Ha ilyen szaga van a zöldségnek, ne vegyük meg

Semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése - hívta fel a termesztők és a kereskedők figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vevőknek pedig azt tanácsolja a hatóság, hogy ne csak "szemre" vásároljanak, és a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyék meg.

Manapság már alapvető fogyasztói igénynek számít, hogy az úgynevezett "földesáruk" (azon zöldségek, amelyeknek a föld alatti részeit fogyasztjuk, például a sárgarépa, a petrezselyemgyökér, a burgonya vagy a zeller) megmosva kerüljenek a boltok polcaira. Ezzel párhuzamosan egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát- és perkloráttartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel - írta meg oldalán a Nébih.

zöldség, vásárlás, fertőtlenítés, klór
Veszélyes trend terjed a boltokban. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Nem biztos, hogy a szebb jobb is

A földesáruk megmosva történő értékesítésére a Nébih szerint azért van egyre nagyobb igény, mert így egyrészt nem kell őket olyan sokáig tisztítani a felhasználás előtt, másrészt szemre is tetszetősebb a tisztára mosott áru. Ez az elvárás és a koronavírus-járvány miatti óvatosság azonban olyan káros gyakorlatok kialakítását segítette elő, mint a zöldségek közvetlen fehérítése és fertőtlenítése. Az ilyen módon a zöldségre kerülő klorátok az emberi szervezetbe jutva károsítják a vér hemoglobinját és vesebántalmakat is okozhatnak, a perklorátok pedig egyebek mellett akadályozzák a jód felvételét a táplálkozás során, így megzavarják a pajzsmirigy működését.

Így csökkenthető a kockázat

A fentiek alapján egyértelműen élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, ha az említett anyagok a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben vannak jelen az élelmiszerekben . "Az élelmiszerek előállítása során természetesen ügyelni kell a higiéniára, különösen járvány idején, de semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése. A megfelelő eljárás az árufeldolgozás környezetének és eszközeinek a tisztán tartása" - hangsúlyozták a szakemberek. A vásárlóknak pedig azt javasolják a veszélyek mérséklése érdekében, hogy legyenek tudatosabbak. Egyáltalán nem baj, ha nem vakítóan hófehér a petrezselyemgyökér vagy zellergumó, ha viszont szokatlan, klóros szaga van valamelyik zöldségnek, akkor ne vegyük meg.

Sokszor nem is gondolnánk, milyen banális bakival veszélyeztetjük családunk egészségét.

Megnyugtatásul megjegyezték azt is, hogy a Nébih és a megyei kormányhivatalok rendszeresen ellenőrzik a zöldségeket és a gyümölcsöket. Ha pedig egy termelő portékája esetében határérték feletti klorát- vagy perkloráttartalmat mérnek, akkor a szakemberek hatósági eljárást indítanak, ami jelentős bírsággal is járhat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet, és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar, de kis eséllyel a délnyugati határ közelébe is sodródhatnak ilyen csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra