Vegyi anyagok lehetnek a salátákban

Aggasztó eredményekkel zárult egy svájci termékteszt, amely során 15 salátát vizsgáltak meg alaposan.

„Aggasztó felfedezést tettek egy svájci fogyasztói havilap szakemberei, akik 15 tüzetesen megvizsgált saláta közül 12-ben gumiabroncsokból származó vegyi anyagokat mutattak ki” – hívta fel a figyelmet az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer egyik közelmúltbeli Facebook-posztja. A megvizsgált, különböző típusú salátákat a nagyobb svájci forgalmazóktól szerezték be, a méréseket pedig egy környezetszennyezésre szakosodott bécsi laboratóriumban végeztették el.

saláta
Vegyi anyagok lehetnek a salátákban. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Így kerül a gumiabroncs a tányérunkra

Az affidiajournal.com-on megjelent cikkre hivatkozva azt írták, az úttörő tanulmány bebizonyította, hogy a saláták és más növények képesek felszívni a gyökereiken keresztül az autógumik kopásából származó úgynevezett gumiport. A gumiabroncsokban található vegyszerek így végül a tányérunkra, illetve a szervezetünkbe kerülhetnek.

Az egyelőre nem ismert, hogy az ilyen mikroműanyagok fogyasztásának milyen hosszú távú egészségi hatásai lehetnek. Mindenesetre ijesztő, hogy a salátában talált vegyi anyagokat szinte kivétel nélkül károsnak minősítik, némelyikük pedig potenciálisan rákkeltő vagy meddővé tevő lehet.

Egy olasz saláta volt a legszennyezettebb

A legszennyezettebb saláta Olaszországból származott, a vegyszermaradványok koncentrációjának legmagasabb értékei 59 és 104 nanogramm/gramm között voltak. Emellett kilenc svájci, egy másik olaszországi és egy spanyol salátamintában is kimutatták a gumipor-maradványokat, de kisebb, 0,1-45,9 nanogramm/gramm mennyiségben. Mindössze három olyan minta volt, amelyben nem találtak ilyen vegyi anyagokat: az egyik szintén Olaszországból, a második Svájcból, a harmadik pedig Spanyolországból származott.

Az eredmények miatt a kutatók új szabályozás kidolgozását sürgetik. A legnagyobb kereskedelmi láncok ugyanis kijelentették, hogy jogszabályi előírás híján nem kifejezetten törekednek arra, hogy a forgalmas utaktól és az ipari telephelyektől távol termeljék salátáikat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Döntően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra