Tejallergia: nem ugyanaz, mint a laktózérzékenység!

Számtalanszor vagdalkozunk olyan könnyelmű kijelentésekkel, mint hogy allergiás vagyok erre-arra, miközben csak ízlésünk nem tud azonosulni bizonyos élelmiszerekkel. A tejallergia ezzel szemben súlyos és szigorú terápiát igénylő betegség.

Az első és legfontosabb feladat letisztázni, hogy a laktózérzékenység nem egyenlő a tejallergiával, hiszen kiváltó okaikban, tüneteikben és terápiáikban is különböznek egymástól.

Laktóz-intolerancia

Laktóz-intolerancia (más néven laktózérzékenység) esetében a tejcukor (laktóz) bontásáért felelős enzim (laktáz enzim) csökkent termelődése vagy hiánya okozza a betegséget. Ez bár lehet veleszületett kórkép is, de sok esetben fokozatosan, felnőtt korra alakul ki. Okok közé sorolhatóak a családi hajlamon túl az akut emésztőrendszeri fertőzések vagy krónikus, bélbolyhokat károsító hatások (pl. kezeletlen lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegségek) is. Mivel a tejcukor nem tud felszívódni, jellemzően kellemetlen emésztőszervi tünetekben (hasmenés, hasi görcsök, hányás, puffadás) nyilvánul meg a betegség.

Tejallergia

Külön kell tárgyalni a tejallergiát, amit az állati eredetű tejek fehérjéinek (elsősorban a kazein, α-laktalbumin, β-laktoglobulin) akár minimális mennyiségű elfogyasztása vált ki. Ezek a fehérjék a szervezet immunrendszerét védekezésre, ellenanyag termelésre késztetik, ami súlyos allergiás tünetekben nyilvánulhat meg. A tejallergia általában csecsem korban alakul ki a tehéntej étrendbe vezetése után 2-4 héttel. Előfordulhat azonban, hogy csak anyatejjel táplált csecsemőnél is jelentkeznek panaszok, mivel az anyatejbe is kerülhetnek allergizáló hatású fehérje-összetevők. Ilyen esetben a szoptatós édesanyának ki kell iktatnia a tejet és a tejtermékeket az étrendjéből. Csecsemőknél általában a székletben megjelenő apró, pici vérpöttyök és a csökkent súlygyarapodás hívja fel a figyelmet a betegségre, míg nagyobb gyermekeknél az emésztőszervi panaszokon felül légúti és bőrtünetek (asztma, ekcéma) is jelentkezhetnek.

Amit tehetünk, az a diéta

Az orvosi diagnózis felállítása után egy komoly feladat vár ránk, és ez nem más, mint a szigorú tejfehérjementes diéta betartása. Ennek hiányában vagy hanyagolása esetén súlyos növekedési visszamaradás, fájdalmas emésztési panaszok, de akár életet veszélyeztető allergiás rohamok is kialakulhatnak a beteg csecsemőknél, gyermekeknél.

Kerülendő ételek

 • Minden állati eredetű tej és tej alapú ital, beleértbe a laktózmentes és csökkentett laktóz tartalmú tejet is.
 • Minden tejtermék: sajtok, krémsajt, tejföl, tejszín, túró, joghurt, kefir, író, vaj, vajkrém, tejpor stb. (minden tejipari termék).
 • Tej- illetve tejtermék alapú mártások (pl. Besamel, majonéz stb.).
 • Tejjel vagy tejtermékkel készített desszertek, sütemények, péksütemények stb.
 • Tejfehérjét (mint ételadalékot) tartalmazó ételek. A címkén ilyenkor kazeinát, laktalbumin, laktóz (nyomokban társulhat mellé tejfehérje is) kifejezésekkel találkozhatunk. Ilyen lehet a csokoládék nagy többsége, margarin, húsipari termékek, konzervek, egyes gyógyszerek stb.

Mivel Magyarországon alapélelmiszereknek számítanak a tejek és tejtermékek, jogosan fogalmazódhat meg bennünk a kérdés, hogy ezek étrendünkből elhagyhatóak-e vagy helyettesíthetőek-e. Szerencsére az élelmiszeripar már bőségesen biztosít jó minőségű tejpótló termékeket gyermekek és felnőttek számára is, melyek egy része könnyedén elkészíthető otthoni körülmények között is. Hozzájuthatunk nagyobb élelmiszerboltok, hipermarketek, bioboltok és drogériák polcairól is.

Alternatívák

 • Gabonából és magvakból készített italok, pl.: zabital, mandulaital, rizsital, szójaital, kammut ital, mogyoróital stb. Kisgyermekeknél érdemes kerülni a szója alapú élelmiszerek fogyasztását, mert ezek is okozhatnak allergiás panaszokat.
 • Gabonákból és magvakból készített tejszín pótlók, pl.: zabtejszín, rizstejszín, kesudióból készült „tejszín” stb.
 • Tofuból (szójatúró) készült termékek, pl.: tofu, tofumajonéz, szójajoghurt stb.

A szakszerűen összeállított étrend rövid idő alatt a tünetek enyhülését és megszűnését eredményezheti, és így hosszú távú alkalmazása mellett sem alakulnak ki hiánybetegségek. Mivel gyerekeknél a szigorú tejfehérjementes étrenddel általában 1-3 éves korra kinőhető a betegség, ezért egy évig tartó diéta után ellenőrzést kell végezni.

Kivételes esetek

 • Egy ritkább formája a betegségnek a tehéntej allergia. Ilyen esetben a más állatok tejéből készült termékek fogyasztása nem okoz gondot. Ők választhatják a juhtejet, sőt néhányan a kecsketejre is panaszmentesek.
 • Fordított esetre is volt már példa, amikor a betegünk a kecske- és juhtejre volt allergiás és a tehéntejet és szamártejet tudta csak fogyasztani. Ezek után ennek diétája magától értetődő.
 • Az érzékenység foka is befolyással bír a választható nyersanyagok listájára. Ez azt jelenti, hogy ritka esetekben, de előfordul, hogy az érzékenység (allergia) nagyon enyhe, ebben az esetben megengedett lehet a vaj, tisztított vaj (ghí) és margarinfélék fogyasztása. A ghí készítése során pont a tejfehérjét vonjuk ki a vajból, tehát ennek az élelmiszernek a fehérjetartalma nagyon elenyésző. Ha egy kicsit is panaszok lépnek fel a használatuk után, likvidálni kell a menüből ezeket is.
 • Ritka eset, de előfordul az is, hogy valaki egyszerre érzékeny a tejfehérjére és a tejcukorra is. Ebben az esetben a szigorú tejfehérje allergia esetében ajánlott étrendet kell követnie.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)