A vegetáriánus étrend váratlan veszélye

Megnő a csípőtörés kockázata azoknál a férfiaknál és nőknél, akik egyáltalán nem esznek húst – állapította meg egy brit tanulmány.

A húst rendszeresen fogyasztókhoz képest a vegetáriánus étrendet követőknél mintegy 50 százalékkal magasabb a csípőtörés kockázata. Az összefüggést férfiak és nők esetében egyaránt kimutatták – osztották meg az Egészségügyi szakirodalmi tallózó elnevezésű Facebook-csoportban. Az idézett brit tanulmányból ugyanakkor az is kiderült, hogy ez 1000 emberenként mindössze 3 plusz törést jelent 10 év leforgása alatt.

vegetáriánus fogás, zöldségek, saláta
A vegetáriánus étrend egy váratlan veszélyére derült fény. Fotó: Getty Images

A halevők körében is kisebb a kockázat

A Leedsi Egyetem kutatói csaknem 414 ezer ember adatait vizsgálták meg alaposan. Az alanyok között voltak olyanok, akik

  • legalább heti ötször fogyasztottak húst;
  • csak alkalmanként fogyasztottak húst;
  • peszkateriánus étrendet követtek – vagyis a disznó-, marha-, bárány-, szárnyas- és vadhúsokat egyáltalán nem, halat és tengeri herkentyűket viszont rendszeresen fogyasztottak;
  • és vegetáriánusok, akik halat és húst nem ettek, tejtermékeket viszont igen.

A résztvevők közül a hosszú nyomon követési időszak alatt 3503-an szenvedtek csípőtáji törést, az összesített előfordulási arány így egy százalék alatti, mindössze 0,8 százalék volt.

A fenti adatok alapján tehát elmondható, hogy a csípőtörés általános kockázata eleve igen alacsony, a vegetáriánusok és a hús rendszeresen fogyasztók körében mérhető relatív kockázat közötti különbség ugyanakkor nagy. A kutatók ugyanis arra a megállapításra jutottak, hogy a húsevőkhöz képest a vegetáriánusoknál 50 százalékkal gyakoribb a csípőtáji törés, nemtől függetlenül. Ez utóbbi azért is fontos megállapítás, mert azt már eddig is ismert volt, hogy az idősebb vegetáriánus nők gyakrabban szenvednek csípőtörést, mint a húst gyakran fogyasztó nők – a férfiak esetében viszont még eddig nem tudták kimutatni ezt az összefüggést.

A húst fogyasztók csípőtörési kockázatát egyébként nem befolyásolta, hogy az érintettek rendszeresen vagy csak alkalmanként esznek-e húsféléket. Emellett pedig az is kiderült, hogy még a peszkateriánusok is jóval „védettebbek” a töréssel szemben, mint a vegetáriánusok. A halevők ugyanis csupán 8 százalékkal többször szenvedtek csípőtörést, mint a húsevők.

„Sosem rajongtam kifejezetten a húsért, a halat viszont mindig is imádtam. Egy idő után tehát logikus lépésnek tűnt, hogy áttérjek a peszkateriánus étrendre, és csak azt fogyasszam, amit valóban szeretek és aminek az elkészítésétől sem viszolygok. Azonban, mint bármilyen speciálisabb étrend, ez is egy kicsit nagyobb körültekintést igényel” –személyes tapasztalatok és szakértői tanácsok a peszkateriánus étrenddel kapcsolatban.

Az előnyök még mindig jelentősebbek

A posztban kiemelték ugyanakkor, hogy a vegetáriánus étrend egészségre gyakorolt pozitív hatásai még így is sokkal jelentősebbek, mint a csípőtörés kockázatnövekedésének mértéke. A húsmentes étrendet ugyanis már összefüggésbe hozták egyebek mellett a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának alacsonyabb valószínűségével is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A magasabbra törő gomolyfelhőkből zápor, zivatar kevés helyen, főként a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk lökések, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra