Zöldségek és gyümölcsök a jobb látásért

Emlékszik a régi tanácsra, hogy egyen sárgarépát, hogy lásson a sötétben? A bizonyíték azt mutatja, hogy számos antioxidáns tápanyag, amely növényi táplálékokban, így a sárgarépában is megtalálható, megelőzi a látással kapcsolatos problémákat.

Az EU-ban körülbelül 100 000 emberből 760 embernek rossz a látása. A látáscsökkenés két fő oka a nyugati országokban a szürke hályog és a időskori makuladegeneráció (IMD), és mindkét állapot a cukorbetegséggel, az elhízással és az életkor előrehaladásával függ össze. Miközben a látáscsökkenés nem közvetlenül életveszélyes, a gyenge látás mégis komoly korlátozást okozhat az önállóságban, a mozgásképességben és az életminőségben.

Mindkét állapot fő kockázati tényezője az oxidatív károsodás. Egyre nagyobb a bizonyosság, hogy az antioxidáns tápanyagok, különösen az A-, C- és az E-vitamin, a karotinoid színanyagokkal, a (gyümölcsökben és zöldségekben található) luteinnel és a zeaxantinnal együtt, segíthetnek megelőzni vagy késleltetni az időskori vakság ezen formáit.

Szürke hályog

A szürke hályogot a szemlencse elhomályosulása jellemzi, amelyet víz és fehérjék alkotnak és normál esetben átlátszó. A lencse a szem színezett része, az írisz mögött található és ez fókuszálja a fénysugarakat a makulára, a retina hátuljára. Amint a szürke hályog kifejlődik, néhány fehérje összecsapzódik, elhomályosítva a lencséket és megakadályozva, hogy a fénysugarak átjussanak rajta.

A legtöbb ember számára a szürke hályog az idő során lassan fejlődik ki, fokozatosan romló látással. Szerencsére a szürke hályog kezelése viszonylag egyszerű sebészi beavatkozás és magába foglalja az opálos lencsék cseréjét és befecskendezhető lencsék beültetését.

Nem világos, hogy mi okozza a szürke hályogot, ugyanakkor úgy tűnik, hogy kapcsolat van a lencsék kémiai összetételének változása és az idősödés között. Normál működésük részeként, a testi sejtek, beleértve a szem sejtjeit is, szabadgyöknek nevezett anyagokat termelnek. Idővel a szabadgyökök károsíthatják a szöveteket, szerveket és azt gondolják, ezek összefügghetnek olyan, az idősödés során észlelt állapotokkal is, mint a szürke hályog.

Időskori makuladegeneráció

Az időskori makuladegeneráció (IMD) egy krónikus, előrehaladó betegség, amely akkor jelenik meg, amikor a makulában (a retina középső részében) lévő szövet degenerálódik. A macula gombostűfej nagyságú és felelős azért, amit egyenesen előttünk látunk, valamint a legélesebb látásunkért, amely szükséges az éjjeli olvasáshoz, íráshoz, vezetéshez, és a színlátás képességünkért. Az IMD-ben ez a középső látás homályossá válik, az egyenes vonalak hullámzóvá válnak és a színek nehezen megkülönböztethetővé. Mivel a makuladegeneráció fokozatos, fájdalommentes látásvesztés, amely jóformán kezelhetetlen, fontos, hogy mindent megtegyünk a megelőzése érdekében.

A kutatók nem biztosak abban, hogy miért jön létre az IMD. Az idősödés és a családi kórtörténet a két fő kockázati tényező. Egyéb tényezők, amelyek összefüggésbe hozhatók a megnövekedett kockázattal, többek között a hosszan tartó napfénynek való kitettség, az ásványi anyagok és antioxidáns vitaminok, mint az A-, C- és E-vitaminok alacsony szintje a vérben, a dohányzás, egyes keringési problémák, mint a magas vérnyomás .

Egyen több gyümölcsöt és zöldséget!

Az antioxidánsokkal folytatott vizsgálatok azt a feltevést állítják, hogy a magasabb C- és E-vitamin-bevitel valószínűleg megelőzi, vagy késlelteti néhány szürke hályog és IMD kifejlődését. Még újabban, vizsgálatokat végeztek két színanyaggal, a luteinnel és a zeaxantinnal, amelyek magas koncentrációban találhatók meg a retinában. A lutein és a zeaxantin növényekben fordul elő, mint a kukoricában, a spenótban és a tojássárgájában. Azt gondolják, hogy a lutein és a zeaxantin magas vérszintje valószínűleg megvédi a retinát a káros hullámhosszúságú fénytől.

Ahogyan mint olyan sok más krónikus állapot, a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció megelőzése is az egészséges táplálkozáshoz kötődik. A tanács, hogy próbáljon meg naponta legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, ugyanolyan jó tanács az egészséges látásért, mint számos egyéb betegség esetében!

Törődjön a szemével!

Ahhoz, hogy a legjobb egészségben őrizze meg a szemét, a következő irányelvek ajánlhatóak:

  • Egészséges étrendet tartson, amely tele van gyümölcsökkel és zöldségekkel. Válasszon mélyzöld és sötétsárga gyümölcsöket és zöldségeket! A káposztafélék családjába tartozó zöldségek, mint a karfiol, kelbimbó és brokkoli, szintén jó választások. A lutein és a zeaxantin nagy mennyiségben található meg a tojássárgájában, a kukoricában és a spenótban.
  • Viseljen napszemüveget, hogy megvédje szemét a káros sugaraktól!
  • Ellenőrizzen más olyan betegségeket, amelyek növelik a szemdegeneráció betegségének a kockázatát, mint például a magas vérnyomást!
  • Ne dohányozzon!
  • Járjon rendszeresen szemvizsgálatra!

Egye meg azokat a sárgarépákat!

Úgy tűnik, hogy a hagyományosan elhangzott tanács, hogy egyen sok sárgarépát, hogy jól lásson a sötétben, mindenesetre igaz volt. A sárgarépa béta-karotint tartalmaz, amely A-vitaminná alakul át a testben. A retinában az A-vitamin egy formája a látópigmentek fényösszpontosító részeként és az alacsony intenzitású fényhez való csökkent adaptáció (éjszakai vakságnak) egy korai jeleként szolgál. Mivel a makulában található pigment étrendből származó anyagokból áll, több antioxidáns hatású béta-karotint és luteint tartalmazó növényi táplálék, többek között gyümölcs, spenót, brokkoli és kukorica vagy étrend-kiegészítő fogyasztása valószínűleg javítja a látást és a színérzékelést az egész élet során és csökkentheti a látásvesztés kockázatát idős korban.

Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC)

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva általában gomolyfelhős lesz az ég. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra