Mikor káros a hasűri nyomás?

A hasűri nyomás fokozása révén erősítheti a refluxos tüneteket a hasra történő elhízás.

A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, lényege, hogy a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat okoz. Legnyilvánvalóbb tünete a rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladás-érzés. Egy felmérés szerint Magyarországon minden második ember érez rendszeresen vagy rendszertelenül gyomorégést.

Megfelelő étrenddel elkerülhető a túlzott gyomorsav-termelés

Megfelelő étrenddel elkerülhető a túlzott gyomorsav-termelés. Fotó: Getty Images

A reflux okai

Mintaétrendrefluxesetére A reflux napjaink igen gyakori civilizációs betegsége. A helytelen étkezés, a sok stressz, a mozgásszegény életmód mind kiváltó okai lehetnek, és kortól függetlenül senkit nem kímél. A helyes étkezés kulcsfontosságú számukra. Íme, egy példa rá. A nyelőcső alsó szakaszán a körkörösen futó, mintegy 4 centi hosszú záróizom alapvetően zárva van, és csak arra a rövid időre nyílik meg, míg a nyelőcső felől érkező falat áthalad rajta, hogy a gyomorba jusson. Reflux, azaz visszafolyás akkor következik be, ha az izomgyűrű az alulról ránehezedő hasűri nyomás hatására is kinyílik, és fölfelé engedi a gyomortartalmat.

A hasűri nyomás fokozódásának egyik oka, ha nő a gyomortartalom mennyisége. Ez bekövetkezhet egy kiadós evés után, vagy ha a gyomortartalom nem továbbítódik rendesen a belek felé. A hasűri nyomás fokozása révén erősítheti a refluxos tüneteket a hasra történő elhízás, a várandósság, súlyemelés, fizikai munka, így egyes sportok, vagy akár a szűk derekú ruha is. A rendszertelen táplálkozás, az ülő életmód kedvez a betegségnek. A dohányzás, a túlzott alkohol-, tea-, és kávéfogyasztás, illetve bizonyos (pl. szaliciliát-tartalmú) gyógyszerek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját.

A reflux kialakulásáról, tüneteiről, kezeléséről, a gyógyulás esélyeiről bővebben olvashat a Betegségek A-Z szócikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)