Máriatövis - a büszke élni akarás

A máriatövis nyár végére terebélyesedik dús, tüskés nyalábokká. A melegebb éghajlatokon - így nálunk is - az összes tüskés növény közül a leggyakrabban látható, az utak szélén is szinte bokrokban nő.

Európában az őszbogáncsnak is nevezett máriatövis (Silybum marianum, régebbi nevén Carduus marianus) nyár végére terebélyesedik dús, tüskés nyalábokká. A tüskebokrok nemcsak bosszantó, kiirtandó gyomot jelentettek az ókori embereknek, hanem hasznos orvosságot és értékes tüzelőanyagot is. A tüzelőanyag a fákban szegény vidéken valóságos értéket képviselt, és még például a szőlőtőke nélkülözhető részét is minden évben kivágták tüzelésre.

Életenergia, erő

Az egyszerű mezőgazdálkodás a Közel-Kelet sok vidékén alig változott az ókor óta. A földművesek még mindig kétkezi munkával kapálják ki a töviseket a földjükről. Ennek ellenére bizonyos tiszteletet éreznek a tövis életenergiája iránt, és szimbólumként nagyra értékelik az erejét. Nem véletlenül, hiszen míg az egyik mezőn gyomként csak gondot okoz, addig a másikon a gyógyszeripar számára termesztett kultúrnövénynek számít.

A máriatövis csakugyan figyelemre méltó jelenség. Az egyéves növény nálunk is termeszthető. Sok fényt és meleget igényel, viszonylag szárazságtűrő.

Nagy, fényes, tüskés levelei ezüstösen foltosak, főleg a levélerek mentén. A fészekvirágzat a magas szár csúcsán magányosan fejlődik. Pillangóktól körülröpködött ibolyaszínű, olykor fehér virágait büszkén viseli festőien erezett levélgallérján.

A fészekpikkelyek tüskések, egymagvú kaszattermésük barna, világosabb foltokkal, csúcsukon sárga gyűrű van, bóbitájuk többsoros.

Régebben és napjainkban Európában is rendkívül népszerű étvágygerjesztő, emésztést segítő, a máj működését fokozó, epehajtó hatású népi orvosság.

Egyik fő hatóanyaga, a flavonoid szilimarin, közvetlenül a májsejtekre hat. Védi azok szerkezetét, a sejthártya épségét. Visszaállítja egyes nukleinsavak és fehérjék képződését. Szabadgyökfogó, ez egyaránt vonatkozik a szervezetben képződő oxigénszabadgyökökre, és a külvilágból származó, különböző természetű anyagokra.

A máj a szervezet "vegyi laboratóriuma", fontos szerepet játszik az ember egészségének és működésének fenntartásában. E szervünk termeli az epét, amely a zsírok lebontásához szükséges. Méregteleníti azokat a toxikus anyagokat, amelyek kívülről kerülnek be a szervezetbe, vagy különböző anyagok lebontása során keletkeznek. Gondoskodik a nikotin, az alkohol és más különböző szennyeződések mérgező hatásának megakadályozásáról. A májban raktározódnak az A-, D-, E- és K-vitaminok is.

Fokozza a májműködést

Számos vizsgálat igazolta: a máriatövis fokozza a máj általános működését, illetve új májsejtek képződését, tehát serkenti a szerv regenerálódását. Fokozza a zsírok lebontásához szükséges epe képződését.

Ez a gyógynövény olyan betegeknél hatásos kiegészítő kezelésként, akik idült májgyulladásban (hepatitisz chronica) szenvednek. Ugyancsak hasznos a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakult májcirrózis (májzsugorodás) esetén.

Használata a gyermekgyógyászatban nem jelentős. A nem állapotos vagy a nem szoptató kismamáknak, anyukáknak javasolni szokták dohányzás esetén, valamint azoknak is, akik a munkahelyükön erős levegőszenynyeződésnek vannak kitéve. A máriatövis fő hatóanyagai vízben rosszul oldódnak, ezért a növény teaként kevésbé hatásos. Hazánkban hatóanyagainak kivonatát más gyógynövényekkel is kombinálva gyógyhatású termékként cseppek, tabletta formájában forgalmazzák máj-, epe- és gyomorbántalmak ellen.

Külsőleg a comb alsó részének fekélyesedése esetén használják nedves borogatásként.

A máriatövis persze nem csodaszer. Ha meg akarjuk gyógyítani májbetegségünket, akkor annak okát is fel kell derítenünk. Hiszen a máj az anyagcserénk legfontosabb szerve, és fontos, hogy egészséges legyen.

Régen úgy tartották, hogy az emberek a bosszúságot, mérget, haragot mértéktelen táplálkozásba, alkoholfogyasztásba is fojtják, pedig inkább ki kellene rekeszteni magunkból a dühöt, mint a szúrós tövis, amikor valaki a közelébe merészkedik. VI.évf./9.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: