1500 gyógyszerből van hiány itthon. Mutatjuk, miért

Az energiaárak drasztikus emelkedése, az papír- és alumíniumhiány, valamint az Ázsiába kiszervezett alapanyaggyártás mind hozzájárul ahhoz, hogy Európa-szerte gyógyszerhiány alakult ki. De a helyzetet az influenzaszezon miatt megnövekedett kereslet is súlyosbítja.

„Az ellátási láncok elégtelensége, valamint gyártókapacitási problémák miatt gyógyszerhiány alakult ki az elmúlt időszakban Európában, így Magyarországon is” – hangzott el a napokban az M1 Ma reggel című műsorában. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által vezetett hiánylista mintegy 1500 gyógyszert sorol fel, köztük láz- és fájdalomcsillapítókat, antibiotikumokat és inzulinkészítményeket is. Az OGYÉI – az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) közösen – már dolgozik a megoldáson, azonban egyelőre még megbecsülni sem tudják a szakértők, hogy mikor enyhülhetnek a nehézségek.

gyógyszerész telefonál
Láz- és fájdalomcsillapítókból, illetve antibiotikumokból is hiány van. Fotó: Getty Images

Amíg nincs kritikus hiány, addig nem kell aggódni

Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója a műsorban kiemelte, hogy nem mindegyik gyógyszer hiánya okoz komoly problémát. „Az, hogy hiány van, az az egész gyógyszerellátásnak egy természetes velejárója. Ez mindig is volt, van, és sajnos lesz is. Ez ellen igazából nem tudunk sokat tenni. Amit tudunk tenni, az az, hogy megelőzzük a kritikus hiányok kialakulását. Tehát az olyan hiányokat, amikor a hiánygyógyszer nem tudjuk mással pótolni (…), amely ugyanazt a hatást eredményezi” – szögezte le Szentiványi, megerősítve, hogy a helyettesítő termékek egyelőre rendelkezésre állnak.

Bár az 1500-as szám elsőre nagynak tűnhet, azt azért tudni kell, hogy Magyarországon több mint 10 ezer gyógyszer van forgalomban. A hiánygyógyszerek között tavaly sem volt olyan, amely miatt kritikus hiány alakult volna ki, és a gyógyszerhatóságok azon dolgoznak, hogy ez idén se fordulhasson elő – magyarázta az OGYÉI főigazgatója.

Egyre több európai országában tapasztalható általános gyógyszerhiány. Szerbiában például hiánycikk lett a gyerekeknek adható antibiotikum, Hollandia pedig egyre inkább függ az importgyógyszerektől.

Indokolt lehet a gyógyszerváltás

A műsorban az is elhangzott, hogy a rendszeres gyógyszeres kezelést igénylő betegekkel megeshet, hogy kénytelenek átállni egy másik gyógyszerre a megszokott termék hiánya miatt. „Mindenkinek azt tanácsolom, hogy a kezelőorvosával konzultáljon, hiszen az orvos tudja, hogy mi a legjobb megoldás ebben a helyzetben.”

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: