1500 gyógyszerből van hiány itthon. Mutatjuk, miért

Az energiaárak drasztikus emelkedése, az papír- és alumíniumhiány, valamint az Ázsiába kiszervezett alapanyaggyártás mind hozzájárul ahhoz, hogy Európa-szerte gyógyszerhiány alakult ki. De a helyzetet az influenzaszezon miatt megnövekedett kereslet is súlyosbítja.

„Az ellátási láncok elégtelensége, valamint gyártókapacitási problémák miatt gyógyszerhiány alakult ki az elmúlt időszakban Európában, így Magyarországon is” – hangzott el a napokban az M1 Ma reggel című műsorában. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által vezetett hiánylista mintegy 1500 gyógyszert sorol fel, köztük láz- és fájdalomcsillapítókat, antibiotikumokat és inzulinkészítményeket is. Az OGYÉI – az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) közösen – már dolgozik a megoldáson, azonban egyelőre még megbecsülni sem tudják a szakértők, hogy mikor enyhülhetnek a nehézségek.

gyógyszerész telefonál
Láz- és fájdalomcsillapítókból, illetve antibiotikumokból is hiány van. Fotó: Getty Images

Amíg nincs kritikus hiány, addig nem kell aggódni

Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója a műsorban kiemelte, hogy nem mindegyik gyógyszer hiánya okoz komoly problémát. „Az, hogy hiány van, az az egész gyógyszerellátásnak egy természetes velejárója. Ez mindig is volt, van, és sajnos lesz is. Ez ellen igazából nem tudunk sokat tenni. Amit tudunk tenni, az az, hogy megelőzzük a kritikus hiányok kialakulását. Tehát az olyan hiányokat, amikor a hiánygyógyszer nem tudjuk mással pótolni (…), amely ugyanazt a hatást eredményezi” – szögezte le Szentiványi, megerősítve, hogy a helyettesítő termékek egyelőre rendelkezésre állnak.

Bár az 1500-as szám elsőre nagynak tűnhet, azt azért tudni kell, hogy Magyarországon több mint 10 ezer gyógyszer van forgalomban. A hiánygyógyszerek között tavaly sem volt olyan, amely miatt kritikus hiány alakult volna ki, és a gyógyszerhatóságok azon dolgoznak, hogy ez idén se fordulhasson elő – magyarázta az OGYÉI főigazgatója.

Egyre több európai országában tapasztalható általános gyógyszerhiány. Szerbiában például hiánycikk lett a gyerekeknek adható antibiotikum, Hollandia pedig egyre inkább függ az importgyógyszerektől.

Indokolt lehet a gyógyszerváltás

A műsorban az is elhangzott, hogy a rendszeres gyógyszeres kezelést igénylő betegekkel megeshet, hogy kénytelenek átállni egy másik gyógyszerre a megszokott termék hiánya miatt. „Mindenkinek azt tanácsolom, hogy a kezelőorvosával konzultáljon, hiszen az orvos tudja, hogy mi a legjobb megoldás ebben a helyzetben.”

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

Döntően borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra