Ha ilyen szaga van a zöldségnek, ne vegyük meg

Semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése - hívta fel a termesztők és a kereskedők figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vevőknek pedig azt tanácsolja a hatóság, hogy ne csak "szemre" vásároljanak, és a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyék meg.

Manapság már alapvető fogyasztói igénynek számít, hogy az úgynevezett "földesáruk" (azon zöldségek, amelyeknek a föld alatti részeit fogyasztjuk, például a sárgarépa, a petrezselyemgyökér, a burgonya vagy a zeller) megmosva kerüljenek a boltok polcaira. Ezzel párhuzamosan egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát- és perkloráttartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel - írta meg oldalán a Nébih.

zöldség, vásárlás, fertőtlenítés, klór
zöldség, vásárlás, fertőtlenítés, klór

Nem biztos, hogy a szebb jobb is

A földesáruk megmosva történő értékesítésére a Nébih szerint azért van egyre nagyobb igény, mert így egyrészt nem kell őket olyan sokáig tisztítani a felhasználás előtt, másrészt szemre is tetszetősebb a tisztára mosott áru. Ez az elvárás és a koronavírus-járvány miatti óvatosság azonban olyan káros gyakorlatok kialakítását segítette elő, mint a zöldségek közvetlen fehérítése és fertőtlenítése. Az ilyen módon a zöldségre kerülő klorátok az emberi szervezetbe jutva károsítják a vér hemoglobinját és vesebántalmakat is okozhatnak, a perklorátok pedig egyebek mellett akadályozzák a jód felvételét a táplálkozás során, így megzavarják apajzsmirigyműködését.

Így csökkenthető a kockázat

Sokszor nem is gondolnánk, milyen banális bakival veszélyeztetjük családunk egészségét.

A fentiek alapján egyértelműen élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, ha az említett anyagok a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben vannak jelen az élelmiszerekben. "Az élelmiszerek előállítása során természetesen ügyelni kell a higiéniára, különösen járvány idején, de semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése. A megfelelő eljárás az árufeldolgozás környezetének és eszközeinek a tisztán tartása" - hangsúlyozták a szakemberek. A vásárlóknak pedig azt javasolják a veszélyek mérséklése érdekében, hogy legyenek tudatosabbak. Egyáltalán nem baj, ha nem vakítóan hófehér a petrezselyemgyökér vagy zellergumó, ha viszont szokatlan, klóros szaga van valamelyik zöldségnek, akkor ne vegyük meg.

Megnyugtatásul megjegyezték azt is, hogy a Nébih és a megyei kormányhivatalok rendszeresen ellenőrzik a zöldségeket és a gyümölcsöket. Ha pedig egy termelő portékája esetében határérték feletti klorát- vagy perkloráttartalmat mérnek, akkor a szakemberek hatósági eljárást indítanak, ami jelentős bírsággal is járhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció