Nagyágyúk a reflux kezelésében

A protonpumpa-gátlók a refluxbetegség, illetve a gyomor- és nyombélfekély leghatékonyabb terápiás eszközei. A megfelelő hatás kialakulásához azonban több tényezőre oda kell figyelni szedésük során. Mik is pontosan ezek?

Hatásmódjuk

A gyomorban a savelválasztás úgy történik, hogy a gyomor belső falában olyan csatornák találhatók, melyek a savasságot okozó hidrogénionokat, vagyis protonokat bejuttatják a gyomorba, miközben a gyomorban lévő káliumionokat pedig visszajuttatják a sejtbe, vagyis kicserélődnek. Ehhez a cserefolyamathoz a csatornának energiára van szüksége, hiszen arra az oldalra kell pumpálni a protonokat, ahol már eleve nagyobb a proton-mennyiség. Ezért nevezzük ezeket a csatornákat protonpumpának.

A protonpumpa-gátlók olyan gyógyszerek, melyek megakadályozzák ennek a pumpának a működését, és ezzel napi egyszeri adagban akár 100%-osan is meggátolhatják a gyomor savtermelő képességét.
Hatásuk nagyon szelektív, ugyanis csak savas környezetben hatnak. A gyógyszermolekulák a vér semleges kémhatásán nagyon stabilak, és könnyen bejutnak a sejthártyán keresztül a gyomor falának sejtjeibe, ahogy a többi sejtbe is. Míg azonban más sejtekből ugyanilyen könnyen ki is jutnak, a gyomorsejtekben a magas hidrogénion-koncentráció miatt kémiai átalakuláson mennek át. Az átalakulás egyrészt azzal jár, hogy nem tudják elhagyni a sejtet, másrészt pedig a kémiai átrendeződéssel egy olyan vegyület keletkezik, amely képes kötődni a protonpumpához, és így végérvényesen megbénítja azt. Ezután csak akkor jut sav a gyomorba, ha új pumpa keletkezik.

Mivel a sejtek belsejében lévő kémhatástól függ, hogy a gyógyszermolekula el tudja-e hagyni a sejtet vagy sem, ezért minél élénkebb a gyomor savtermelése, annál erőteljesebb hatást fejtenek ki a protonpumpa-gátlók. A protonpumpák főképp a gyomorban lévő táplálék hatására aktiválódnak, az étkezések közötti időben csak 10%-uk aktív, ennyi választ ki savat. Épp emiatt a protonpumpa-gátlókat étkezés előtt 30-60 perccel kell bevenni, hogy mire a táplálék hatására gyomorsav elkezd termelődni, már elegendő hatóanyag legyen a vérben, hogy ezt megakadályozza.

A protonpumpa-gátlók a gyomor sejtjein kívül más sejtekre nincsenek hatással. Épp ezért a betegek jól tolerálják ezeket a gyógyszereket, ritkán hányinger, hányás, hasi fájdalom, fejfájás, bőrkiütés jelentkezhet.

Amire mégis oda kell figyelni!

A sors fintora, hogy ezek a hatóanyagok gyomorsav hatására elveszítik hatékonyságukat, ezért gyomorsavval szemben védelmet nyújtó speciális kapszulák vagy drazsék, filmtabletták formájában hozzák forgalomba a protonpumpa-gátlókat. Fontos, hogy éppen ezért nem szabad szétrágni, széttörni, elfelezni ezeket a gyógyszereket!

A protonpumpa-gátlók sok egyéb gyógyszerrel lépnek kölcsönhatása, ennek leggyakrabban az a magyarázata, hogy a gyomor kémhatásának lúgos irányba tolásával sok hatóanyag felszívódását megakadályozzák, mint például a gombaellenes ketokonazolnak, itrakonazolnak, valamint a B12-vitamin és a vas esetén.

A protonpumpa-gátlók közül az omeprazol és az esomeprazol gátolja az egyidejűleg szedett metotrexát kiürülését, és ezáltal fokozza annak mellékhatásait. Erre azért kell figyelni, mert a pikkelysömörben, reumás ízületi gyulladásban és egyes daganatos betegségekben alkalmazott metotrexátnak sok súlyos károsító hatása van.Szintén főképp az omeprazol és az esomeprazol tehető felelőssé számos gyógyszer májban való lebomlásának gátlásáért, ezzel erősítve a hatásukat és a mellékhatásaikat. Ilyen hatóanyagok például a véralvadásgátló hatású warfarin, az epilepszia-ellenes fenitoin, a depresszió-ellenes szerek nagy része, mint a citalopram, az imipramin és a klomipramin és egyes antibiotikumok, főképp a klaritromicin. Ráadásul a klaritromicin hatását kettős hatással is megnövelik a protonpumpa-gátlók, mert a gyomor savtartalmának csökkenésével még a felszívódása is javul csakúgy, mint a nifedipin tartalmú vérnyomáscsökkentők esetén. Vagyis protonpumpa-gátló szedésekor a klaritromicint próbáljuk meg mindenképpen elkerülni, mert jelentős túladagolás veszélyének tehetjük ki magunkat.

Ezek a példák is mutatják, hogy mindig meg kell említeni a kezelőorvosnak, hogy milyen egyéb gyógyszereket szedünk, még ha csak egy egyszerű savcsökkentőt ír is fel.

Az egyes hatóanyagok hatékonyágának összehasonlítása

Hazánkban forgalomban lévő protonpumpa-gátlók az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol, és az esomeprazol. Kutatások alapján elmondható, hogy az egyes hatóanyagok között csak csekély mértékű különbségek vannak, mint a hatékonyság, mind a biztonságosság tekintetében. A leggyorsabban a rabeprazol aktiválódik, a leglassabban pedig a pantoprazol, amely ezáltal viszont a leghosszabb hatású is. A kezelőorvosnak sem könnyű kiválasztania, melyik hatóanyaggal kezdje vagy folytassa a terápiát, az egyik fogódzó talán az lehet, hogy a gyógyszerkölcsönhatások tekintetében van némi különbség közöttük.

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a refluxbetegség kezelésére a protonpumpa-gátlók leghatékonyabbak, napi egyszeri dózisban enyhítik a tüneteket, és csökkentik az újbóli kialakulás esélyét.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a változó felhőzet mellett több órás napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag