Egészségvédő téli tippek a gyógyszerésztől

A tél régen is próbára tette az embereket, de ma már nem a megfagyás és az éhség fenyeget minket. Évről évre visszatérő járványos vírus- és baktériumfertőzések tüneteitől szenvedünk, sőt életmódunkkal sok esetben még fokozzuk is veszélyt. Tegyünk ellene!

Egész életünkben csodáljuk és tűrjük a négy évszak körülöttünk zajló változásait. Minden évszaktól mást várunk: a csillogó téli ünnepek ellenére a tél elé egy kicsit mindig ősi félelemmel nézünk. A szél, a hó, a hideg alaposan próbára teszi egészségünket, idegrendszerünket. Szerencsére ma már az emberek többségét nem fenyegeti a megfagyástól és az éhenhalástól való félelem. Azonban évről-évre visszatérő járványos vírus- és baktériumfertőzések tüneteitől szenvedünk, sőt oktalan életmódunkkal sok esetben még fokozzuk is a megbetegedés kockázatát. Sajnos nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a téli ünnepek időszakában az egész világon megnő az öngyilkosságok száma. A beteg lélek válsága, a valós vagy képzelt magány érzése különösen sok életet követel ebben az időszakban.

Hogyan őrizhetjük meg a magunk és egymás egészségét?

Ne fűtsük túl a helyiségeket és szellőztessünk gyakran, de rövid ideig! Ha előzőleg jól befűtöttünk, a bútorok és a falak tartalékolják a meleget, így a szellőztetés után hamar átmelegszik a szoba.

A fűtött szobák száraz levegője különösen kedvez a fertőzések kialakulásának. Párásítsuk a helyiségeket, tegyünk a fűtőtestekre több liter vizet, még jobb, ha kamillát (Chamomillae anthodium) is szórunk bele. A patikákban külföldi vitaminos-olajos orrcsepp is vásárolható az orrnyálkahártya védelmére.

Ne rémisszen meg a hideg, sétáljunk vagy tevékenykedjünk egy keveset a szabadban minden nap.

Víz helyett igyunk higított gyümölcsleveket, vagy még inkább meleg gyümölcs vagy gyógynövényteát, a csipkebogyótea (Cynosbati pseudofructus) különösen jó hatású ilyenkor. Az édesítéshez használjunk mézet, a cukorbetegek gyümölcscukrot (fruktóz), a diétázók aszpartámot.

Nagyon kellemes teakeverék a következő: 1 liter forró vízbe hintsünk 3 evőkanál hársfavirágot, 1 kávéskanál ánizst, és főzzük 5 percig. Majd a forró teára utólag tegyünk 1 evőkanál bodzavirágot és 1 evőkanál borsmentát. Az egészet fedjük le egészen addig, amíg a tea iható hőmérsékletűre nem hűl. Szűrjük le és fogyasszuk egészséggel! (Tiliae flos, Anisi fructus, Sambuci flos, Menthae piperitae folium).

Fogyasszunk naponta, reggel és este egy kis pohárnyi jó minőségű gyümölcslevet, szórjunk bele késhegynyi C-vitamin port! Semmilyen télire eltett élelmiszer vagy déli gyümölcs sem tartalmaz elegendő mennyiséget ebből a naponta szükséges vitaminból (Acidum ascorbicum). A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, vény nélkül is kapható, de ha az orvos indokoltnak látja és receptre felírja a havi szükségletet (kb. 30-50 g), bárki számára megfizethetővé válik. Betegség esetén akár az előírt adag kétszeresét is fogyaszthatjuk. A felírt gyógyszerek a kórokozó megfékezésével csak megindítani képesek a gyógyulás folyamatát. Az egészséget azonban a szervezetünknek magának kell helyreállítani, ebben segít a C-vitamin. A vitamin szedése nem zárja ki teljesen a fertőzés lehetőségét, azonban megbetegedés esetén gyorsítja a gyógyulás folyamatát és megvédhet a szövődmények kialakulásától.

Ha máskor nem is, de legalább otthon, hétvégén együnk fokhagymát és vöröshagymát nyersen, szokásos ételeinkkel, túróval, tejföllel, pirított kenyérrel együtt. Ha valaki nem bírja nyersen, próbálkozhat a vörös- és fokhagymakészítményekkel is (kapszula, tabletta). A vöröshagymában sok hasznos anyag található, a fokhagyma pedig az egyetlen ma ismert mellékhatásmentes vírusölő szert tartalmazza. Mindkét hagyma baktériumgátló hatású, és megindítja a belek, a tüdő vérkeringését és tisztulását.

Gyermekünket még akkor se engedjük közösségbe, ha úgy tűnik, csak enyhe betegsége van, mert különben az óvodák és az iskolák járványgóccá válhatnak hónapokra. Ez minden családot - minket is - folyamatosan veszélyeztet.

Betegség esetén érezzünk felelősséget környezetünk iránt, igyekezzünk megóvni őket a fertőződéstől, lehetőleg ne menjünk társaságba. Japánban már bevett szokás, hogy betegség esetén a munkahelyen és otthon szájmaszkot hordanak, amivel megakadályozhatják a cseppfertőzések terjedését. Nem lenne hiábavaló meghonosítani ezt a szokást.

Nagyon fontos, hogy az influenzás betegnek legyen külön edénye, amit a többi edénytől elkülönítve, külön szivaccsal, folyó víz alatt mosogassunk el. A vírusokat háztartási vegyszerekkel nem lehet elpusztítani, ezért bő vízzel távolítsuk el. 67.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: