Tej nélkül, vaj nélkül

Magyarországon az egészséges gyermekek és a fiatal felnőttek 6-7 százaléka, a 30-49 évesek 15 százaléka szenved felnőtt típusú tejcukor-intoleranciában.

Egyszerű és kettős cukrok

A tejcukor kettős cukor, egy szőlőcukor és egy nyákcukor molekulából tevődik össze. Táplálékaink fő alkotórészei - a fehérjék és a zsírok mellett - a szénhidrátok. Ezekkel energiaszükségletünk 50-60 százalékát fedezzük. Megkülönböztetünk egyszerű és kettős cukrokat, valamint összetett szénhidrátokat.

Magyarországon rengetegen szenvednek felnőtt típusú tejcukor-intoleranciában
Magyarországon rengetegen szenvednek felnőtt típusú tejcukor-intoleranciában

Az egyszerű cukrok egyetlen cukormolekulából állnak:

A kettős cukrok két cukormolekulából tevődnek össze:

  • répacukor (szacharóz): szőlőcukor és gyümölcscukor
  • malátacukor (maltóz): két szőlőcukorból áll
  • tejcukor (laktóz): szőlőcukor és nyákcukor

Összetett szénhidrátok:

  • keményítő - sok cukormolekula összekapcsolódásából jön létre
  • glikogén - állati keményítő
  • élelmi rostok - emészthetetlen szénhidrátok

Növényi sejtek vázanyagai: cellulóz, hemicellulóz, pektin, lignin

Növényi gumik: nyálkák, viaszok

Tejcukor-felszívódási zavar, - tejcukor-intolerancia

A szénhidrátoknak ahhoz, hogy fel tudjanak szívódni, egyszerű cukrokká kell lebomlaniuk. A keményítőt a hasnyálmirigy szénhidrátbontó enzimjei hasítják kettős cukrokká. Ezek további bontását a bélnyálkahártya sejtjeiben található enzimek végzik. Bármelyik enzim hiánya vagy csökkent működése a megfelelő szénhidrát felszívódásának zavarához vezet.

Szerzett vagy másodlagos tejcukor-felszívódási zavar

A kettős cukrokat hasító enzimek közül a tejcukrot bontó enzim aktivitása egészséges egyénekben is alacsonyabb, mint a többié. Ez az enzim a legsérülékenyebb, már enyhe hasmenés kapcsán bekövetkező bélnyálkahártya-károsodás is átmenetileg csökkentheti aktivitását. A tejcukor-felszívódási zavar hamarabb kialakulhat, mint a többi cukoré, mert a tejcukorbontás csak a vékonybél kisebb szakaszán történik, míg a többi kettős cukor bontása nagyobb felületen, a vékonybél teljes hosszán végbemehet.

A szekunder tejcukor-érzékenység leggyakrabban baktériumok, vírusok és paraziták okozta bélfertőzések, krónikus gyulladásos bélbetegségek, lisztérzékenység, tejfehérje-allergia, immunhiányos állapotok, gyógyszeres terápia, sugárkezelés és sebészeti beavatkozások stb. kapcsán alakul ki. Gyakori klinikai probléma, bármely életkorban előfordulhat. A bélnyálkahártyát károsító folyamatok következtében másodlagosan fejlődik ki.

Hogyan derül ki, hogy laktózérzékenyek vagyunk? Az egyik lehetséges módja a tejcukor érzékenység megállapításának az úgynevezett hidrogén-kilégzési teszt, amelyet az olcsósága, egyszerű kivitelezhetősége és megbízhatósága miatt a gyakorlatban is rutinszerűen alkalmaznak. Ennek során 12 órás éhezést és a nulladik perces mérést követően 50 g laktózt tartalmazó tesztitalt itatnak a klienssel, majd 30 percenként mérik a kilélegezett levegő hidrogéngáz koncentrációját. A kiindulási értékhez viszonyított 20 ppm koncentráció növekedés laktóz emésztési zavarra utal.

A primer, veleszületett tejcukor-intolerancia rendkívül ritka

Ebben az esetben már születéskor hiányzik a tejcukorbontó enzim, és a táplálás megkezdése után hamarosan súlyos tünetek jelentkeznek. A primer tejcukor-intolerancia felnőtt típusával gyakrabban találkozunk. Ezekben az egyénekben a tejcukorbontó enzim aktivitása 3-5 éves kor után, az életkor előrehaladásával fokozatosan csökken, majd megszűnik. Az enzimhiány tünetei általában nagyobb gyermekeken, illetve felnőttkorban jelentkeznek.

Magyarországon az egészséges gyermekek és a fiatal felnőttek 6-7 százaléka, a 30-49 évesek 15 százaléka szenved felnőtt típusú tejcukor-intoleranciában. Más felmérések szerint a felnőtt lakosság 37 százaléka érintett. Ez a szám azonban feltehetően az átmeneti, másodlagos, egyéb bélbetegségekhez társuló tejcukor-érzékenységet is magába foglalja. Az enzimhiányos egyénben bizonyos mennyiségű tejcukor tartalmú étel elfogyasztását követően görcsös hasi fájdalom, hangos bélhangok, puffadás, flatulencia, hasmenés alakul ki. Gyermekeknél az is előfordulhat, hogy az alsóbb bélszakaszokban a béltartalom besűrűsödik, ezért hasmenést nem észlelünk, csak a köldök körül jelentkező görcsös hasifájdalomaz egyetlen tünet.

Ezek a tünetek azért jönnek létre, mert a bontatlan cukor ozmotikus hatására a béltartalom felhígul, s ez vizes hasmenést eredményez. A vastagbélben pedig a tejcukorból bakteriális erjedés hatására keletkező savanyú bomlástermékek fokozzák a bélmozgást, s az ozmotikus hasmenéshez ezáltal erjedéses hasmenés is társul. Az erjedésnél keletkező gázok pedig flatulenciát, görcsös hasi fájdalmat okoznak. A H

2 gáznak, mely felszívódva a kilélegzett levegőbe kerül, diagnosztikus jelentősége van.

Elmúlhat-e az érzékenység?

Másodlagos tejcukor-felszívódási zavar esetén az alapbetegség gyógyulását követően a tejcukor-érzékenység is megszűnik. Primer tejcukor-érzékenységnél a tejcukor tartalmú ételeket kiiktatjuk az étrendből. A tejtermékek teljes elhagyása - a tej egyéb értékes komponensei miatt - bizonyos tápanyagok hiányos bevitelét eredményezheti. A savanyú tejtermékeket - bár ezek mindig tartalmaznak kevés tejcukrot - a legtöbb beteg jól tolerálja. A diéta összeállításához kérjük ki minden esetben a dietetikus tanácsát.

A tejcukormentes élelmiszerek kiválasztását segíti a magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank által összeállított tejcukormentes élelmiszerek terméklistája, melyet minden kórházhoz, gasztroenterológiai és allergológiai központhoz, valamennyi dietetikushoz és a vezető védőnőkhöz eljuttattunk. A terméklistákhoz a rászorulók a szakembereken keresztül juthatnak hozzá. Kezelési lehetőségként az enzimpótlás jöhet szóba.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső