Jó szokások, amelyekkel segíthetünk a bélflóránkon

HáziPatika

Az utóbbi évtizedek tudományos kutatásai egyre részletesebben rávilágítanak, mennyire fontos szerepet játszik egészségünk alakulásában a bélrendszerünkben élők mikroorganizmusok közössége. A bélflóra egyensúlyának fenntartásáért sokat tehetünk a mindennapok során - lássuk, miként.

Egészen a múlt század hetvenes éveire nyúlnak vissza a mára közismertté vált feltételezés gyökerei, miszerint beleinkben mintegy tízszer annyi mikroorganizmus élhet, mint ahány sejt az emberi szervezetet alkotja. Újabb kutatások ugyan kétségbe vonják ezt a meghökkentő arányt, ezzel együtt továbbra is azt mondhatjuk, valamelyest a bélflóra elemei vannak túlsúlyban sejtjeinkkel összehasonlítva. Ráadásul nemcsak sokan vannak, de rendkívül fontos szerepet is töltenek be testünk egészséges működésében. Ezek a mikrobák a többi között részt vesznek emésztési folyamatokban, bizonyos vitaminok és aminosavak szintetizálásában, komplex szénhidrátok lebontásában. Szerepet vállalnak a kórokozók elleni küzdelemben közvetlenül és közvetve egyaránt, ha pedig felborul a kényes egyensúly a bélflóra ezres nagyságrendet képviselő fajai között, abból kellemetlen panaszokon túl akár krónikus megbetegedések is származhatnak.

Probiotikumokkal és rostokkal sokat tehetünk bélflóránk egyensúlyának megőrzéséért
Probiotikumokkal és rostokkal sokat tehetünk bélflóránk egyensúlyának megőrzéséért. Fotó: Getty Images

A bélflóra egészsége a COVID-19 lefolyására is kihatással lehet. Részletek itt.

Érdemes megemlíteni, hogy a bélflóra pontos összetétele legalább annyira egyedi, mint az ujjlenyomat, illetve különböző behatásokra gyorsan változhat. Akadnak azonban olyan életmódbeli megközelítések, amelyeket általánosan alkalmazhatunk a bélbaktériumok egészséges diverzitásának megőrzése érdekében. Lévén, hogy az emésztőrendszerünkben élő mikroorganizmusokról van szó, kifejezetten nagy hangsúly kerül a táplálkozásra. Étrendünk összeállítása során tehát nemcsak a saját, hanem a bélbaktériumok igényeit is szem előtt kell tartanunk.

Zöldségek és gyümölcsök az egészséges bélflóráért

A rövid szénláncú zsírsavak csökkentik a belek pH-értékét, az így kialakuló savas közeg pedig egyes mikroorganizmusoknak kedvező, mások számára hátrányos környezetet teremt. Valójában egy nagyon is kívánatos folyamatról van szó, mivel előbbi csoportba elsősorban a hasznos, utóbbiba pedig a káros baktériumok tartoznak. Magyarán az említett zsírsavak pozitívan befolyásolják a bélflóra harmóniájának alakulását. Gyakorlati oldalról ebben fontos szerep jut az élelmi rostoknak. A rostok olyan összetett szénhidrátok, amelyeket csupán a beleinkben élő mikrobák tudnak lebontani és fermentálni. Márpedig a fermentáció során rövid szénláncú zsírsavak szabadulnak fel. A rostokhoz hasonlóan viselkednek e tekintetben egyéb összetett szénhidrátok is, például az úgynevezett rezisztens keményítők. Mindezeket összefoglalóan prebiotikumoknak is nevezzük, legfőbb jellemzőjük pedig, hogy ellenállnak a gyomor-bélrendszer felső szakaszán működő enzimeknek, így sértetlenül jutnak el a vastagbélbe, ahol aztán a bélflórát táplálják.

A prebiotikumok legjobb étrendi forrásai közé tartoznak a friss gyümölcsök és zöldségek, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék. A keményítőkre általánosságban jellemző, hogy hőkezelés, majd hűtés hatására ellenállóbbá válnak az emésztőenzimekkel szemben. Ennél fogva például az előző napról megmaradt burgonya- és tésztaételek is hozzájárulhatnak a bélflóra támogatásához. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy a prebiotikus ételek fokozhatják a bélgázok termelődését, különösen, ha hirtelen változtatunk az étrendünkön. Javasolt tehát, hogy törekedjünk fokozatosságra táplálkozásunk átalakítása során, különösen olyan emésztőrendszeri zavarok egyidejű fennállása esetén, mint például az irritábilis bél szindróma (IBS). Hozzátartozik az is, hogy ahogy nincs két egyforma bélflóra, úgy a különböző prebiotikumokra is másként reagálhat két ember szervezete. Hagyjunk tehát időt, akár néhány hetet is a kísérletezgetésre, kitapasztalva, hogy mely ételektől érezzük jobban magunkat, az emésztésünket.

