Laborvizsgálatok

Székletvér kimutatása

Rövid leírás

A székletvér-vizsgálat egy szűrővizsgálat, több okból lehet rá szükség. Ezek közül az egyik legismertebb, hogy segíti a vastagbélrák korai felismerését. Ilyenkor a kezelés időben megkezdődhet, lehetővé téve akár teljes felépülést is. Mivel vér nem csak a vastagbél területéről kerülhet a székletbe, a vizsgálat más problémákra, emésztőrendszeri betegségekre is felhívhatja a figyelmet.

Mikor alkalmazzák/Mikor van rá szükség

A székletvizsgálatot alkalmazhatják szűrővizsgálatként, segítve vele a vastagbélrák időben történő felismerését. Mivel a széklet nem csak vastagbélrák esetén tartalmazhat vért, a vizsgálat más problémákat is jelezhet.
Maga a széklet alapvetően kétféleképpen lehet véres. Az első esetben olyan emésztett vért tartalmaz, ami jellemzően a szájüregből, nyelőcsőből, gyomorból, vékonybélből, vagy orrvérzés esetén – ha a vért a beteg lenyeli – az orrból származik. A vérzés eredhet a nyelőcső alján lévő értágulatokból is (ez az úgynevezett varix vérzés), amelyek akkor alakulhatnak ki, ha valakinek súlyos májbetegsége, májzsugorodása van. A szájüregben akár egy gyulladt fog, vagy súlyos C-vitamin-hiány is okozhat vérzést, míg a nyelőcső nyálkahártyája a reflux miatt maródhat fel annyira, hogy miatta vérzés induljon. A gyomor vagy nyombélfekély is járhat vérzéses következménnyel. A vékonybélben lévő polipok és fekélyek szintén okozhatnak ilyen tünetet.
Az előbbi esetekben, tehát a felsőbb területekről eredő vérzéseknél a vér fekete, emésztett vérként ürül a szervezetből. Ha a vér nagy mennyiségű, a széklet hígabb is lesz, ezen kívül kifejezetten bűzös.
Mivel a vastagbélben nincsenek emésztőenzimek, az onnan származó vér általában már nem feketévé, hanem nyálkássá és véressé teszi a székletet. A vér sokszor nem a széklet belsejében, hanem annak felszínén van. A vastagbél területén daganatok, polipok és gyulladások egyaránt okozhatnak vérzést. Gyulladásos vastagbél-betegségek esetén a széklet nem csak véres és nyákos, hanem gennyes és nagyon híg is lehet. Ilyenkor erős hasi fájdalmak, általános állapotrosszabbodás is jelentkezhet.
A ránézésre is véres széklet mindenképpen a vastagbél, leginkább a végbél környékéről ered. A vér enyhe esetben jelezheti azt is – ha a széklet nagyon kemény –, hogy a végbélnyílás bőre repedezett be, az húzott vékony vércsíkot a székletre. A vastagabb, kívülről látható vércsík aranyérre utalhat. Ezek az esetek végbélspecialistához, proktológushoz tartoznak.
Mivel a széklet vastagbél- vagy végbéldaganat esetén mindenképp véres lesz, pozitív székletvér-teszt esetén további vizsgálatra van szükség. Ez az érintett bélszakasz tükrözését, kolonoszkópiát jelent. Ha rektoszkópia történne, csak a legutolsó bélszakaszt vizsgálnák át, a teljes vastagbélről nem kapnának információt.

Mit diagnosztizálnak vele?

A székletvérteszttel konkrét diagnózis nem állítható fel, de a vizsgálat az első lépése lehet a vastagbélrák és egyéb vérző bélbetegségek felfedezésének.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

A székletvér-kimutatásához nincs szükség másra, mint a beteg székletéből egy pici, mogyorónyi mintára. Ezt kis kanállal lehet leválasztani a székletből, ilyen van a patikákban kapható pici széklettartályokban is.
A székletmintát ideális esetben nem mélyöblítésű vécéből – tehát nem vízbe pottyanó, majd abból kiemelt székletből – kell venni, hanem laposöblítésű, más néven síköblítésű vécécsészéből. Ha nem ilyen van otthon, megoldás lehet a szobavécé, az ágytál, az éjjeliedény, vagy valamilyen egyéb felfogó eszköz is.

Mennyi időt vesz igénybe?

A székletminta levétele pár perces művelet, a laborban leadott székletet pedig még aznap kiértékelik. A lelet csak pozitív és negatív lehet, tehát csak azt mutatja meg, volt-e a székletben vér. A vérzés eredetének meghatározásához további vizsgálatokra van szükség.

Milyen szakorvos végzi?

A székletvér-vizsgálatot háziorvos és gasztroenterológus egyaránt kérheti, de elküldheti rá a betegét bármilyen más szakorvos is. A hematológusok például akkor szokták ezt megtenni, ha arra kíváncsiak, mitől vérszegény valaki. Mások ugyanis a teendők, ha a vérszegénység mellett a székletben vér mutatható ki, mint ellenkező esetben.

Hogyan kell rá készülni?

Régebben a székletvizsgálat előtti három napban nem volt szabad húst és húskészítményeket enni, de ma már a vizsgálatok olyan érzékenyek, hogy meg tudják különböztetni az emberit az állati vértől. Emiatt ilyen tilalmak ma már nincsenek.

Hasznos tudnivalók

Önmagában a fekete széklet nem feltétlen jelent vérzést, ilyen elszíneződést okozhat egyebek mellett széntabletta és sötétzöld ételek, esetleg véres hurka fogyasztása is.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Hidvégi Edit gasztroenterológusnak, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakorvosnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Erősen felhős vagy borult, párás idő várható, délutántól a nyugati részeken szakadozgathat a felhőzet. A csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik, estére a keleti határszélről is levonul. Az Északi-középhegység térségében végig, de a főváros, illetve az Észak-Alföld környezetében is nagyrészt havazás lesz a jellemző, másutt már inkább havas esőre, esőre számíthatunk. Kora délelőttig ónos eső is várható, főként a délnyugati, déli tájakon! A szél elsősorban az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg helyenként, amely a magasabban fekvő helyeken hordhatja a friss havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +3 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon enyhébb lehet az idő, Sopronban akár +7 fokig is felmelegedhet a levegő. Késő este -7, +1 fok valószínű. A következő front vasárnap érkezik, így addig nem kell fronthatástól tartani.