Van, ahol kajajogsival motiválják a gyerekeket

Bécs is támogatja a SIPCAN kezdeményezését, amelynek keretében az osztrák főváros ötödik osztályosai öt modulban tanulnak az egészséges táplálkozásról biológiaórán. A cél, hogy a jövőben tudatosan választhassák meg, milyen ételeket és italokat fogyasztanak. Azok a gyerekek, akik elvégzik a képzést, kajajogosítványt kapnak.

Mit jelent a regionalitás és a szezonalitás az étkezésben? Hogyan lehet csökkenteni az élelmiszer-pazarlást? Kinek jó, ha parizeres zsemle helyett mást eszünk reggelire? Ilyen és hasonló kérdésekkel foglalkoznak azok a bécsi iskolások, akik részt vesznek a SIPCAN programjában. A kezdeményezés célja, hogy a gyerekek megtanulják, milyen hatással van az állatokra, a környezetre és az egészségükre, mit esznek tízóraira vagy uzsonnára, illetve, hogy nyitottak legyenek az új ételekre és ne legyenek lusták elkészíteni azokat maguknak.

Bécs, kajajogsi, egészséges táplálkozás
Kajajogsival motiválják a gyerekeket. Fotó: Getty Images

Kajajogsit szerezhetnek a gyerekek

A SIPCAN a programra jelentkező pedagógusoknak ingyenesen biztosít egy öt modulból álló tananyagot, ami jól beilleszthető az ötödik osztályosok biológiatantervébe. A tananyagot szülőknek szóló tájékoztató anyag és receptek egészítik ki. A képzés végén a gyerekek vizsgázhatnak és kajajogosítványt szerezhetnek. A 2021/22-es tanévben 32 bécsi iskola 2700 ötödikese szerzett ilyen jogosítványt.

Ráadásul a programhoz csatlakozott a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal és a Bécsi Városháza Környezetvédelmi Ügyosztálya is, és egy kiegészítő modult dolgozott ki az élelmiszer-termelés környezetvédelmi és állatjóléti hatásairól. Ennek keretében a gyerekek megismerhetik a nagyüzemi állattartás formáit és hatását az állatok életkörülményeire, betekintést nyerhetnek az élelmiszer-termelésbe, valamint megtanulják, hogy már néhány egyszerű döntéssel és tudatos választással sokat tehetnek az állatokért, a környezetért és az élelmiszer-pazarlás ellen. „Jót enni, jól enni és jó lelkiismerettel enni – mindenki számára előnyös” – mondta Jürgen Czernohorszky környezetvédelemért felelős városi tanácsnok a program kapcsán.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: