Ételek, amelyek tele vannak B3-vitaminnal

HáziPatika

Bár B3-vitamint, azaz niacint szervezetünk is termel, azonban nem raktározza, ezért napi szinten pótolni kell. Szerencsére számos étel tartalmazza.

A napi javasolt bevitel niacinból 14 milligramm nőknek és 16 milligramm férfiaknak. Nők esetében ez a mennyiség terhesség, illetve szoptatás esetén 18 milligrammra emelkedik. A niacin vízben oldódik és nagyon fontos az energiatermeléshez, ezen kívül több mint 200-féle enzim működésében is részt vesz. Hiánya bőrirritációt, hasmenést okozhat, tartós hiánya pedig akár demenciához is vezethet.

Vitamin- és ásványianyag-szükséglet-kalkulátor

Tisztában van azzal, hogy vitamin- és ásványianyag-szükségletét mennyi minden befolyásolja? Az alábbi linkre kattintva töltse ki vitamin- és ásványianyag-szükséglet-kalkulátorunkat!

Halak

A halak húsában sok az egészséges zsiradék, az ásványi anyag, a vitamin és a niacin is. A legnagyobb mennyiségben a sárga uszonyú tonhal tartalmazza, de sok van belőle a makrélában, a lazacban és a kardhalban is.

Máj

Egy adag marhamájban csaknem a teljes napi niacinszükségletünk benne van, de nagy mennyiségben tartalmazza a báránymáj is. Csak arra vigyázzunk, hogy a májfogyasztást ne vigyük túlzásba, mert zsír- és A-vitamin tartalma is magas.

A shiitake gomba is kiváló B3-vitamin forrás
A shiitake gomba is kiváló B3-vitamin forrás

Baromfi

A csirkében sok a niacin, de a pulykában is sok van belőle. Ezeket a húsokat fogyaszthatjuk sütve, főzve, levesben, de a belőlük készült (alacsony sótartalmú) felvágottakban, húsipari termékekben sem kevés a niacin.

Gomba

A gombafélék közül a portabellában van a legtöbb B3-vitamin, de a csiperkében és a shiitakéban is bőven található.


Sertéshús, bárányhús, marhahús

Egy adag sertésszűzben benne van a napi niacinszükséglet csaknem fele. Csaknem ugyanannyi van a bárány húsában is, amelynek általában alacsonyabb a zsírtartalma. A három húsféle közül a legkevesebb a marhahúsban van, ebből egy adag a napi szükséges bevitel körülbelül negyedét tartalmazza.

curejoy.com

Értékelje a cikket!

Tisztelt Doktornő/Úr! Már több, mint egy hónapja is van, hogy a bal lábamon a belső combom felső részén megjelent két nagyobb pirosas folt és a jobb hónaljamban is egy. Gondolom hosszabb idő óta növekedett már, csak nem figyeltem, nem vettem észre. Azóta sajnos a munkám miatt még nem volt időm elmenni bőrgyógyászhoz, de kb. két hét múlva tervezem, de addig is szeretném tudni, hogy kb. mivel állok szemben és mit lehet tenni ellene. A foltok eléggé viszketnek és sajnos olyan helyeken vannak, ahol folyamatos dörzsölés éri őket, és a méretük is nagyobb lett a hetek alatt. A szélein szárazabbnak tűnik a bőr, szinte hámlik, de a közepén finomabb, puhább és valami mélyedésféle is van benne. Az interneten olvastam, hogy a test ilyen pontjain többnyire gombás bőrbetegség jelenik meg hasonló tünetekkel, de az lehet nem lenne ilyen száraz. Mellékelek két képet a két helyről, ahol a gond van, bár ezek már kb. két hete készültek, azóta már nagyobbak a foltok. Kérem segítsen rájönni, hogy mi lehet ez a betegség, legalább nagyjából tudjam mielőtt eljutok orvoshoz. Üdv.

Kedves Kérdező! A hajlatokban a két bőrfelszín egymáshoz dörzsölődése, a verejték, a meleg és az így kialakult felületes bőrgyulladáson előszeretettel megtelepedő gomba okozhatja a panaszokat. Hozzájárul a túlsúly, a műszálas ruhanemű é...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

VitaminABC tudásteszt

Melyik ásványi anyag szükséges ahhoz, hogy a D-vitamin megfelelően beépülhessen a csontokba?

Tippek

A D-vitamin elősegíti a kalcium és a foszfor csontokba történő beépülését, sőt immunrendszerünket is támogatja. Napozzunk, hiszen bőrünkben a napfény hatására is képződik!