Hagyományos ételek gluténmentesen

Lisztérzékenyként sok megszokott ízről kell lemondani, de szerencsére az élelmiszeripar egyre több gluténmentes termékkel segíti a lisztmentes étkezést. Mostantól a gluténmentes szilvás gombóc, túrógombóc és szilvalekváros derelye is elérhető a számukra.

A lisztérzékenység egy olyan autoimmun-betegség, melyet a kalászos gabonafélékben található glutén okoz. A lisztérzékenységben szenvedőknél a glutén fogyasztása emésztőrendszeri panaszokat és súlyosabb esetben tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. Gyógyítani egyelőre nem lehet, de megfelelő, gluténmentes diétával a betegek tünetmentesek lehetnek.

"Magyarországon a betegséget gyakrabban diagnosztizálják felnőttek, mint gyerekek körében, az érintettek száma száz-kétszázezer lehet, ugyanakkor csupán 10-15 % a diagnosztizált betegek aránya. Számukra a gluténmentes diéta az egyetlen megoldás, mellyel teljes, tünetmentes életet élhetnek. A hazai gluténmentes élelmiszerek választékában ma még vannak hiányosságok, elsősorban a garantáltan gluténmentes, biztonságos készételek kínálatának bővítésére van igény" - mondta Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete (LÉOE) elnöke.

Gyors megoldás a mindennapokra

Azzal, hogy mostantól gyorsfagyasztott formában vásárolhatnak a betegek szilvás gombócot vagy túrógombócot, valójában nemcsak elérhetővé válik számukra a tradicionális magyar konyha egy újabb szelete gluténmentes formában, de a mindennapi életük is könnyebbé válik, hiszen akár 10 perc alatt elkészíthetik ebédjüket vagy vacsorájukat.

"Egy olyan speciális étrend esetében, mint a gluténmentes diéta, fokozott figyelmet kell szentelni annak, hogy mennyi és milyen táplálékra van szüksége a szervezetnek. Dietetikusként egy korszerű, a mindennapi élethez könnyedén igazítható diéta összeállításakor nem csak abban segítjük a betegeket, hogy milyen nyersanyagokat, élelmiszereket fogyasszanak, de különböző elkészítési módokat is tanácsolunk nekik, hiszen ez nagymértékben befolyásolja az emészthetőséget, az ételek ízét és az élelmiszerek hasznosulását a szervezetben." mondta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

Gluténmentes tésztafélék

A Gergely Gasztronomi Kft. új, gluténmentes termékei ahogy a gyártó kínálatában megtalálható többi termék is természetes alapanyagokból készülnek, tartósítószereket, mesterséges adalékanyagokat nem tartalmaznak, és a hagyományos ízvilágot képviselik. A gluténmentes szilvás gombóc, túrógombóc és szilvalekváros derelye nem tartalmaz búzát, árpát, rozst vagy zabot még nyomokban sem, a termékek előállításához kizárólag ellenőrzött, gluténmentes lisztet (rizslisztet, kukoricalisztet és étkezési keményítőt) használnak.

"A piac visszajelzései alapján felfigyeltünk a speciális étrend szerint táplálkozók igényeire: könnyen és gyorsan elkészíthető ételeket és tradicionális ízeket keresnek például a lisztérzékenyek is. Ezért célként tűztük ki magunk elé, hogy olyan gyorsfagyasztott termékeket gyártó, hazai vállalkozássá váljunk, amely képes megfelelni termékeivel a speciális elvárásoknak is, árban és minőségben egyaránt" mondta Gergely Valéria, a vállalat ügyvezetője.

Biztonságos gyártás

A gyártás során kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy ne használják ugyanazokat az eszközöket, mint a búzalisztet tartalmazó termékek előállításánál. Vaskúti üzemében külön tárolják a gluténmentes és a búzalisztet tartalmazó termékek alapanyagait, valamint külön helyiségben is készítik a gluténmentes termékeket, hogy búzaliszt véletlenül se kerülhessen bele, ezzel biztosítva, hogy a termékek tökéletesen megfeleljenek a gluténmentes diéta követelményeinek és a törvényi előírásoknak.

A vásárlókat a csomagoláson feltüntetett, áthúzott kalász szimbólum, egy egyedi azonosító szám és a gluténmentes felirat tájékoztatja.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: