50 millió betegnek ad reményt az új gyógyszer

A napokban soron kívül engedélyezte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság egy gyógyszer forgalmazását, amely új dimenziókat nyithat meg az Alzheimer-kór kezelésében. Az új készítmény több tízmillió betegnek adhatja vissza a reményt.

Nagyjából 50 millió embert érint az Alzheimer-kór világszerte. Egészen idáig azonban nem volt olyan engedélyezett gyógyszer a piacon, amely bizonyítottan lassítja a betegség miatt bekövetkező agyi leépülést. Egy nemrég forgalmazási engedélyt kapott készítmény azonban komoly áttörést hozhat a kezelésben – számolt be róla az M1 híradója.

agyról készült MR-felvételeket néz egy orvos
A most engedélyezett készítmény új dimenziókat nyithat meg az Alzheimer-kór kezelésében. Fotó: Getty Images

27 százalékos lassulás

Az új gyógyszer tulajdonképpen nem a kór tüneteinek kezelésére hivatott, célja inkább a betegség előrehaladásának lassítása. Erre pedig az eredmények szerint jelentős mértékben képes is – mintegy 27 százalékkal tudja lefékezni az agyi hanyatlást. A szer így meghosszabbíthatja az Alzheimer-kórban szenvedők önálló életét, amennyiben időben el tudják kezdeni a kezelést. A készítmény azonban egyelőre nagyon drága, és csak korlátozottan érhető el.

„Ez az első gyógyszer az Alzheimer ellen 2003 óta, és az első engedélyezett gyógyszer, amely a betegség lefolyását képes befolyásolni. Ez egy intravénás immunterápia. Az antitestek az agyban felgyülemlett fehérjezárványokat támadják. Ezek a zárványok mérgezőek az agy számára: ezek okozzák az Alzheimer-kór kognitív tüneteit és a demenciát is. A gyógyszer ezeket az agyi zárványokat bontja le” – ismertette Thomas Wisniewski, a Langone Alzheimer Kutatóközpont igazgatója.

A napokban újabb híresség hívta fel rá a figyelmet, hogy a súlyos, öröklődő betegségek esetében mekkora szerepe lehet a kockázatfelismerésnek és a korai életmódbeli változtatásoknak.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: