Nő a lisztérzékenyek száma

A lisztérzékenységben szenvedők száma világszerte, és hazánkban is folyamatosan emelkedik. A kiváltó ok legtöbbször életmódbeli tényezőkre vezethető vissza, hatékony kezelése egyelőre a gluténmentes diéta.

A lisztérzékenység vagy cöliákia egy autoimmun megbetegedés, amelyben az immunrendszer a táplálkozás által bekerülő gluténra túl érzékenyen reagál. A glutén bizonyos gabonafélékben, így például a búzában, rozsban, árpában előforduló fehérjetípus. Lisztérzékenység esetén a vékonybél belső hámja károsodik, ami a tápanyagok felszívódásának zavarához vezet, növelve a tápanyaghiányok, a vérszegénység és a csontritkulás kockázatát. A tünetek egyénenként eltérőek lehetnek, így előfordulhatnak emésztési panaszok, fejlődésbeli-növekedésbeli elmaradás, bőrkiütések, de nemzőképtelenség, meddőség is. A legfrissebb kutatási adatok szerint Európában a felnőttek és gyermekek kb. 1%-a lisztérzékeny. A gyakoriság életkor szerint nagyon változó, bárkit érinthet.

Nehézkes a diagnózis felállítása

Egy nemrégiben készült tanulmány azt sugallja, hogy a gluténtartalmú élelmiszerek bevezetése a négy hónaposnál idősebb, de hét hónaposnál fiatalabb csecsemők étrendjébe, segíthet megelőzni, vagy késleltetni a lisztérzékenység kialakulását. A lisztérzékenység diagnosztizálása sajnos sokszor ütközik nehézségekbe, ugyanis a megjelenő tünetek gyakran hiányosak vagy jellegtelenek, így nem lehet egyértelmű diagnózist felállítani, és sokszor össze is keverik az irritábilis bélszindróma tüneteivel. Akinél az első fokú rokonságban lisztérzékeny van, vagy egyéb autoimmun betegsége van, pl. 1-es típusú diabétesz, autóimmun hypothyroidizmus stb., esetleg vashiányos, vagy csontritkulása van, és a fenti panaszok megjelentek, érdemes elmenni egy vizsgálatra, hiszen elképzelhető, hogy a tünetek hátterében lisztérzékenység áll.

A diéta az egyetlen megoldás

A lisztérzékenység egyelőre egyetlen hatékony kezelési módja a gluténmentes diéta, azaz minden olyan alapanyag étkezésből való kivezetése, melyek glutént tartalmaznak. Valakinél már a nyomokban megtalálható glutén is komoly problémát okoz, így a gluténmentes étkezést minden esetben személyre szabottan kell kialakítani. A kenyerek, reggeliző gabonapelyhek, tésztafélék, pizzák , sütemények és kekszek esetében egyértelmű a glutén jelenléte, amennyiben gluténtartalmú gabonák felhasználásával készültek. De sajnos sok termék tartalmaz rejtett formában glutént, így a kolbászfélék, leves és mártásporok, illetve kockák. Éppen ezért kiemelten fontos vásárlás során az élelmiszercímkék elolvasása. Természetesen gluténmentes élelmiszerek a hús és halfélék, tojás, gyümölcsök és zöldségek (ideértve a hüvelyeseket), tejtermékek, bab, burgonyafélék, rizs, kukorica, quinoa és hajdina. A helyettesítő élelmiszerek, például a speciálisan elkészített gluténmentes kenyérek, lisztek, tészták és ropogtatnivalók, az utóbbi években már széles választékban elérhetők.

A kérdéses zab

Az elmúlt években kérdésessé vált, hogy a zab beilleszthető vagy sem a gluténmentes étrendbe, ugyanis a zab, malomipari feldolgozása során gyakran kerül érintkezésbe búzával, rozzsal vagy árpával. A tiszta, szennyeződésmentes zab a legtöbb esetben biztonságos, azonban az emberek egy kis részénél (szintén) immunválaszt válthat ki az avenin, egy gluténhoz hasonló fehérje, ami a zabban található. A kellemetlen panaszok elkerülése érdekében a frissen diagnosztizált lisztérzékenyeknek érdemes kerülniük a zabot, amíg a betegség a gluténmentes diétával megfelelően szabályozottá nem válik.

Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)