A probiotikumok hatása

A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, amelyek a tápcsatornába jutva sértetlenül elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva a bélflóra hasznos részévé válnak. Bármilyen károsodás is érje a bélbaktériumok közösségét, probiotikumok segítségével elősegíthetjük az egészséges harmónia helyreállítását. Jó példa lehet erre egy-egy antibiotikumos kezelés, amikor nemcsak a kiirtani kívánt kórokozók, hanem hasznos baktériumok is áldozatául esnek a gyógyszer hatásának. Ilyen esetekben kifejezetten hasznos, ha probiotikumok bevitelével támogatjuk a bélflóra regenerációját. Ezt egyfelől megtehetjük célzottan táplálékkiegészítők segítségével, másfelől probiotikus ételek fogyasztása révén. Utóbbiak körében olyan fermentált, avagy erjesztéssel készült ételeket említhetünk, mint a joghurtok és kefirek vagy a savanyúságok, például a magas C-vitamin-tartalma okán is rendkívül értékes savanyú káposzta.


Ép testben ép bélflóra

Talán eszünkbe sem jutna, de a fizikai aktivitás és az alvásminőség is egyaránt kihatással van a bélben élő mikroorganizmusokra. Az elmúlt években több tanulmány is megjelent, bemutatva, hogy a rendszeres testmozgás nem csupán mozgásszervrendszerünkre vagy éppen szív- és érrendszerünkre fejt ki jótékony hatást, hanem a bélbaktériumok diverzitására is. A zaklatott alvásritmus eközben éppen ellenkezőleg hat, és a bélflóra egyensúlyának megzavarásán keresztül gyulladásos betegségek kialakulását segítheti elő. A bélflóra szempontjából is fontos tehát, hogy életünk szerves részévé tegyük a testmozgást, éjszakánként pedig törekedjünk mindig azonos időpontban lefeküdni, biztosítva szervezetünk számára legalább 7-9 óra pihentető alvást reggelig.

Tisztelt Doktor Úr! 64 éves vagyok. 2016.szeptemberében bélelzáródás miatt műtöttek, melynek során res .intest, crassi sec. Hartmann, Salpingo-oophorectomia és splenectomia műtétet végeztek, melynek során sztómát kaptam ideiglenesen. 2017. márciusában sztóma-helyreállító műtétet végeztek rajtam. 5 nap múlva vékonybél perforatio miatt reoperáció és secectio. A műtét után két hét múlva nagyon kellemetlen tünetek jelentkeztek. Nagyon fűszeres dolgokat nem eszem. Ezen kívül bármit eszek, napközben nincsen gond, de délután 4-5 óra között olyan nagyfokú gázosodás távozik kibírhatatlan bűzzel, puffadás, egyéb tünet nincsen. Megtartani nem tudom, mert olyan gyakori, pl. egy délutántól estig 25-30 alkalom és még éjjel is. A műtétet végző orvosom szerint nem a műtéttől van, emésztési problémára gyanakodott és gasztroenterológushoz irányított, hogy milyen gyógyszert írjanak fel. A gasztrós Főorvosnő véleménye: "A has puha betap., nyomásérzékenységet nem jelez. Élénk, hyperperistartikázó bélhangok. Malldigestio lehetősége miatt 3x1 25000E Pangrol." A gyógyszert 3 hete szedem, a szelek távozása valamelyest csökkent, de már napközben is van kevesebb gáz távozás. Székletem rendben, azzal semmi gond, naponta van, és az nem ilyen büdös. Lelkileg nagyon nehezen élem meg, tönkremegyek lassan, mert a házasságom megy rá, hiába van nyitva az ablak, a lakásban érezni a bűzt, mely a nyitva levő ablak hatására csak csökken. A párom is nagyon nehezen viseli, és köztünk emiatt csak nő a feszültség. Soha megelőzően ilyen problémám nem volt és nem ehhez szokott. Kontrollra voltam visszarendelve a gasztrora, ahol ismét azt mondták, hogy gasztro oka nincsen, a felírt gyógyszerrel próbálkozhatok, hogy emelem 3x2 tablettára, felírták hozzá a javaslatot a körzeti orvosom részére, és hozzájuk nem kell visszamennem. Teljesen el vagyok keseredve, délután a lakáshoz vagyok kötve, így emberek közé menni sem tudok. Szégyellem ezt a helyzetet. Ön mit javasolna? Vagy van erre valami megoldás?

Kedves Kérdező! A bélflóra helyreállítása javíthat ezen a panaszon. Valamilyen probiotikum szedése ajánlott: olyat válasszon, amiben többféle baktérium törzs van. Mivel szerencsére többféle probiotikum van forgalomban, ha az egyik nem v...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik ásványi anyag szükséges ahhoz, hogy a D-vitamin megfelelően beépülhessen a csontokba?

Tippek

Barátkozzunk meg a szójával, akár tofu, akár pörkölt szójabab formájában, hiszen a benne levő lecitin hozzájárul a jobb koncentrációképességhez és memóriához!