vérbőséget okozó krémmel kenik be, majd 10 perc eltelte után egy kis lándzsával megszúrják. A kiserkenő vért egy kapilláriscsőben fogják fel. Speciális fecskendőkkel a csukló, a könyökhajlat vagy a combtő artériáiból is lehet vért venni.

Veszélye

Veszélytelen módszer, arra kell vigyázni, hogy a vérbőséget okozó krém véletlenül se jusson a szemébe. Ha ez mégis bekövetkezik, égő, maró érzés alakul ki, a szemét bő vízzel azonnal ki kell öblíteni. Természetesen mint minden készítményre, erre a krémre is lehet allergiás. A nagyobb verőerek szúrása kapcsán ritkán előfordulhatnak szövődmények, elsősorban a szövetek bevérzése.

Fájdalom

Nem fájdalmas.

Lelet

A szervezet egyensúlyi állapotában a vér kémhatása (pH-értéke) 7,4. A vese fokozott vagy csökkent bikarbonát kiválasztása, másrészt a tüdő fokozott vagy csökkent szén-dioxid kiválasztása befolyásolja a vér sav-bázis egyensúlyát. Acidózis, vagyis a vér pH-értékének savas eltolódása létrejöhet tüdőtágulás következtében, cukorbetegségben, veseelégtelenségben, jelentős izommunka során is. Alkalóziskor a vér vegyhatása lúgos irányba tolódik el. Ez kialakulhat túl gyors légzéskor (hiperventiláció), trauma esetén, a központi idegrendszer gyulladásos betegségekor, hányás következtében, sokáig alkalmazott vízhajtó kezelés során, hormonális betegségekben és gyógyszerek mellékhatásaként. A kóros vérgázértékek, a sav-bázis háztartás zavarainak felismerése elengedhetetlenül szükséges. A kiváltó betegség mielőbbi kezelése nagyon fontos. Ehhez szükséges a normálértékek ismerete: PaO2 (parciális oxigénnyomás): 90-100 Hgmm (11,9-13,3 kPa) PaCO2 (parciális szén-dioxidnyomás): 36-44 Hgmm (4,7-5,8 kPa) pH: 7,36-7,44 aktuális bikarbonát vérszint: 22-26 mmol/l SaO2 (oxigénszaturáció): 95% felett PB (puffer bázis): 45-50 mmol/l BE (bázistöbblet): 2,3 mmol/l
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Erősen felhős vagy borult, párás idő várható, délutántól a nyugati részeken szakadozgathat a felhőzet. A csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik, estére a keleti határszélről is levonul. Az Északi-középhegység térségében végig, de a főváros, illetve az Észak-Alföld környezetében is tartós havazás lesz a jellemző, másutt már inkább havas esőre, esőre számíthatunk. Kora délelőttig ónos eső is előfordulhat, főként a délnyugati tájakon. A szél elsősorban az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg helyenként, amely a magasabban fekvő helyeken hordhatja a friss havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +3 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon enyhébb lehet az idő, Sopronban akár +7 fokig is felmelegedhet a levegő. Késő este -5, +2 fok valószínű. A következő front vasárnap érkezik, így addig nem kell fronthatástól tartani.