Miért olyan fontos a D-vitamin pótlása télen?

Vannak vitaminok, melyek szükséglete változik bizonyos évszakokban. Ezek közé tartozik a D-vitamin is, aminek fokozott bevitelére a téli hónapokban van igazán szükség.

Ezt a vitamint egyrészt táplálékkal juttatjuk be a szervezetünkbe, másrészt előanyagából a bőrünkben is keletkezik, ultraibolya sugarak (napsugárzás) hatására. Mivel télen jóval kevesebb a napsütéses órák száma, és a nap nagy részét az iskolapadban, a munkahelyen, valamint a fűtött lakásban töltjük, ezért ilyenkor szervezetünk D-vitamin ellátottsága csökken.

Hogy miért érdemes olyan nagy hangsúlyt kapnia a bevitelnek?

Szervezetünkben több mint 30 féle sejttípusban igazolták a D-vitamin receptorok jelenlétét, ami magyarázhatja hatásainak sokféleségét.

Feladatai közül néhányat említve:

 • Szabályozza a kalcium és a foszfor anyagcserét. Ez azt jelenti, hogy segíti ezek felszívódását a bélből, emeli a vérben a koncentrációjukat, segíti a csontokba való beépülést és csökkenti a vizelettel való kiválasztásukat.
 • Hat a csontépítő és csontbontó sejtek képződésére és működésére. Hiánya csonttömeg vesztéshez, csonttörések fokozott kockázatához vezet.
 • Serkenti a bőr és a szőrtüsző sejtjeinek működését.
 • Hatással van az simaizom- és a szívizomsejtek működésre.
 • Jótékony hatású a cukorbetegségben és az inzulinrezisztenciás állapotokban, mivel fokozza az inzulin termelődését és kiválasztását.
 • Befolyással bír az idegrendszer működésére és regenerációjára. Ennek a hatásának köszönhetően pl. összefüggésbe hozták a Parkinson-kór és a Sclerosis multiplex kialakulási kockázatának, valamint a depresszió okozta panaszoknak a csökkentésével. Sokszor a szezonális, téli depresszió oka is a D-vitamin hiányában kereshető.
 • Fokozza a májregenerációt.
 • Segíti az egészséges hímivarsejtek képződését.
 • Magzati életben segíti a tüdő érésének folyamatát, és csökkenti későbbiekben az asztma kialakulásának kockázatát.
 • Daganat ellenes hatását is leírták. Kutatási eredmények szólnak arról, hogy a D-vitamin hiány nagymértékben növelte a mellrák illetve a vastagbélrák továbbterjedésének a kockázatát.
 • Az alacsony D-vitamin-szint növeli a reumás ízületi gyulladások, egyes vesebetegségek, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásának és súlyosbodásának a kockázatát is.

Ezt a felsorolást még hosszasan lehetne folytatni, de a leírtak is kellő magyarázattal szolgálhatnak a megfelelő D-vitamin ellátottság fontosságáról.

Hiánya felléphet:

 • Egyoldalú táplálkozás esetén
 • Felszívódási zavarok esetén (pl. krónikus bélbetegségek, kiterjedt bélműtétek, májzsugorodás)
 • Szabad levegőn való tartózkodás hiányában (pl. súlyos mozgáskorlátozottság)
 • Bizonyos gyógyszerek vagy étrend kiegészítők rendszeres szedése esetén (pl. szteroidok, bizonyos fogyókúrás készítmények)

Az utóbbi esetén orvossal való konzultációt igényel a vitamin megfelelő pótlásának kiválasztása. Súlyos hiánybetegségek és szövődmények megléte nélkül viszont annyi a teendőnk, hogy téli időszakban is töltsünk el minden nap (világosban) legalább 15 percet a szabadban. Étrendünk bőségesen tartalmazzon halételeket (főleg lazacot, szardíniát, heringet, tonhalat, kaviárt, tőkehalat), tejtermékeket, de kitűnő források a máj, a tojás és a halmájolajok is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: