Párnák-e a zsírpárnák?

Elképzelhető, hogy a zsírpárnák mint beépített párnák védelmet nyújtanak nekünk bizonyos sérülésekkel szemben? Ez előfordulhat, de emiatt nem érdemes elhízni. Több bajt okoznak, mint amennyitől megmentenek.

A Popular Science magazin olvasóiban felmerült a kérdés, hogy előnyös lehet-e valaki számára az, ha nagyobb mennyiségű zsír párnázza ki a testét. Például egy autóbaleset esetében tompítja-e az ütéseket a zsírpárna - védelmezve ezzel a belső, létfontosságú szerveket?

A zsírpárnák valóban felfoghatják az ütést. Egy 2003-as vizsgálatból például az derült ki, hogy azok az autóbalesetet szenvedett áldozatok, akiken nagyobb mennyiségű zsírpárna volt, kevésbé volt valószínű, hogy belső vérzéstől szenvedtek. Ennél azonban nincs szó többről: a zsírpárna csak ennyiben látja el a légzsák funkcióját.

Mennyi kalóriát ad le Ön, ha kedvenc sporttevékenységét, vagy pont a legundokabb ház körüli munkát végzi egy órán keresztül? Megtudhatja a kalórialeadási kalkulátor használatával . Ha a test kizuhan az autóból, minél nagyobb a tömege, annál nagyobb erőhatás kell ahhoz, hogy megállítsa. Ez pedig komoly problémákat vet fel az autók biztonságának tesztelésekor is. Az utóbbi évtizedekben a tömeges méreteket öltő elhízás következtében az emberek átlagos tömege nagyobb, mint korábban volt. A biztonsági teszteknél használatos bábuk mérete azonban nem a mai ember átlagos méreteit tükrözi. Éppen ezért a biztonsági vizsgálatoknál azt tervezik, hogy elhízott bábukkal is fognak teszteket folytatni, hogy az autók biztonságát erre is tudják optimalizálni.

Elképzelhető, hogy a zsírpárnák mint beépített párnák védelmet nyújtanak nekünk bizonyos sérülésekkel szemben

A biztonsági öv használatakor a legnagyobb terhelés a medencét éri. Ha azonban valakinek nagy a hasa, a biztonsági öv felcsúszik, vagy lecsúszik az ölből. Az öv visszatartó ereje leghatékonyabban a csontvázra hat, azonban minél vastagabb puha anyag veszi körül, annál később lép életbe a védő hatása.

Hogy mindezt teszteljék, nyolc különböző méretű és testalkatú holttesttel végeztek imitált autóbaleset-kísérleteket. Azt találták, hogy a kövérebb testek esetében a medence és a mellkas alsó része emelkedik ki az ülésből, míg a soványabb testek esetében a csípő gyakorlatilag mozdulatlan marad, náluk a fej mozdul először. Ezek a kísérletek megmagyarázzák, hogy a kövér emberek esetében miért gyakoribban a halálos kimenetelű balesetek, illetve hogy miért ritkábbak a feji, és gyakoribbak az alsó testet, például a lábakat érintő sérülések.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)