Több helyen is komoly gyógyszerhiánnyal küzdenek

Egyre több európai országában tapasztalható általános gyógyszerhiány. Szerbiában például hiánycikk lett a gyerekeknek adható antibiotikum, Hollandia pedig egyre inkább függ az importgyógyszerektől.

Hiány alakult ki Szerbiában a gyerekeknek adható antibiotikumos készítményekből. A hiány egyik oka, hogy a légúti fertőzések terjedése miatt megnőtt a gyógyszerek iránti kereslet. A másik ok viszont az, hogy a világpiac alakulása miatt fennakadások tapasztalhatók a beszerzésben, a gyártásban és a forgalmazásban egyaránt.

fejfájással küzdő patikus a gyógyszertárban
Több helyen is komoly gyógyszerhiánnyal küzdenek. Fotó: Getty Images

A helyi gyógyszerek beszerzése is akadozik

A behozatali gyógyszerek mellett a Szerbiában gyártott szirupok beszerzésével is gond van. Az országban két vállalat gyárt penicillinszirupot gyermekek számára, ám az egyik gyárban decemberben meghibásodott egy alkatrész, és január végéig még biztosan nem tud folytatódni az előállítás. A másik gyár viszont nem tudja egyedül fedezni a szükséges mennyiséget.

Gondot okoz továbbá, hogy a gyógyszerhiány hírére az emberek elkezdtek készleteket felhalmozni, ezzel is növelve a gyógyszerínséget. A szerbiai egészségbiztosítási alap igazgatója szerint hamarosan újra elérhetők lesznek a gyógyszerek, ám mindenképpen drágulásra kell számítani.

A háziorvosok igyekeznek helyettesítő termékeket felírni, és a gyógyszerészek is ajánlanak alternatívákat, de a kialakult helyzet veszélyeztetheti a páciensek egészségét. Nem enyhül itthon a gyógyszerhiány – mutatjuk, mi az oka.

Rekordszintű hiány egy másik országban

A szerbiai közszolgálati televízió szerint egyébként a hiány nemcsak Szerbiára jellemző, hanem Európa több országában is általános gyógyszerhiány tapasztalható. Ezt a feltételezést alátámasztja a holland Dutchnews hírportál cikke is, amely – a  Holland Királyi Gyógyszertudományi Társaságra (KNMP) hivatkozva – azt írta: tavaly rekordszintű volt a gyógyszerhiány Hollandiában, főként a gyártással, az ellátással és a minőséggel kapcsolatos problémák miatt.

A holland gyógyszertárak tavaly több mint 1500 alkalommal jeleztek gyógyszerhiányt. (Az számít gyógyszerhiánynak, ha egy gyógyszer beszerzése több mint 2 hetet vesz igénybe.) A KNMP felmérésében az áll, hogy a gyógyszertárak az esetek 57 százalékában 10 héten belül pótolták a hiányt, ám legtöbbször úgy oldották meg a problémát, hogy a betegeknek az eredetileg felírt gyógyszer egy másik változatát adták ki.

Mi lehet a megoldás?

A gyógyszerhiány csökkentése érdekében a holland kormány január 1-jétől új szabályokat léptetett életbe, amelyek arra kötelezik a gyógyszerkereskedőket, hogy elégséges készletet tartsanak fenn az összes gyógyszertípusból. Az egészségügyi felügyelőség azonban csak jövő évtől kezdi el szigorúan ellenőrizni e kötelezettség betartását.

A holland egészségügyi minisztérium szerint egyébként a gyógyszerhiányt Európa-szerte orvosolni kell. „A hiány globális probléma, és csak nemzetközi szinten lehet megoldani” – mondta a tárca szóvivője az ANP holland hírügynökségnek.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: