Ha ilyen szaga van a zöldségnek, ne vegyük meg

Semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése - hívta fel a termesztők és a kereskedők figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vevőknek pedig azt tanácsolja a hatóság, hogy ne csak "szemre" vásároljanak, és a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyék meg.

Manapság már alapvető fogyasztói igénynek számít, hogy az úgynevezett "földesáruk" (azon zöldségek, amelyeknek a föld alatti részeit fogyasztjuk, például a sárgarépa, a petrezselyemgyökér, a burgonya vagy a zeller) megmosva kerüljenek a boltok polcaira. Ezzel párhuzamosan egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát- és perkloráttartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel - írta meg oldalán a Nébih.

zöldség, vásárlás, fertőtlenítés, klór
Veszélyes trend terjed a boltokban. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Nem biztos, hogy a szebb jobb is

A földesáruk megmosva történő értékesítésére a Nébih szerint azért van egyre nagyobb igény, mert így egyrészt nem kell őket olyan sokáig tisztítani a felhasználás előtt, másrészt szemre is tetszetősebb a tisztára mosott áru. Ez az elvárás és a koronavírus-járvány miatti óvatosság azonban olyan káros gyakorlatok kialakítását segítette elő, mint a zöldségek közvetlen fehérítése és fertőtlenítése. Az ilyen módon a zöldségre kerülő klorátok az emberi szervezetbe jutva károsítják a vér hemoglobinját és vesebántalmakat is okozhatnak, a perklorátok pedig egyebek mellett akadályozzák a jód felvételét a táplálkozás során, így megzavarják apajzsmirigyműködését.

Így csökkenthető a kockázat

Sokszor nem is gondolnánk, milyen banális bakival veszélyeztetjük családunk egészségét.

A fentiek alapján egyértelműen élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, ha az említett anyagok a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben vannak jelen az élelmiszerekben. "Az élelmiszerek előállítása során természetesen ügyelni kell a higiéniára, különösen járvány idején, de semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése. A megfelelő eljárás az árufeldolgozás környezetének és eszközeinek a tisztán tartása" - hangsúlyozták a szakemberek. A vásárlóknak pedig azt javasolják a veszélyek mérséklése érdekében, hogy legyenek tudatosabbak. Egyáltalán nem baj, ha nem vakítóan hófehér a petrezselyemgyökér vagy zellergumó, ha viszont szokatlan, klóros szaga van valamelyik zöldségnek, akkor ne vegyük meg.

Megnyugtatásul megjegyezték azt is, hogy a Nébih és a megyei kormányhivatalok rendszeresen ellenőrzik a zöldségeket és a gyümölcsöket. Ha pedig egy termelő portékája esetében határérték feletti klorát- vagy perkloráttartalmat mérnek, akkor a szakemberek hatósági eljárást indítanak, ami jelentős bírsággal is járhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső