Tálcán kínált egészség

Étrendkiegészítők természetes forrásból vagy mesterségesen előállítva? Miért lettek népszerűek, és szükségünk van-e rájuk?

Hazánkban a természetes gyógymódok és ezzel kapcsolatosan a betegségek megelőzésére irányuló törekvések egyre nagyobb teret kapnak. Az utóbbi években ezért jelentősen megnőtt a flavonoidtartalmú gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, étrendkiegészítők kínálata és az irántuk megnyilvánuló igény is.

Ismerjük meg segítőinket!

A táplálékainkban található, természetes eredetű "egészségvédő" anyagok közül fontos megismerkedni a flavonoidok táplálkozás-élettani hatásaival, jelentőségükkel, illetve azokkal a növényekkel, amelyek számottevő mértékben tartalmaznak flavonoid vegyületeket. Nem kell mindenféle - esetenként méregdrága - készítmény ahhoz, hogy ellássuk szervezetünket megfelelő mennyiségű egészségvédő hatású anyaggal (pl. antioxidáns vitaminok: C-, E-vitamin, béta-karotin), hiszen a természet tálcán kínálja ezeket, csupán értük kellene nyúlni és élni velük. A flavonoidoknak ugyan nincs tápértékük, de megfelelő mennyiségű bevitelük a szervezetbe nélkülözhetetlen.

Zöldséges védelem

Ma már számos kutatási eredmény támasztja alá a flavonoidok antioxidáns, gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, egészségvédő tulajdonságait.

Napjainkban a flavonoidok és egyéb polifenolos vegyületek egyre inkább előkelő helyet foglalnak el a tudományos kutatásokban is, mint olyan táplálékösszetevők, amelyek rendkívül fontos szerepet játszanak egyes betegségek megelőzésében. Ez elsősorban antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhető. Hasonlóan más antioxidáns hatású anyaghoz (C-, E-vitamin, béta-karotin, likopin), legfontosabb szerepük a szervezetben az, hogy a kártékony, feleslegessé vált agresszív szabad gyököket hatástalanítják, így mintegy megakadályozzák azok "sejtkárosító" tevékenységét. A legtöbb flavonoidvegyület kedvező tulajdonságait az A-, C- és E-vitaminnal együttesen fejti ki. Ez a tény arra hívja fel a figyelmet, hogy hasznosabb és célravezetőbb természetes úton, kellő mennyiséget elfogyasztva a táplálékainkkal bejuttatni a szervezetbe.

Az elmúlt évtizedekben különböző országokban végzett tanulmányok alátámasztották, hogy bizonyos lakosságcsoportok flavonoidbevitele fordítottan arányos a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozással. Az egyik kutatás eredményeként vált ismertté az úgynevezett "francia paradoxon" jelenség.

Természetesen

Ez azt jelenti, hogy egyes mediterrán területeken alacsonyabb a szív- és keringési betegségekből eredő halálozás, mint az az életmódbeli szokások alapján várható lenne. A kedvező hatás a magas flavonoidtartalmú (bőséges zöldség-gyümölcs tartalmú) étrendnek, a hozzá kapcsolódó rendszeres vörösborfogyasztásnak köszönhető. (Ezt persze nem szabad félreérteni, mert nem a vörösbor fogyasztására szeretnénk buzdítani bárkit is, különösen nem e lap hasábjain.) Ugyanezen kedvező hatású fitonutriensekhez egyéb táplálékok, illetve innivalók útján is hozzá lehet jutni (narancslé, fekete ribizlilé, kék szőlőlé). Ma már 4000 féle különböző szerkezetű flavonoidvegyületet ismerünk. A flavonoid vegyületek elsősorban antioxidáns hatásuknak köszönhetően hasznosak, de azt is számos kutatási eredmény támasztja alá, hogy immunserkentő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk is van.

Olcsóbb, élvezetesebb és hatékonyabb, ha természetes úton, táplálékainkkal - és nem kapszulákból - visszük be szervezetünkbe az egészségünket óvó összetevőket.

hagymafélékfehérrépaspenótzellergyökérlencsefélékbrokkolikaralábéeperszederalmameggykörteszilvasárgadinnyedió
Táplálék neve Flavonoid-tartalom
(mg/kg)
12-170
265
339
26
187-212
46
41
1003
650
65
29
25
23
26
4565

V.évf./8.szám

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: